2019. április 30., 07:15

Szentendre Város Önkormányzata tizenegyedik alkalommal rendezi meg a helyi komposztálási programot a város állandó lakosai, valamint helyi intézményei között. A program során a résztvevők 1 darab komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen, és igényeiknek megfelelően további 1 ládát rendelhetnek meg az önkormányzattól.

A programban való részvételhez a jelentkezési lap kitöltése és az Ügyfélszolgálati Irodára (2000 Szentendre, Duna korzó 25.) történő visszaküldése szükséges 2019. május 20-ig. Az Ügyfélszolgálati Irodán a jelentkezési lap személyesen is kitölthető illetve leadható. A programban maximum 200 jelentkező vehet részt, akik a jelentkezés sorrendjében kerülnek kiválasztásra. Amennyiben a jelentkezők száma a megjelölt határidő előtt betelik, úgy a program korábban kerül lezárásra.

A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A 4. évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek a használatra átadott komposztálási eszközök. Az önkormányzat és a résztvevők között használati megállapodás születik. Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban.

A jelentkezési lapok visszaküldésének határideje: 2019. május 20.

További információ: Ügyfélszolgálati Iroda: 26/300-407, ugyfelszolgalat@szentendre.hu

Égetés helyett komposztáljunk

Számos panasz érkezett a helyi lakosság részéről önkormányzathoz, hogy a környezetükben sokan elégetik a lombot, a levágott fagallyakat, és nagyon zavaró és környezetkárosító a mindent elárasztó a füst. Tovább problémát okozott a Budapest és agglomerációjában kialakult időszakos szmog. A probléma megoldására Szentendre Város Önkormányzata komplex megoldást dolgozott ki. Egyrészt a helyi rendeletében is módosította az égetésre vonatkozó szabályokat, így az üdülőövezeteken kívül már a pénteki napokon is tilos a kerti zöld hulladék égetése, másrészt elindította a helyi komposztálási programot, melynek célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szerves anyagok, zöldjavak visszakerüljenek a természet körforgásába, és csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

Mi is az a komposzt?

Ha az égetés helyett a zöldjavakat komposztáljuk, azzal megelőzzük a hulladék keletkezését, mivel a háztartási hulladék legalább 30 százaléka szerves, komposztálásra alkalmas anyag! A szerves anyagokból mikroorganizmusok, gombák, különféle talajlakók segítségével létrejövő humusz fontos erőforrása kertünknek. A természet önfenntartó körforgását felhasználva a szerves háztartási, kerti hulladékból (zöld javakból) saját magunk készítünk értékes tápanyagot, és ingyen juthatunk így a talajjavító anyaghoz, humuszhoz, melyet a természetes körforgásának megfelelően visszajuttatunk a talajba. Ezzel nemcsak környezetbarátként viselkedünk, de még pénzt is takarítunk meg, miközben a kerti földünk tápértékét növeljük.

A programban bárki részt vehet, aki szentendrei állandó lakos, kerttulajdonos és kedvet érez a komposztáláshoz.  A program során a résztvevők 1 darab komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen, és további 1 ládát rendelhetnek meg az önkormányzattól. Az eszközök átvételekor a résztvevőket tájékoztatják az alapvető tudnivalókról a sikeres komposztálás érdekében.

Várjuk jelentkezését!