2016. június 21., 11:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az ENSZ június 21-ét 2014-ben Nemzetközi Jóganappá nyilvánította, melyet mára 190 országban rendeznek meg, köztük Magyarországon is. Az Indiai Nagykövetség felkérésére Szentendre is helyet adott egy különleges programnak június 18-án szombaton.

 

Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ India Kulturális Minisztériuma támogatásával Nemzetközi Jóganapot és Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivált rendezett június 17-19. között Magyarországon, 9 város bevonásával. A megnyitó Budapesten zajlott, és a vidéki programok, városok között Szentendre kapta a főszerepet.

„Szentendre automatikus választás volt” – mondta a nagykövet, Mr. Rahul Chhabra – „egyrészt mert gyönyörű Duna-parti város, másrészt mert a város, és elsősorban a polgármestere nagyon támogató és pozitív volt a programmal kapcsolatban.”

Szentendre abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a szimbolikus Gangesz-Duna vízegyesítési szertartást itt rendezték India Kulturális, Turisztikai és Polgári Repülési Minisztere, Dr. Mahesh Sharma és őexc. Mr. Rahul Chhabra, India nagykövete, valamint Verseghi-Nagy Miklós, városunk polgármestere közreműködésével. A jelképes víz szertartást a Vedic Foundation of Hungary egy szerzetese, Vedanta Chaitanya celebrálta a Lázár cár téren felállított színpadon, majd a vizet az elöljárók a Dunába öntötték.

Az indiai kulturális miniszter szerint: „A nagyszabású fesztivál célja, hogy tovább erősítse és gazdagítsa a Magyarország és India közötti kulturális kapcsolatokat. A Gangesz India szent folyója, a Duna pedig szintén nagy tiszteletnek örvend Magyarországon, ez a víz egyesítés tehát a két nép kultúrájának szimbolikus összekötése, egyesítése.”

Verseghi-Nagy Miklós beszédében megköszönte, hogy városunkra esett a választás erre a különleges programra, és kiemelte: „Ezek a szentendrei jellemzők: színes, művészi, kultúrák olvasztótégelye és a Duna jelenléte kötnek ma minket össze, és nem csak okot adnak, de közös alapot is ahhoz, ami ma itt zajlik: a Gangesz és Duna Fesztivál, amelyet az Indiai Követséggel és az Indiai Kulturális Minisztériummal közösen rendezünk.”

Az ünnepélyes megnyitó után szabadtéri jógafoglalkozások zajlottak a téren, összesen 8 jógaiskola részvételével. A sátrakban karkötőkészítés, szári próba zajlott, a Maharaja Étterem gondoskodott autentikus indiai ízekről, és a Vedic Foundation of Hungary is bemutatkozott. A vendégek gyönyörködhettek Úr Eleonóra batikművész képeiben is, aki az indiai, távol-keleti útjain szerzett motívumokat, élményeit és tapasztalatait festette selyemre, vászonra.

A délután folyamán kvízműsor, majd színes kulturális programok, zene-tánc segítségével varázsolták Indiát Szentendrére az előadók.