2024. március 11., 14:36

Kalandos életútjáról, gazdag kerámiagyűjteményéről és élménydús előadásairól ismert Szentendrén dr. Sipos József orvos, gyűjtő, szobrász, akire nem udvariasságból mondják, hogy letagadhatna legalább tíz évet. 90 évesen irigylésre méltó szellemi és fizikai állapotban fogadta Fülöp Zsolt polgármester köszöntését.

Mi a hosszú élet titka? Ne kérdezzék, nem tudom – tárja szét kezét széles mosollyal az ünnepelt. Nem mondhatom, hogy valaha is vigyáztam volna magamra, minden rizikót vállaltam. Sokan éltek meg hosszú életet a felmenőim közül, talán a genetika – teszi hozzá.

Azért a jó gének mellett bizonyára számít a heti háromszori jóga, a több kilométeres gyalogtúrák, kirándulások, a rendszeres séták a baráti társasággal (a 80 évesek nem bírják a tempót, velük csak sétálok – jegyzi meg). A friss levegőn, természetben végzett mozgás, a rendszeres kerti munka magában is garantálja a jó kedélyt, amit csak erősít az Erdélyből, Szilágyságból kapott bor, amit dr. Sipos József mértékkel, de naponta fogyaszt. A bor a szülőföld üzenetét hozza: Sipos József az Arad melletti Pécskán született. Iskoláit Nagyváradon és Marosvásárhelyen végezte, majd Zilahon volt fül-orr-gégész. 1980-ban Németországba disszidált.

Ma is élénk társasági életet él, házában gyakran látja vendégül barátait, szívesen vállal előadásokat utazásairól és a kerámiáról, aminek országos hírű szakértője. A vonzalom fiatal orvos korában kezdődött.

– A kerámia, a gyűjtés a szenvedélyem, házaltam, felmentem a poros padlásokra, amikor fül-orr-gégészként egész Szilágy megye hozzám tartozott, majd bejártam egész Erdélyt az elfelejtett értékek után. Később Magyarország és a Felvidék következett. Örömöm leltem benne.

A kerámiagyűjtés szenvedélye elkísérte egész életében, a gyűjteményét vitte magával és gyarapította akkor is, amikor Németországba vándorolt ki családjával.

– Németországban a nulláról kezdtem mindent, de kemény munkával felépítettem az életemet és a praxisomat. Önálló rendelőm volt, személyzettel, berendezésekkel, közel húsz éven át.

Dr. Sipos József ma már közel negyedszázada Szentendrén él. Felesége elhunyt, két fia Németországban maradt.

– Egyik Münchenben kezdte az egyetemet és Budapesten fejezte be, de végül visszament Németországba. Ritkán találkozunk.

Ha gyakran nem is tudnak jönni, az ajtó mindig nyitva áll fiai előtt. Ugyancsak szívesen látott vendégek házában a néprajzi múzeumok szakemberei és a gyűjtőtársak. Gyűjteménye ugyanis annyira kinőtte magát, hogy a tárgyak jelentős részét közgyűjteményeknek adományozta.

– Elláttam a néprajzi múzeumokat anyagokkal, de a Debreceni Déri Múzeummal alakult ki a legjobb kapcsolat – nevet dr. Sipos József, s csak akkor komorodik el kis időre, amikor a népi kerámia nemrég elhunyt szakértőjére, a Budapesti Néprajzi Múzeum egykori főmunkatársára, Csupor Istvánra emlékezik.

Az értékek tisztelete nem csak a tárgyak gyűjtésében nyilvánul meg dr. Sipos József életében. Munkássága jelentős eleme egy összefoglaló kötet, közel ötszáz képpel, amiben a népi kerámiakészítés 150 központját írja le a történelmi Magyarország területén.

S amikor nem a kerámiával foglalkozik, nem kertészkedik vagy kirándul, akkor maga is alkot: fafaragásai, régi fémszerkezetek alkatrészeiből készített szobrai méltó elemei házi tárlatának, melyben a kedvenc kerámiák mellett festmények és egy ritka, a keleti egyházakban használt kenyérpecsételőkből álló gyűjtemény is helyet kapott.

Isten éltesse sokáig alkotókedvben, jó egészségben dr. Sipos Józsefet!