2017. május 26., 11:42

FELHÍVÁS – Égetés helyett komposztáljunk! Szentendre Város Önkormányzata a hulladék megelőzés elősegítése érdekében elindítja a IX. helyi komposztálási programját, melyre június 9-éig lehet jelentkezni.

Számos panasz érkezett a helyi lakosság részéről önkormányzatunkhoz, hogy a szomszédok, az utcabeliek éjjel-nappal égetik a lombot, a levágott fagallyakat, és nagyon zavaró és környezetkárosító a mindent elárasztó a füst. Tovább problémát okozott a Budapest és agglomerációjában kialakult időszakos szmog helyzet. A probléma megoldására Szentendre Város Önkormányzata komplex megoldást dolgozott ki, mely környezetbarát szemléletmód bevezetése tovább folytatódik Szentendrén.

Szentendre helyi rendeletében is módosította az égetésre vonatkozó szabályokat, így az üdülőövezeteken kívül már a pénteki napokon is tilos a kerti zöld hulladék égetése. Kérjük, legyenek tekintettel a környezetükben élőkre és tartsák be a rendeletünket, így elkerülhető, hogy a hatóságnak szabálysértési eljárást kelljen kezdeményeznie.

Égetés helyett, ezen zöld javakat KOMPOSZTÁLJUK s így vegyünk részt a hulladék megelőzésében. Mi is az a komposzt? Szerves anyagokból mikroorganizmusok, gombák, különféle talajlakók segítségével létrejövő humusz, mely fontos erőforrása kertünknek. Felhasználjuk a természet önfenntartó körforgását és a szerves háztartási, kerti hulladékból (zöld javakból) saját magunk készítünk értékes tápanyagot és ingyen juthatunk így a talajjavító anyaghoz, humuszhoz, melyet a természetes körforgásának megfelelően pedig visszajuttatjuk a talajba. A háztartási hulladék legalább 30 százaléka szerves, komposztálásra alkalmas anyag! Ezzel nemcsak környezetbarátként viselkedünk, de még pénzt is takarítunk meg, miközben a kerti földünk tápértékét növeljük.

Ezt követően kidolgozásra került a helyi komposztálási koncepció, program. A program célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szervesanyagok -zöldjavak visszakerüljenek a természet körforgásába és helyben, Szentendrén hasznosuljanak és csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

A programban bárki részt vehet, aki szentendrei állandó lakos, kerttulajdonos és kedvet érez a komposztáláshoz. Az önkormányzat maximum 200 szentendrei jelentkező részére biztosítja a részvételi lehetőséget. A résztvevőket a jelentkezés sorrendje szerint választjuk ki. Jelentkezni csak a jelentkezési lap  Városi Ügyfélszolgálatra (2000 Szentendre, Dunakorzó 18.) történő visszaküldésével lehet.

A program során a résztvevők 1 darab komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen és igényeiknek megfelelően további 1 ládát rendelhetnek meg az Önkormányzattól. Az eszközök átvételekor oktatást biztosítunk, melynek során mindenki elsajátíthatja az alapvető tudnivalókat a sikeres komposztálás érdekében.

A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A 4. évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek a használatra átadott komposztálási eszközök. Az önkormányzat és a résztvevők között használati megállapodás születik, melynek tartalmát szintén a városi weboldalon olvashatják.

Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban.

Jelentkezési határidő: 2017. június 09.

Kívánunk tehát mindenkinek kellemes foglalatosságot a kertjében, az elkövetkező időkre pedig tápanyagban gazdag, értékes humuszt!

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.