2015. november 24., 13:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Előzmények

Az önkormányzat 2011-ben kötött szerződést a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével a húsz férőhelyes éjjeli menedékhely működtetésére. Ebben a Magyar Vöröskereszt kötelezettséget vállalt, hogy 2012-ben nappali melegedőt alakít ki, amely kötelező önkormányzati feladat. A Vöröskereszt azonban finanszírozási nehézségek miatt nem tudta megvalósítani ezt a tervet, sőt időközben az épület műszaki állapota annyira leromlott, hogy veszélybe került a működtetés is. Az önkormányzat a szálló további működtetése és a nappali melegedő kialakítása érdekében tárgyalásokat folytatott a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Gondozási Központtal és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével, végül a képviselő-testület úgy döntött, hogy az éjjeli menedékhely és nappali melegedő működtetésével továbbra is a Vöröskeresztet bízzák meg.

hajlektalanszallo

Funkcióváltás

A Szabadkai úti épületben történő funkcióváltás, vagyis a nappali melegedő kialakítása érdekében az önkormányzat több lehetőséget is megvizsgált. A legjobb és leginkább költséghatékony megoldásnak a meglévő épület belső átépítését találták. Ez azt jelenti, hogy a szálló 82,5 nm-es helyiségét megosztják, és kialakítanak egy 50 nm-es nappali melegedőt (20 fő részére), és egy 32,5 nm-es (10 fős) éjjeli menedékhelyet. A nappali melegedő a krízisidőszakban – novembertől áprilisig – 10 fő számára szállást is biztosít. Az átalakítás költsége becslés alapján 4,2 millió Ft, amelyet a képviselői-testületi döntés értelmében elkülönítettek a költségvetésben.

Jelenleg az épület felújítása, funkcionális átalakítása zajlik a nappali melegedő kialakítása érdekében. Gerzsenyi István, a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a működtetéshez a kormányhivatal ad engedélyt a szakhatóságok egyetértése esetén. A működtetéshez szükséges dokumentumokat – SZMSZ, házirend stb. – folyamatosan készítik. Az elbírálás 1,5-3 hónapot vehet igénybe, reálisan tehát leghamarabb január közepén nyílhat meg a nappali melegedővel bővített szálló. A működtetés során az állami normatívára és az önkormányzati támogatásra – évi 10 millió Ft – támaszkodnak.

Az intézmény vezetőjének felhívása

A hajléktalanokat ellátó intézmény az otthontalan emberek számára nyújt éjjeli menedékhely-ellátást. Az éjszakai pihenésen, a tisztálkodáson, a mosáson és az ételmelegítésen túl a gondozottak segítséget kapnak hivatalos-, és szociális ügyeik intézésében, valamint mentálhigiénés gondozásban is részesülnek. Az intézmény 17 óráról másnap reggel 7 óráig van nyitva, a hét minden napján. Minden szolgáltatásunk a gondozottak részére ingyenes.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve a hajléktalan emberek és a környékbeli rászoruló lakosság részére minden kedden és szombaton 19.30 órától élelmiszerosztást tartunk. A rászorulók esetenként ruhaadományban is részesülhetnek.

Az itt élők hétköznapjait számos program színesíti. Az intézményben folyó szociális munka segítségével próbálnak változtatni szociális helyzetükön. 2014-ben négy ember költözött ki egy pályázatnak köszönhetően a szállóról albérletbe, illetve ketten lettek az Aradi Panzió állandó lakói.

Az intézmény működését Önök tudják segíteni! Szívesen fogadunk étel-, tisztítószer-, tisztálkodószer-, illetve ruhaadományokat. Főként ágyneműhuzatra, lepedőre, törölközőre, alsóneműre és zoknira lenne szükségünk. Ezeket az adományokat az intézményben, nyitvatartási időben (17:00-07:00 között) tudjuk fogadni.

Dr. Flaskár Melinda
mb. intézményvezető
06 70 933 8196