2017. április 28., 11:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az április 26-án – az új rendelet szerint hivatalos nevén – a Daru-piac téren tartott utcafórum volt az eddigiek közül a leghosszabb időtartamú, jóval 19 óra után ért véget. A lakók kérdéseire, felvetéseire Petricskó Zoltán képviselő, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester válaszolt, a fórumon részt vett még Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Nagy Attila kabinetfőnök.

Közlekedés

A szamárhegyi lakosok leginkább a közlekedési nehézségek miatt panaszkodtak. A Bogdányi utca rossz állapotban van, sok macskakő kijött a helyéről, a Rév utcától Dézsma utcáig tartó szakasz pedig szűk a kétirányú közlekedéshez. A Dunakorzó lezárása miatt nagy kerülőt kell tenni, ezért kérték a korzó megnyitását legalább a téli időszakban, októbertől áprilisig. Reggelente a Hold utcai óvodánál kaotikus a közlekedés, ennek javítása érdekében felvetették az utca egyirányúsítását, illetve az árkok betonlapokkal való lefedését. Kérték az Egres út egyirányúsításának megszüntetését, a Zenta és Dézsma utca kereszteződésénél pedig tükör kihelyezését.

Petricskó Zoltán megígérte, hogy megvizsgálják a közlekedés átalakításának lehetőségeit, a Bogdányi utca Rév utcától Dézsma utcáig tartó szakaszára pedig a most készülő tervezet szerint csak engedéllyel lehet majd behajtani. Az engedélyekről a városfejlesztési bizottság dönt, utána kiértesítik az érintett lakókat, és az ügyfélszolgálaton vehető át.

 

Súlykorlátozás

Évente hat-hét csőtörés van a Szamárhegyen, a lakók szerint nagyrészt a súlykorlátozás be nem tartása miatt. A Dodola utcánál 3,5 tonnás korlátozás van, ennek ellenére behajt a nagy kukásautó (ami biztos, hogy súlyosabb), és ugyanez a probléma a Csillag utca és Csillag köz kereszteződésénél is. Szerintük a szankcionálás érdekében térfigyelő kamerákat kellene felszerelni, és kérték kamera felállítását a Rab Ráby térre is.

A válaszban elhangzott, hogy folyamatban van a kamerarendszer bővítése, és ha a lakók tetten érnek valakit a súlykorlátozás be nem tartása miatt, akkor azonnal jelentsék be az ügyfélszolgálaton, mert csak így tudnak eljárást indítani.

 

Játszótér

Kisebb vita alakult ki a volt szülőotthon felett lévő játszótér tervezett átköltöztetése miatt. Gyürk Dorottya elmondta, hogy a lakossági kérésre merült fel az ötlet, hogy a játékokat a közeli Czóbel parkban lévő naposabb, jobban megközelíthető játszótérre vigyék át, de a lakosok igénye szerint döntenek, ezért is hirdették meg az újságban. Többen úgy gondolták, hogy előnyt jelent, hogy a játszótér eldugottabb, csöndes helyen van.

 

Felújítás, karbantartás

A lakók szerint szükséges lenne a Daru-piac felújítása. A Bogdányi utcát is színesíteni kellene a Dumtsa utcához hasonlóan, és felújítani az önkormányzati házakat, illetve a 41. számú ház tűzfalát. Többen úgy vélték, hogy a Dunakorzó sivár, sok a kavics és a beton, ezért virágokkal kellene visszacsempészni a korábbi hangulatot. A révállomásnál szükség lenne egy fedett várakozóra és a közvilágítás megoldására. A Borpince utcai lépcső balesetveszélyes, fel kellene újítani. Kérdezték, hogy a Bogdányi utcában lévő szociális önkormányzati lakásokat miért nem inkább üzleteknek adják ki.

Petricskó Zoltán elmondta, hogy a Daru-piac tér felújítása tervbe van véve, a forrás rendelkezésre áll. Füvesítést és faültetést terveznek, illetve padokat helyeznek ki. Tervezik az önkormányzati lakások felújítását is, a gazdasági vezetővel már tárgyaltak róla. Napirenden van az egész korzó felújítása, de ez saját forrásból nem lehetséges, pályázati szempontból pedig régiónk hátrányos helyzetben van. Ezért állami támogatást kérnek a projekt megvalósításához. A Bogdányi utcában azért akadt el az önkormányzati lakások hasznosításának folyamata, mert a lakók nem fogadták el a cserébe felajánlott lakásokat. Itt szálloda-beruházást is terveznek.

A révállomás várakozóhelyiségének tervei is készen vannak, csak vártak annak eldöntésére, hogy hol lesz a szigetre vezető kerékpáros híd nyomvonala, mert korábban ez a helyszín is felmerült. A legutóbbi állásfoglalás szerint a kishíd a Határcsárdánál lesz, így a fedett várakozóhely megépítése idén megkezdődik.

 

Köztisztaság

A lakók panaszolták, hogy az ingatlantulajdonosok nem tartják rendben a házuk előtti területet, amit az önkormányzatnak büntetni kellene. Felhívták a figyelmet, hogy az egész Bogdányi utcában nincs nyilvános WC, és a körzetben több szemetes edényre lenne szükség. Kérték, hogy mivel egész évben tilos az égetés, legalább még egy alkalommal, vagyis évente háromszor vigye el a Városi Szolgáltató a zöldhulladékot. Az is megoldás lehetne, ha ingyen bevihetnék a zöldudvarba, mennyiségi korlátozás nélkül.

A polgármester elmondta, hogy már tárgyalt a TDM vezetőjével az illemhelyek számának bővítéséről. A lakókat már több helyen felszólították az elhanyagolt területek rendbe tételére, következő lépésben büntetést rónak ki.

Javasolta a komposztálást, és elmondta, hogy a város évi 100 milliót költ a zöldhulladék begyűjtésére. Megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy az évi egy alkalommal ingyenesen igénybe vehető konténert zöldhulladék elhelyezésére is lehessen használni.

 

Szabályozási tervek

A lakók kérdezték, hogy mikor lesz létszámstop a belvárosban, mert a régi kis házak helyébe egyre nagyobbak épülnek, és az úthálózat nem bír el több lakost. Sokak szerint nem kellene megengedni, hogy modern házak épüljenek a belvárosban, és nemcsak a műemlékházakat kellene védeni, hanem a helyre jellemző stílust is.

A polgármester elmondta, hogy az új szabályozási tervben nem jelöltek ki új lakóterületet, és különféle korlátozásokat vezettek be, de a korábbi jogokat nem vehetik el. Petricskó Zoltán hozzátette, hogy a belváros arculatának megóvása érdekében elkülönítettek forrást, feltérképezik, hogy az ingatlanok mikor, hogyan, milyen arculati elemekkel épültek, hogy ezt az anyagot felhasználva megvédhessék az óvárost.

A kérdésre, hogy mikorra készül el a Dunakorzón az ún. rózsaszín épület, a polgármester elmondta, hogy az épületet koncesszióba adta ki az önkormányzat, és hamarosan bejárást tartanak a képviselőkkel. A korábbi határidő már letelt, most július végéig hosszabbították meg.

 

Közvilágítás

A lakók szerint a mostani rendszer nem igazodik a fényviszonyokhoz. A polgármester elmondta, hogy a jelenlegi, nem túl korszerű rendszer a közvilágítási naptár szerint működik, aminek hátránya, hogy a borongós időt nem tudja figyelembe venni. A jövőre kiépülő új, korszerű, ledes rendszer laikusan mondva alkonykapcsolós lesz, és kevésbé szórja a fényt.

 

Parkolás, kommunikáció, rendezvények

A lakók szerint HÉV-állomásnál korlátozni kellene a parkolást, hogy ne álljanak az autók egész nap az üzlet mellett. Nem jó a városi kommunikáció, nem kaptak értesítést a fórumról sem (többen viszont jelezték, hogy kaptak). Kérték, hogy a zenés rendezvényeknél figyeljenek arra is, hogy merre fordítják a hangszórókat, mert ha például Duna felé, akkor a belvárosiakat kevésbé zavarja, illetve előfordult, hogy még hajnalban is hangosan szólt a zene.

A válaszban elhangzott, hogy a városnak is szándéka a parkolási funkciók kettéválasztása. Hat telket megkaptak a volt Tüzép területén, így az új szabályozás életbe lépésével bővítik a parkolóhelyeket az állomás környékén.

A Szentendre és Vidéke jobb terjesztése érdekében új rendszert alakítanak ki, és gyűjtőpontokról is el lehet venni majd az újságot.