2024. január 3., 15:34

A szentendreiek számára biztosított parkolási kedvezmény feltétele az éves parkolási megváltási díj megfizetése. A díj tárgyévre szól, vagyis akik 2023-ra regisztráltak és fizettek, de jövőre is kedvezményesen kívánnak parkolni az I-es, II-es zónában, időszerű megfizetniük a regisztrált gépkocsi után a 2024-es évre szóló  7000 forintos éves megváltási díjat. 

A járművel történő várakozás rendjéről szóló rendelet módosítását elsősorban az tette szükségessé, hogy a gépjárműadó kormányzati elvonásával együtt 2020 után az erre vonatkozó adatkezelés is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezelésébe került. Mivel a NAV nem tette lehetővé az önkormányzat számára a gépkocsiadó befizetésére vonatkozó adatok elérhetőségét, így az önkormányzat nem rendelkezett olyan adatbázissal, amelynek alapján a kedvezményes parkolásra jogosultak köre meghatározható lett volna. Ezért az önkormányzatnak saját rendszert kellett kiépítenie, ennek köszönhetően 2022 őszétől lehetővé vált a helyi gépkocsik azonosítása.

Tekintettel arra, hogy a város közútjainak karbantartására, fejlesztésére fordítható gépjárműadó mintegy 130 millió forintos elvonása jelentősen csökkentette az ilyen célokra fordítható költségkeretet, az önkormányzat 2023. január 1-jétől a tárgyévre szóló parkolási megváltási díjat vezetett be azoknak a szentendreiek számára, akik élni kívánnak a parkolási kedvezménnyel a belvárosban.

A 2023-ra fizetett díjak 2023. december 31-ével érvényüket vesztik. Így azoknak, akik 2024-ben is kedvezményesen kívánnak parkolni az I-es, II-es zónában, 2023 végéig meg kell fizetniük az éves megváltási díjat. 

A díj megfizetésével kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

  • A díj megfizetése történhet online az ügyfélablakon keresztül – ITT –, vagy személyesen a Szentendrei Rendészeti igazgatóság ügyfélszolgálatán.

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság | Parkolási ügyfélszolgálat | 2000 Szentendre, Paprikabíró u. 21.
+36 26 300-407/parkolás | szeri@szentendre.hu
Ügyfélfogadás: Hé 8–18, Ke, Csüt zárva, Sze 11–16, Pé 8–13 óráig

  • Az adatok rendszeres karbantartása és az évenként megfizetendő parkolási megváltási díj miatt évente kell a regisztrációt elvégezni és megfizetni a parkolási megváltási díjat, aminek a tárgyévi díja egy gépkocsira: 7000 forint.

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:
–Természetes személy esetén érvényes személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, vagy fényképes gépjárművezetői engedélyt, továbbá a lakcímkártyát és a jármű forgalmi engedélyét kell bemutatni. Az online regisztrációnál e dokumentumok digitális másolatának feltöltésére nincs szükség.
–Nem természetes személy esetén a cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatot és a jármű forgalmi engedélyét kell bemutatni, vagy ezek digitális másolatát csatolni az online regisztrációhoz.

  • Egy ingatlancímen 4 gépkocsi regisztrálható.
  • Ha valaki nem kívánja igénybe venni a kedvezményes parkolást, annak nem kell regisztrálnia a gépkocsiját és parkolási megváltási díjat sem kell fizetnie.
  • A védett övezetben lakóknak vagy telep-, ill. székhellyel rendelkezőknek nem kell regisztrálniuk a gépkocsijukat, ha rendelkeznek érvényes behajtási hozzájárulással, illetve várakozási engedéllyel. Abban az esetben azonban regisztrálniuk kell, ha a II-es övezetben is kedvezményesen akarnak parkolni, ennek díja a behajtási díjon (2400 Ft/év/gépkocsi) felül 4600 Ft/tárgyév/gépkocsi. A behajtási engedély online ITT, személyesen a Városi Ügyfélszolgálaton (Duna korzó 25.) intézhető.

(Borítókép: Bellai László / Szentendre.hu)