2017. január 30., 12:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szerte a világban már huszonegy országban ünneplik a Házasság hetét. Az Angliából indult kezdeményezés minden évben, Bálint-nap környékén egy héten keresztül a házasság fontosságára irányítja a figyelmet. Idén tizedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi Házasság hetét Magyarországon. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy az egyházak mellett a civil szervezetek segítségével népszerűsítse a házasság és a család intézményét, felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.


2017. február 12-19. között a Szentendre Barátai Egyesület kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával a város kulturális és egyházi intézményei, vállalkozásai, valamint civil szervezetei egész hetes programsorozattal csatlakoznak a mozgalomhoz, bekapcsolva Szentendrét is az országos megmozdulásba.

 

Február 12. vasárnap

Bálint-nap a Filibili Népdalkörrel // Városháza Díszterem // 17:00
A belépés ingyenes!
Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Filibili Népdalkör a Bálint-napot „Szeress, szeress, csak nézd meg kit…” címmel. Vidám farsangi hangulatban a magyar népköltészet szerelemforrásából merítenek dalokat, meséket, táncokat. Másrészt hatodik éve kapcsolódnak – Lázár Enikő kezdeményezésére – az országos (Földgolyós) Balassi Bálint-kard irodalmi díjhoz azzal, hogy az év díjazott magyar költőjét néhány szóban bemutatják, és verseiből legalább egyet elmondanak.
Házigazda a Filibili Népdalkör és Égető Emese. Meghívott vendégük: Fábián Éva,
népiének-tanár, mesemondó előadóművész. A programban közreműködnek a Bimbó utcai óvodások, Pohl Zsófia és Sándor Bendegúz, valamint Kertész József.

Ádám és Éva | Benedek Zalán egyszemélyes vígjátéka a férfi-női kapcsolatokról // Offline Center // 17:00
A belépés ingyenes!
Az Ádám és Éva című stand up comedy a humor által ábrázolja a férfi és női kapcsolatokat, érintve a férfi és női agy működését, a kommunikáció és konfliktuskezelés jellemzőit; s mindez be van ágyazva történetileg és társadalmilag, számos kultúr- és művészettörténeti, közéleti utalással, ötvözve a biológia, társadalomtudomány, kommunikációelmélet és a pszichológia eredményeivel, valamint sok zenével fűszerezve.
14 év fölött kizárólag férfiaknak és nőknek ajánlott! Írta, rendezte és előadja: Benedek Zalán.
Február 13. hétfő

Életválságok meséi | Beszélgetés Boldizsár Ildikó mesepszichológussal // Városháza Díszterem // 18:00
A belépés ingyenes!
A Pest Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor Boldizsár Ildikó beszélgetőestjére.
Az Amália álmai – Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról címmel 1991-ben meg-jelent első mesekönyve Az Év Könyve Artisjus-díjat kapott. Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, gyerekkórházakba járt mesét mondani a betegeknek, és eközben tett szert azokra a tapasztalatokra, amelyek gyógyító munkájában segítették.
Boldizsár Ildikó szerint minden élethelyzetben egy történetben vagyunk – s ha szerencsénk van, ez a történet a sajátunk. A bajok akkor kezdődnek, ha mások történetét akarjuk a sajátunkként megélni. Ilyenkor átírhatjuk a történetet vagy átléphetünk egy másikba. A meseterápiában úgy segítik ezt a folyamatot, hogy több síkon is kapcsolatot keresnek a hagyományban fennmaradt szövegekkel: élővé, sőt mindennapi gyakorlattá teszik a történetekbe zárt üzeneteket. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy mindenki a „személyes meséjével” találkozhasson, s ennek segítségével bontsa ki az életútjában rejlő lehetőségeket.
A párkapcsolati problémákat feldolgozó mesék tanítása szerint két ember nem azáltal boldog, hogy nincsenek konfliktusaik, hanem azáltal, hogy ezekre együtt keresik a választ, és együtt oldják meg. Nem menekülnek előle, hanem lehetőséget látnak a közösen meghozott döntésekben és megoldásokban.
Boldizsár Ildikó beszélgetőpartnere Bartos Éva, a könyvtári biblioterápia egyik magyarországi megalapozója, a Magyar Biblioterápiás Társaság vezetőségi tagja.
Február 14. kedd

Ásó, kapa, nagyharang | Elköteleződés egy életre Istennel és emberrel | Felekezetközi beszélgetőest // Offline Center // 19:00
A belépés ingyenes!
A házasság mint szeretetszövetség, alapértéke emberi világunknak, túlnyúlik a felekezeti különbségeken, vagy nemzeti kultúrákon, hisz minden társadalomban megtalálhatóak azok a rítusok, amelyek a házasságról, életre szóló elköteleződésről szólnak.
A Szentendre Barátai Egyesület felkérte városunk felekezeteit – a teljesség igénye nélkül –, hogy egy közös beszélgetés keretén belül járják végig az elköteleződés fogalomkörét, személyes vagy szakmai, lelki szempontból világítsák meg, mit jelent elköteleződni a 21. században egy életre, akár Istenhez, akár emberhez.
Február 15. szerda

Hogyan tartsuk meg családunkat a XXI. században? | Vendég: Bedő Imre, Férfiak Klubja alapító // Városháza Díszterem // 18:00
A belépés ingyenes!
A Szentendre Barátai Egyesület szervezésében Bedő Imrét hallgathatjuk meg a Városháza Dísztermében szerda este 18 órától.
A válások aránya meghaladja a 65%-ot, és nagy része a gyermekek kisiskolás koráig bekövetkezik! Többségében súlyosan traumatizált társadalmat hozunk létre. Hová vezet ez? Miben esünk szét? Milyen támadások érik a házasságokat? Mi minden tűnik a másik hibájának? Milyen tudás szükséges ahhoz, hogy tisztán lássunk, elkerüljük a csapdákat? Hogyan tartsuk meg a családunkat ma? Bedő Imre előadása férfias, racionális megközelítést, torzításmentes tükröt és rengeteg olyan felismerést ígér, ami férfi és nő közösségének megszilárdítását, a saját boldogulásunkat és a jövő generációk érdekeinek derűs szolgálatát eredményezi.
Az előadás után megvásárolható Bedő Imre Férfienergia című könyve, amit a szerző dedikál. Férfiak és nők minden generációjának
hiánypótló, értékes olvasmány!
Bedő Imre a 130 ezres követőtáborral rendelkező Férfiak Klubja alapítója. Az erdélyi születésű közgazdász banki szakember volt, majd iparvállalati csúcsvezető, később saját vállalkozásait menedzselte. A Férfiak Klubja társadalmi szervezetet 2013-ban hozta létre összefogást hirdetve az erkölcsi alapok megerősítése érdekében, férfi és nő szövetsége, illetve a család megszilárdítására, a jövő társadalmát építő örök emberi értékeink továbbadására.
Február 16. csütörtök

Minden olyan, mint minden | Beszélgetés Varró Danival // Parti Medve könyvesbolt // 17:30-19:00
A belépés ingyenes!
A Parti Medvében Lovász Andrea és Nyulas Ágnes beszélget Varró Danival gyerekverseiről, eddig megjelent köteteiről – kötetlenül.
Varró Dániel első verseit 12 éves korában írta, mely meghozta számára első költői sikerét is. Gimnazista korától publikál verseket és műfordításokat, 1999-től a JAK műfordító füzetek szerkesztője. Öt önálló kötete jelent meg, és emellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből bábmusical
készült, amely alapja egy azonos címmel megjelent kalandlemeznek is, melynek zeneszerzője Presser Gábor. Harmadik kötetéből – Szívdesszert – Mácsai Pál felolvasásával hangoskönyv készült. A Kerge ABC című verseskötete, amely Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája, az óvodás és kisiskolás gyerekeket segíti az ábécé elsajátításában: a kötetben szereplő állatok neveinek kezdõbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével. Három gyermek, Misi, Jancsi és Béni édesapja.
Lovász Andrea gyerekirodalom-kutató, kritikus, a Cerkabella Kiadó munkatársa, több antológia, gyerekirodalmi lexikon és kritikai gyűjtemény szerkesztője, Nyulas Ágnes a Cerkabella Kiadó vezetője.

Ernelláék Farkaséknál | Nyisd ki a szemed! filmklub | Vendég: Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs // P’Art Mozi // 19:30
Mozijegy: 1000 Ft
A Nyisd ki a szemed! filmklub Házasság heti különkiadásának keretében az Ernelláék Farkaséknál című személyes hangvételű filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A vetítést követően Hajdú Szabolcs rendezővel és főszereplőjével, Török-Illyés Orsolya színésznővel beszélgethetnek a résztvevők.
Az Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Varyban elért siker után nem csak világszerte, de az itthoni mozitermekben, filmklubokban és lakásvetítéseken is rendkívülit produkált, rávilágítva, hogy saját élethelyzeteink sokszor jóval érdekesebbek lehetnek bármilyen fiktív
akciónál.
Hajdu Szabolcs a filmről: „Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk, csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy.”
Február 17. péntek

Jazzvacsora | Tegyünk egymásért! A közös élmények erősítik a párkapcsolatot! // Városháza Díszterem // 19:00
Ár / Támogatójegy: 7000 Ft/fő
A Levente Alapítvány szervezésében rendhagyó jazz-estre várnak minden érdeklődőt a Városháza Dísztermébe pénteken 19:00-tól, hangulatos jazz-zenével, finom falatokkal, remek italokkal. A hangulatról a Bazsinka Mihály Quartet gondoskodik, az est háziasszonya: Novodomszky Éva.
Támogatójegy: 7000 Ft/fő, amely tartalmazza a vacsorát és az üdvözlő italt is. A rendezvény bevételét a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Bösendorfer zongorájának felújítására fordítja a Zeneiskola.
A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt február 13-ig lehet regisztrálni a Vujicsics Zeneiskola honlapján!
Február 17-19. péntek-vasárnap

Férfiasság a Biblia tükrében | Hitmélyítő esték // Offline Center // 18:00
A három este témái: Harcos | Apa | Oszlop
Előadó: dr. Harmathy András református lelkész és Dani Zsolt baptista lelkész
A belépés ingyenes!
Hitmélyítő estékre várják a szervezők Szent-endre lakosait. Nem csupán férfiakat, hanem minden érdeklődőt, akik szeretnének mélyebb ismeretet szerezni arról, hogy miért is van szükség a mai társadalomban férfiakra, valamint mit mond erről a Biblia! A férfiszerepeket figyelve van mit javítani a világon. Péntektől vasárnapig az előadók fontos témákra kívánják ráirányítani a figyelmünket, többek között a férfiak példamutatására, felelősségvállalására, tettrekészségére, és mindezt a Biblia tükrében!
Február 18. szombat

Ezüstgyűrű-készítés Jermakov Katalin ötvösművésszel // MANA Ékszerstúdió // 9:00-15:00
A foglalkozás ára: 11 000 Ft
A Szentendre Barátai Egyesület Kreátor alkotóműhely-sorozatának Házasság heti különkiadásában ékszereket készíthetnek az érdeklődők, amelyek kalapálással előállítható térformákra épülnek. Az ezüst nyújtásával, lapításával, az anyag keresztmetszetének átfordításával létrejövő különleges gyűrűket minden résztvevő a saját kezéhez igazíthatja, létrehozva ezáltal egyedi, személyes ékszerét.
A mester: Jermakov Katalin, Ferenczy-díjas ötvösművész, ékszertervező. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. Végzett tanítványai mára a szakmai élet aktív részesei, meghatározó alkotói lettek. 2003 óta működő nyitott stúdiójában rengeteg nemzetközi szaktekintély megfordult, köszönhetően az itt megrendezett ékszer-kurzusoknak, mesterkurzusoknak, nemzetközi workshopoknak. Ennek nyomán a MANA Ékszerstúdió mára nemzetközileg is ismert találkozóhellyé vált, öregbítve ezzel Szentendre hírnevét is a világban.

Házasság a szentendrei piacon // Bükkös-patak menti termelői piac // 10:30
Találkozzunk Szentendre termelői piacán szombat reggel! Hozd magaddal a házastársad is!

Információ a Házasság hete programjairól: www.szentendrebaratai.hu