2016. július 27., 13:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Marokkói Királyság vízügyért felelős minisztere és delegációja látogatott Szentendrére 2016. július 26-án. Útjuk célja hazánk és a Marokkói Királyság közötti vízgazdálkodási együttműködés megalapozása, melynek kapcsán megtekintették városunk mobilgátját is, mely már bizonyított az árvízi védekezésben. 

 

Július 26-án városunkba látogatott Charafat Afailal miniszter asszony marokkói delegációjának élén. A miniszter magyarországi útjának fő célja a Magyarország és a Marokkói Királyság közötti vízgazdálkodási együttműködésről szóló egyetértési szándéknyilatkozat aláírása, melyre a Belügyminisztériumban került sor július 27-én. A delegáció szakmai programokon vett részt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Belügyminisztérium szervezésében.

Szentendrére elsősorban a mobilgát megtekintésére érkeztek, mely Magyarországon az első ilyen jellegű építmény. A miniszter asszonyt és kíséretét Verseghi-Nagy Miklós polgármester úr a Városházán, irodájában köszöntötte, majd a vendégek rövid városnézésre indultak. A séta végén tekintették meg a mobilgátat, amelynek építését a VSZ nZrt. dolgozói a helyszínen demonstrálták. A VSZ munkatársai gyakorlatilag pár perc alatt felállították a gát egy elemét, bizonyítva szakértelmüket és gyorsaságukat. A mobilgát – mely 2013-ban készült el, és sikeresen védte meg a várost minden idők legnagyobb árvízétől –, Szentendre egyik védjegye, mellyel méltán büszkélkedhetünk.

Fotók: Paraszkay György