2022. január 18., 19:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óbuda harmadszor, Szentendre másodszor, Terézváros először indítja útjára a városrészi, kerületi költségvetés közösségi tervezésére alapuló programját. A demokrácia kultúrájának fejlesztését szolgáló projekt során szerzett eddigi tapasztalatokat, terveket a szentendrei Városházán osztotta meg egymással a három önkormányzat.

A workshop a Transparency International Magyarország részvételi költségvetés tervezést támogató projektjének első közös eseménye volt. A szentendrei Városházán 2022. január 14-én tartott szakmai nap célja az volt, hogy – a polgármesterek, önkormányzati képviselők, valamint az önkormányzati dolgozók együttműködésében – feldolgozza a partner önkormányzatok részvételi költségvetés tervezési tapasztalatait, megoldásokat keressen a felmerült nehézségekre és a tanulságok alapján az önkormányzatok tovább gondolják a tervezési folyamatokat.

A workshop bemutatkozással indult, majd a projektreferensek rövid prezentációkban bemutatták az előző évben lezajlott programjukat és rámutattak néhány olyan nehézségre, amelyek a folyamat során merültek fel. Mindegyik önkormányzat három ilyen problematikus pontot jelezhetett, amelyek egy táblára kerültek, majd ezekre közös, vegyes, kiscsoportos munkában kerestek megoldási lehetőségeket. Szó esett többek közt a regisztráció-azonosítás problémájáról, a sok száz javaslat feldolgozásának időigényéről, a megvalósítható javaslatok szűréséről, a polgárok minél szélesebb körű bevonásáról és aktivizálásáról, az önkormányzat belső kompetenciáinak felépítéséről.

Zeisler Judit, a Transparency Magyarország munkatársának előadásában nemzetközi példákat ismerhettek meg a résztvevők: New York-i példákat, a portugáliai Cascais részfolyamatait, és Helsinki széles bevonásra ösztönző módszereit. Lengyelországi és litvániai eseteken keresztül pedig a Kelet-Európában élőkre jellemző bizalmatlanság és passzivitás feloldására tett kísérleteket tekintették át.

A műhelymunka záró részében az idei folyamat lehetséges változtatatásairól esett szó. Felmerült, hogy milyen elsődleges célokat tart szem előtt az önkormányzat, hogyan tudják szélesíteni az aktív polgárok körét, hogyan lehet optimalizálni a folyamatot, van-e „számszerűsíthető” mérési módszer a folyamat sikerére vagy sikertelenségére.

A három önkormányzat és a Transparency International Magyarország a közeljövőben együttműködési megállapodást kíván kötni a közös gondolkodás, a folyamat fejlesztése, közösségi párbeszéd erősítésének érdekében.