2023. szeptember 28., 13:57

Egész napos programot szervezett az önkormányzat az Egészséges Városért Közalapítvány és a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub közreműködésével az idősek világnapja alkalmából szeptember 27-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. Az érdeklődőket ingyenes szűrővizsgálatok, ismeretterjesztő és szórakoztató programok várták, a napot a Hot Jazz Band koncertje zárta.

A Magyar Judit alpolgármester irányításával összeállított ünnepi műsorban az idén az idősek kérésének eleget téve nosztalgikus és vérpezsdítőbb dallamok is felcsendültek. A nap első fele azonban még az egészségről és a betegségek megelőzéséről szólt. Látásszűrés, hallásvizsgálat, melanomaszűrés, vérnyomás-, véroxigén- és vércukormérés, EKG, in body testösszetétel-mérés és tanácsadás is szerepelt a délelőtti kínálatban. A szűrővizsgálatokra már az előző héten beteltek az időpontok. Nagy érdeklődés fogadta a Fertőző betegségek elleni prevenció című ismeretterjesztő előadást is.

Délután a szórakozásé volt a főszerep. Fülöp Zsolt polgármester nagy derültséget keltett bevezetőjével, miszerint nem polgármesterként, hanem nyugdíjas-várományosként üdvözölték a megjelentek. Mint mondta, minden életkorban, mindig fontos a humor, ami a hosszú élet egyik titka is.

Egy kutatásra utalva Fülöp Zsolt hangsúlyozta: azokon a helyeken, ahol magas az idős kort megéltek aránya, a generációk együtt élnek, időt töltenek egymással, életük része a mozgás és a természet. Ilyen hely Szentendre is, ahol az idősebbek megosztják történeteiket a fiatalokkal. Beszédének zárásaként saját nagyszüleivel folytatott beszélgetéseit idézte fel.

„Azokra a történetekre még ma is emlékszem, azok olyan emberi értékeket közvetítettek, amelyekből még ma is táplálkozom. Adják tovább a saját történeteiket, adják tovább a saját értékrendjüket a következő generációknak! Köszönöm szépen, hogy itt vannak, ünnepeljük egymást, a fiatalokat is, magunkat és a nyugdíjas-várományosokat is!”

A program a számos díjjal elismert Ezüstfény Együttes előadásában elhangzó nótacsokorral folytatódott, amit kisfilmvetítés, majd az Idősen is fitten! címmel közös torna követett. Az ünnepi műsort a Hot Jazz Band nagy sikerű jótékonysági koncertje zárta. A rendezvény végén tombolasorsolást tartottak, majd az aulában kis meglepetés, vendéglátás várta a résztvevőket. Az esemény lebonyolításában a Petzelt iskola diákjai segítettek a szervezőknek.

Az önkormányzat mellett a tombolanyereményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Gondozási Központ, Sárik Péter és az Obsitos étterem biztosította – köszönet a felajánlásokért!

 

Fotó: Isza Ferenc/Szentendre.hu