2020. március 18., 18:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kormányzati munkatársakhoz képest több napos késéssel, számtalan levél és telefon után ma elvégezték a koronavírustesztet a Szentendrén járt, fertőzött marokkói miniszterrel közvetlen kapcsolatba került öt városházi munkatársnál. Az egyik érintett, Pilis Dániel alpolgármester számolt be a mintavétel megtörténtéről, aki 03. 15-től – az érintett munkatársakkal együtt – járványügyi zárlat áll.

Mint ismeretes március 10-én járt a városban a Abdelkader Amara marokkói miniszter vezette delegáció, a mobilgáttal kapcsolatban tájékozódtak. Március 14-én a késő esti órákban értesítette a marokkói magyar követség egyik munkatársa a Városháza protokoll menedzserét, hogy a miniszter koranavírustesztje pozitív lett. Míg a belügyminisztert és több kormányzati dolgozót már március 15-én teszteltek, addig a szentendrei érintetteket nem, mivel az akkor aktuális protokoll szerint – tünetek híján – nem volt indokolt a járványügyi hatóság szerint. Bár az ügy kapcsán a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt tette közzé, hogy minden magyar állampolgárra egyformán érvényesek a szabályok és ezért tesztelték a belügyminisztert és a minisztériumi kontaktokat, bár nekik sem voltak tüneteik — a szentendrei érintettek esetében azonban nem volt ilyen sürgős a teszt.

Végül hosszas levelezés és telefonálgatás után ma, március 18-án öt városházi munkatársnál – akik március 15. óta járványügyi karanténban vannak – elvégezték a tesztet. Pilis Dániel alpolgármester beszámolója szerint előzetes értesítés nélkül érkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. „A teszt előtt 1,5 órával ettem utoljára, de a mintát vevő szakemberek szerint ez nem jelent problémát. Arról, hogy a tesztet mikor és hogy egyáltalán megismétlik-e, nem kaptam információt – mondta az alpolgármester, aki előre láthatólag, ha negatív a tesztje, március 24-ig lesz járványügyi zárlat alatt. Az alpolgármester és családja jól van, távmunkában dolgozik otthonról, szigorúan betartva az elkülönítés szabályait. A járványügyi karanténban lévő, további négy munkatársnak szintén nincsenek tünetei.

Pilis Dániel érthetetlennek tartja, hogy a vele közeli munkakapcsolatban lévő, önkéntesen karanténba vonult három munkatárs esetében a járványügyi hatóság miért nem tartja indokoltnak a tesztek elvégzését, és hogy miért nem kapott jegyzőkönyvet az eljárásról. „Továbbra is kérjük és várjuk a tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól!” – mondta.

…………………..

A történtekről korábban már részletesen beszámoltunk >>