2018. február 15., 15:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Projekt három ütemben

Az önkormányzat régi terve volt a HÉV melletti területeken autóparkoló kialakítása, mivel ezen a környéken komoly gondot okoz a parkolóhelyek hiánya. Az ennek érdekében folytatott tárgyalások eredményeképpen a magántulajdonban lévő üres területek 2017 késő őszén önkormányzati tulajdonba kerültek. Időközben elkészült a terület teljes átépítésének a terve is, melynek egy ütemben való megvalósítása viszont – a BKV, mint lehetséges társfinanszírozó visszalépése miatt – meghaladta az önkormányzat lehetőségeit, ezért a projektet több részre bontották. Az első fázis megvalósítására beadott pályázat sikeres volt, így idén elkészül az első ütem, a második fázisra pedig a 2018-as költségvetésben különítenek el forrást. A projekt harmadik fázisa érinti az önkormányzati tulajdonba került területet, melynek teljes kiépítésére egyelőre nincs forrás.

Nem parkoló – előkészítő munka

A köztulajdonba került terület földes volt, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a leendő beruházás első lépéseként – „P+R parkoló terület előkészítési munkái” címmel – minél előbb teherbíró réteget alakít ki rajta, hogy igény esetén parkoló autókat elbírjon a terület. Ennek érdekében a mintegy 3000 nm-es területen elhordták a földes felső réteget, és teherbíró bazalt zúzalékos felületet képeztek ki. (A felületképzés hiányában az autók tengelyig süllyedtek volna a sárba, mert az eredeti földréteg nem bírta volna el az autók terhelését.)

Ez a felület tehát még nem kiépített parkoló, csak útalap. A felületén sajnos tócsák és mélyedések alakulnak ki, ami elkerülhetetlen a földutak esetén, de a tél elmúltával és a talaj vízelszívó képességének növekedésével a tócsák megszűnnek. A végleges parkoló kialakításáig a felületet gréderezéssel és a tócsák kiegyenlítésével történő karbantartási munkák végzésével kezelik, hogy a használhatósága fennmaradjon. A műszaki felülvizsgálat során kivitelezési hiányosságokat is megállapítottak, melyek javítása is hamarosan megtörténik.

A parkoló „átadására” – a fenti okok miatt – hivatalosan nem került sor. Az önkormányzat korábbi kommunikációja arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy a területet használatba lehetett venni.