2021. február 11., 13:23
A 2021 februárjában is érvényes veszélyhelyzet miatt továbbra is a polgármester gyakorolja a képviselő-testület feladat- és hatáskörét, ezért Fülöp Zsolt a képviselőkkel való egyeztetést követően, véleményüket figyelembe véve hozta meg a döntését a hónapban napirendre került 28 ügyben. 

Szennyvízszippantás

Elfogadták a  nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendeletet, és közbeszerzés útján kiválasztották azt a szentendrei vállalkozót, aki az érintett területeken a szennyvizet begyűjti.

Fővárosi Agglomerációs Társaság

A képviselők és a polgármester megtárgyalták a Fővárosi Önkormányzati Agglomerációs Társaság beszámolóját. A Budapest környéki települések számára a közlekedés, az infrastruktúra, a csatornahálózat, a különböző közszolgáltatások, az építési szabályok, valamint a Budapestre való bejutás lehetősége és minősége a Szentendrééhez hasonló kihívást jelentenek, ezért a társaságnak fontos szerepe van a közös gondolkodásban, problémamegoldásban. Amikor Fülöp Zsolt javaslatára  Szentendre belépett a társulásba, az volt a cél, hogy munkacsoportokat hozzanak létre az eredmények eléréséért. Fülöp Zsolt azt javasolta a társulásnak, hogy az agglomerációs törvénnyel kapcsolatban, a közlekedési és az építési szabályzattal kapcsolatos kérdések megvitatására, az ipari és kereskedelmi ügyek intézésére és fejlesztésére, valamint a vendéglátás és turizmus részére külön munkacsoportokat hozzanak létre. Szentendre polgármestere bízik abban, hogy a többi önkormányzat támogatja a javaslatát, és elkezdődnek a bizottságok munkái.

A CYEB vizsgálóbizottság jelentése

A képviselők közötti egyetlen markáns véleménykülönbség a CYEB vizsgálóbizottság jelentése kapcsán alakult ki. A vizsgálóbizottságot arra hatalmazták fel, hogy megvizsgálja, hogy az önkormányzati döntéshozatal során hogyan alakultak ki a céggel megkötött szerződések, hogyan alakították ki az önkormányzat szakértői azokat a kritériumrendszereket, amelyek végül belekerültek a szerződésbe, úgy, mint a gátépítés 30 millió forintos költsége, vagy a garázsok kiváltására a szerződésben rögzített 10 millió forintos összeghatár. A bizottság számos aktát, dokumentumot és levelezést átvizsgált, és kiderült többek között az, hogy a döntéshozók elektronikus levelezéséből több levelet töröltek, , így csak visszakövetkeztetni lehet arra, hogyan alakultak ki a szerződés végleges feltételei. A képviselők többsége elfogadta a vizsgálóbizottság jelentését, amit közzéteszünk, és külön tájékoztatást is adunk a szentendrei polgároknak.

A köztemető éves díjai és ellenőrzése

Fülöp Zsolt az ülés összefoglalójában a szentendrei köztemetőben alkalmazott díjakról és a köztemetőt üzemeltető cég éves beszámolójáról is tájékoztat. A köztemetőben a szolgáltatási díjak 2021-ben változatlanok maradnak, amelyet a képviselők egyhangúlag elfogadtak.

Elfogadták a temető üzemeltetőjének beszámolóját is. 2021. január 8-án került nyilvánosságra egy videó, amely tanúsága szerint rendkívül méltatlan és kegyeletsértő állapotok uralkodtak a szentendrei köztemetőben. Ezt követően vizsgálat indult, amely több hiányosságot is megállapított. 2021. február 1-jén  újra ellenőrizték a temető üzemeltetőjét, és megállapították, hogy ezeket pótolta. Fülöp Zsolt kiemelte, hogy rendszeresen, évente az állami felügyeleti szervekkel közösen ellenőrizni fogják a temető üzemeltetőjét.

Kátyúzás, útfenntartás

Szentendre útjainak karbantartása, fejlesztése idén is fontos feladat, azonban a 2021-es költségvetés bizonytalansága miatt ebben az évben az erőforrásokat a jelenlegi állapotok megőrzésére, szinten tartására csoportosítják át. Az erre vonatkozó tájékoztatót a testület elfogadta.

Parkfenntartás, közterületek fejlesztése

A Városi Szolgáltató NZrt. több mint 48 hektár közterületet gondoz. Fontosabb feladatai közé tartozik a  a füvesítés, a játszóterek fenntartása, a fák és cserjék ültetése, gallyazása, a lomb begyűjtése, a növényvédelem,  a gyomirtás,  a parkfenntartás, valamint az egynyári, kétnyári és évelő növények ültetése.

Az önkormányzat és a VSZ NZrt. célja az, hogy a zöldterületeket egy új, ökológiai szemléletet meghonosítva fejlesszék tovább, amely kialakításához a Szent István Egyetemet is bevonják. Az új szemlélet egyik első eleme a méhlegelők kialakítása, tavasszal és kora nyáron ezekkel is találkozhatunk a parkokban.

Fülöp Zsolt kiemelte, hogy a következő nagy feladat az idei költségvetés összeállítása.
A törvény arra kötelezi az önkormányzatot, hogy február 15-ig elkészítse a költségvetést, amit úgy kell teljesíteni, hogy a kormányzati elvonások miatt beígért kompenzációról az önkormányzat a mai napig nem kapott értesítést, így nem tudni, a város számíthat-e kompenzációra. A város ennek ellenére elkészíti a költségvetést, szem előtt tartva a főbb, meghatározott célokat és a működőképesség fenntartását. Fülöp Zsolt bízik abban, hogy ez a helyzet ideiglenes, és hogy február 15-ig megkapják az értesítést a kormánytól az elvont iparűzési adó és más önkormányzati források pótlására vonatkozóan, hogy a kompenzációt beépíthessék a költségvetésbe.

A költségvetést az önkormányzat munkatársai a  Facebook-on is bemutatják Szentendre polgárainak, amelynek időpontjáról később adunk tájékoztatást online felületeinken.

 

A februári testületi ülés napirendi pontjai
Kiegészítés
CYEB beszámoló
Tanácsnoki beszámoló
Sürgősségi indítvány 1.
Sürgősségi indítvány 2.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 17

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 17

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 17
sze 17

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 17
sze 17
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28