2018. november 28., 14:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismeretterjesztő egészségfejlesztési programot szervezett az Egészséges Városért Közalapítvány a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda, Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete támogatásával 2018. november 28-án, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Az AIDS elleni küzdelem világnapja (december 1.) alkalmából Dr. Szlávik János infektológus főorvos és Dr. Lőrincz István nőgyógyász főorvos tartott prevenciós előadást a szentendrei iskolák diákjainak, illetve Schwarz Dávid előadásában világslágerek hangzottak el, köztük Freddy Mercury-ra emlékezve a Queen örökzöldje: a We Are The Champions.

Bár Magyarországon a HIV-fertőzöttek aránya Oroszországhoz vagy Dél-Afrikához viszonyítva nem magas, a betegek száma évről évre nő. 2017. január 1. és szeptember 30. között 156 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 3500-ra emelkedett. A felderítettség 50%-os lehet, ami annyit tesz: ugyanannyian vannak azok, akik nem tudnak pozitív HIV státuszukról, mint azok, akik tisztában vannak vele.

A november 28-án rendezett prevenciós előadások elsődleges célja volt, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a rizikófaktorokra és a szűrés fontosságára.

 

HIV és AIDS – mi a különbség?

A HIV és az AIDS olyan fogalmak, amelyek csaknem 30 éve részei a köztudatnak. De vajon biztosan tudja mindenki, mi a különbség a kettő között, illetve azt, hogy hogyan fertőződhet meg a szervezet?

A HIV az angol „Human Immundeficiency Virus” rövidítése, amelynek magyar jelentése emberi immunhiányt okozó vírus. Az AIDS az angol „Acquired Immune Deficiency Syndrome” rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünet-együttes, amelyet a HIV fertőzés okoz.

A közfelfogás nem tesz különbséget a két rövidítés között, annak ellenére, hogy orvosilag a két elnevezés mögött jelentős különbség van.

 

A HIV pozitivitás a fertőzés tényét jelzi, hogy a vírus jelen van a szervezetben.

A HIV fertőzött személy hosszú ideig, évekig, akár évtizedekig is tünetmentes lehet. Ez alatt az időszak alatt az immunrendszer csak részben károsodott, azaz még működik a védekezőrendszer más fertőzések és daganatos betegségekkel szemben.

 

Az AIDS rövidítés jelentése azt foglalja magában, hogy az immunrendszer károsodása már súlyos, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.

A laboratóriumi értékek kórosak, a szervezet érzékennyé válik a legközönségesebb fertőzésekre is, emiatt a banális légúti betegségek is súlyosan zajlanak.

 

Hogyan fertőződhet a szervezet?

A szex minden fajtájával, amikor a nemi váladékkal nyálkahártya érintkezik Intravénás kábítószerhasználattal, ha a tűt fertőzött személlyel osztjuk meg; Ha az anya fertőzött, a gyermek a terhesség, a szülés és a szoptatás során fertőződhet A fertőzött intravénás kábítószer-használó két úton is továbbadhatja a vírust: egyrészt a vele közösen használt fecskendővel és tűvel, másrészt szexuális úton. Már egyetlen védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, vagy egyetlen egyszer beadott kábítószer is veszélyes lehet!

 

Hogyan NEM terjed az HIV vírus?

A felmerülő tévhitekkel ellentétben a HIV vírus nem terjed: közös mosdó és WC használatával, érintéssel, öleléssel vagy csók útján, uszodában, közös zuhanyozóban vagy fürdőszobában, tüsszentéssel, köhögéssel, iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyen és a szokásos érintkezéssel, a betegeknek nyújtott baráti szeretettel, gyengédséggel és gondoskodással.

 

Mik a fertőzés korai tünetei?

A fertőzést követő 1-2 hónapon belül az esetek 30 százalékában enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek. Kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, levertség, láz, izomfájdalom léphet fel a test egészén. A tünetek néhány hét alatt maguktól elmúlnak, de ha a HIV fertőzés lehetősége felmerül, orvoshoz kell fordulni!

 

Kiknek javasolt a szűrővizsgálat?

Mindenkinek, akinek az elmúlt hónapokban volt olyan kapcsolata, ahol a partner szexuális életéről semmit sem tud Mindenkinek, akiknek az elmúlt hónapokban a leginkább veszélyeztetett földrészekről – például Távol-kelet, Afrika – volt védekezés nélküli szexuális partnere. Minden olyan intravénás droghasználónak, aki a tűt és fecskendőt másokkal közösen használja. Mindenkinek, aki az elmúlt hónapokban olyan intravénás droghasználóval létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot, aki a fokozottan veszélyeztetett Oroszországból, a Balti államokból, vagy Ukrajnából érkeztek. Javasolt olyan párnak, akik most találtak egymásra. Érdemes együtt elmenni, és tiszta lappal, felszabadult, nem a múlt kísértéseivel állandóan hadakozó, rettegő kapcsolatot kialakítani!

 

Mikor mutatható ki a fertőzés a szervezetben?

A fertőzést követő 4-6 hét múlva jellegzetes ellenanyagok jelennek meg a vérben. „Ablak periódusnak” nevezik azt az időszakot, amikor a vírus már a szervezetben van, de még laboratóriumi vizsgálattal nem mutatható ki az ellenanyag. A szokásos szűrővizsgálattal, csak az ablakperiódus elteltével lehet bizonyítani a fertőzést. Térítésmentes, anonim szűrésre és tanácsadásra mindenkinek lehetősége van Budapesten és több vidéki helyszínen egyaránt.

 

Hogyan lehet elkerülni a fertőzést?

  1. A drogok, intravénás drogok, közös tűhasználat kerülése

A kábítószerek használata azon túl, hogy a törvény bünteti, és az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát. A drogok által létrehozott, megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja ugyanis jelentősen lecsökken, könnyebben megy bele veszélyes kapcsolatokba, és kevésbé képes figyelni azokra a szabályokra, melyekkel csökkenthetné a veszélyeket, mint például a megfelelő óvszerhasználat.

  1. Veszélyes kapcsolatok kerülése

A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelének lehetőségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban bizonyos típusú szexuális együttlétek, amelyeknél a fertőzésveszély sokszoros. Ezeket kerüljük, vagy tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében, használjunk gumióvszert! Veszélyes kapcsolatnak tekinthetők minden esetben a szexuális együttlétek: prostituálttal, biszexuális partnerrel, intravénás drogot használó partnerrel, magas HIV fertőzöttségű országból származó külföldivel, partnereit gyakran váltogatóval.

 

Megelőzés

Biztonságos óvszerhasználat. A gumióvszer használata – azon kívül, hogy a nem kívánt terhesség megelőzhető vele – kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket. Ennek feltétele a helyes óvszerhasználat.

 

Egész évben elérhető az ingyenes és anonim HIV-szűrővizsgálat hazánkban

Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el.

Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben. A UNAIDS adatai alapján a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt. 1986-óta van lehetőség az anonim HIV szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, amely mindenki számára ingyenesen elérhető.

 

A kezelés valamennyi AIDS beteg és HIV fertőzött számára évek óta elérhető.

A kombinált prevenció egyik fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről. A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött egyén testnedveinek közvetítésével, szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

 

A fertőzés átvitele megfelelő odafigyeléssel és elővigyázatossággal elkerülhető!

A kombinált prevenció másik fontos eleme a HIV-szűrővizsgálatok számának növelése, hogy minél előbb fény derüljön a fertőzöttség tényére. Magyarország több pontján mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat.

 

Szent László Kórház-HIV/AIDS Ambulancia

1097 Budapest, Albert Flórián u. 5-7.

Tel: 06-1-455-8192

Rendelési idő: H-P: 07.00-15.00

Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika

1085 Mária u. 41. magasfsz.

06-1-459-1500/55773, 06-20-825-8868

Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat

1113 Budapest, Karolina út 35/B

Tel/fax: 06-1-466-92-83,2

E-mail: aatsz@anonimaids.hu