2017. június 18., 07:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Indiai Nagykövetséggel közösen Szentendre Város Önkormányzata idén is megszervezi a Nemzetközi Jóganapot Szentendrén, június 24-én.

Az ENSZ június 21-ét 2014-ben Nemzetközi Jóganappá nyilvánította, melyet mára 190 országban rendeznek meg, köztük Magyarországon is. Az Indiai Nagykövetség felkérésére Szentendre idén is helyet ad a különleges programnak június 24-én szombaton délután 13.00 órától. Idén gyönyörű, természeti környezetben, a szabad ég alatt, a Czóbel Parkban rendezik a különleges eseményt.

A megnyitón őexc. Rahul Chabbra, India nagykövete és Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntik a résztvevőket, majd egy Gangesz-Duna Fényfelajánlás (Arati) szertartás következik.

A közös jógázás szellemében minden résztvevő együtt kezdi a programot közös napüdvözlet (Surya Namaskar) gyakorlattal a Vedic Foundation Hungary, Swami Advayananda vezetésével, majd minden résztvevő jógaiskola, illetve jógaoktató a saját tanítványaival tart jógafoglalkozást. Az idei program különlegessége és ereje abban rejlik, hogy valóban egyszerre, egy időben jógázik majd mindenki. A foglalkozások a Czóbel Parkban, a Japánkertben, illetve a Kerényi Parkban lesznek; a látogatók szabadon csatlakozhatnak bármelyik jógi órájához. A csoportok mellett táblák, zászlók jelzik majd, milyen jógagyakorlatokat végeznek. A gyakorlatsorozatok után közös énekléssel-zenével (Kirtan) zárul a nemzetközi jóganap, melyet Bhagirathi Chaitanya vezet.

A jógázás után kulturális programok következnek a színpadon, illetve az Offline Centerben (volt Rodin Kávézó), ahol Rohonyi Gábor filmrendező Indiáról szóló dokumentumfilmjét lehet megtekinteni.

Programok:

13.00 Ünnepélyes megnyitó őexc. Rahul Chhabra, India Nagykövete és Verseghi Nagy-Miklós, Szentendre polgármestere közreműködésével

Fényfelajánlás (Duna-Ganga Arati) és közös jóga: Napüdvözlet (Surya Namaskar) a Vedic Foundation vezetésével

13.30 – 15.00 Jógagyakorlatok a szabad ég alatt az oktatókkal (egy időben, egyszerre, szabadon választható)

15.00 – 16.00 Közös Kirtan (ének és zene)

16.00-17.00 Kulturális programok a színpadon és az Offline Centerben (Rohonyi Gábor dokumentumfilmje)

 

Szentendre és környéke több jógaoktató tanára, szervezete jelen lesz az eseményen:

Ambrus Zoltán, Navraj Singh  – Kundalíni jóga oktató,

ASTANGAJÓGA Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány,

Forma Stúdió – Szabó Zita Sita,

Halász Zsuzsó,

Jógatér – Bedő Krisztina,

Mosoly Jóga – Markó Krisztina,

Shaktijóga Alapítvány,

Sarasvati Jóga Központ,

Szakszon-Konyecsni Enikő és

Vedic Foundation International Hungarian Mission, Leányfalu

 

A teljesség igénye nélkül íme, néhány bemutatkozó anyag:

 

Ambrus Zoltán Navraj Singh  – Kundalíni jóga oktató

Adi Shakti Kundalíni Jóga és Oktatási Központ (Szentendre, Sas utca 7. és Budapest, Bakáts utca 5.)

www.shaktijoga.hu

A kundalíni jóga számomra a tudatosság és a felemelkedés jógája. Egy hatalmas tudásanyag, melybe bepillantva régi korok bölcsessége nyílik meg, amely ma talán még aktuálisabb, mint korábban bármikor volt. Jóformán nincs olyan élethelyzet, amelyre a kundalíni jóga ne kínálna fel egy jól bejáratott meditációt vagy kriyát, hogy átlendüljünk a nehézségeken vagy hogy megnyíljunk és felemelkedjünk a lelkünk legtisztább lehetőségeihez.

 

ASTANGAJÓGA Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

Az ASTANGAJÓGA Alapítvány, vagy AJA 2001-ben alakult meg, tanfolyamait, képzéseit a következő helyszíneken tartja: 2000 Szentendre, Dunakorzó 20. és 1064 Budapest, Bajnok u. 17.

A Nemzetközi Jóganapon Szentendrén az Astangajóga Alapítvány a Czóbel Parkban található Japánkertben két témakörben tart  bemutatóval egybekötött közös gyakorlást.

1.   „A jógagyakorlás a családdal is folytatódik. Jógázik a család!”

Meggyőződésünk szerint a család jelenléte a gyakorlásban nem akadály. Fordítva, éppen ez a legtermészetesebb és a legértékesebb gyakorlásunk. Úgy gondoljuk, hogy a gyakorlásra való együttes odafigyelés képes nem csak az egyéni gyakorlásunkat segíteni, hanem az egész családot is úgy összefogni, hogy a családi jólét valóssá váljon.

2.   „A mozdulat, mint tükör és szerepe a jógában”: Az öntudatosság hátterében működő elveket nem olyan egyszerű felfogni, ezért a jógában gyakran használunk kivetítést. Pl. olyan  alapfogalmakat, mint függőleges, egyenes, párhuzamos, derékszög. Ezeket átvezetjük a testtartásra, ahol már  „külső” szemlélőként tudjuk megfigyelni azokról való elképzeléseinket, majd a megfigyelésünket a mozgásunkra és a mozdulatra irányítjuk, ami tükrözi tevékenységünk tartalmát és a szándékunkat.

Szeretettel várják a fenti témák iránt érdeklődőket: www.astangajoga.hu

 

Vedic Foundation of the Himalayas, Magyar Misszió, Leányfalu

A hindu-védikus szerzetesek kolostora és a védikus iskola a tradícionális védikus kultúrát és vallást őrzi és adja át. A magyarországi ashram Leányfalun található, ahová a szerzetesek a tanulni, elvonulni vágyókat várják szeretettel.

Vedic Foundation International
Hungarian Mission
+3670 779 2135
hungarysangha.vfs@gmail.com
www.vedicfoundation.es

 

MOSOLY JÓGA

Könnyű gyakorlatok, kényelmes pozíciók, teljes körű átmozgatás, fiataloknak és fiatalosaknak egyaránt. Kezdőknek ideális, haladóknak univerzális, fájdalommal élőknek reális, sportosaknak kiegészítés. Vérpezsdítés, kedvjavítás, teljes légzés, szellemi útravaló Szentendre jógaparadicsomában, a Waterfront Hotelban Markó Krisztinával. www.krisztinews.com, tel: +3620-972-7373