2017. július 26., 21:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre idén a Szerb Önkormányzattal karöltve rendez augusztus 18-19-én kétnapos Szerb Búcsút. Az egyházi ünnep mellett az új szőlő megszentelése is központi eseménye a rendezvénynek, hiszen ettől függ az évi bő termés. Az ünnepre gasztronómiai vásárral, koncertekkel -többek között a Kolo, a Guča Partyzans Brass Band fellépésével-, táncházakkal, késő estébe nyúló kólózással is várjuk a látogatókat.

A rendezvény alkalmat kínál arra, hogy jobban megismerhessük a szerb népszokásokat, népviseletet, táncokat, autentikus szerb zenekarok tolmácsolásával. A Dunakorzón felállított gasztronómiai vásárban hagyományos szerb ételekkel, italokkal ismerkedhet a látogató.

A Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt „Preob­razsenszka” templom búcsúja a XVIII. század folyamán egyben Szentendre város legjelentősebb ünnepe volt. Az ortodox egyházi hagyomány szerint ezen a napon történik az új szőlő felszentelése, amely évszázadokon keresztül nagy jelentőséggel bírt a szőlő és bortermelő szentendrei lakosok körében. A búcsú központi legfonto­sabb része az ünnepi istentisztelet, majd a liturgiát követő délutáni vecsernye, valamint a templomkertben megrende­zésre kerülő népi mulatság, zene és tánc. Hagyományosan a vecsernye után az egyházközség borral kínálja a temp­lomkertben egybegyűlt vendégeket.

A rendezvény ingyenes.

AUGUSZTUS 20.

színpad:

11:00 Kakaó koncert

13:00 Zenél a Kecskés Együttes

14:30 Babra koncert

16:30 Városi ünnep: államalapító Szent István ünnepe

Sebő együttes műsora

Verseghi-Nagy Miklós polgármester ünnepi beszéde

Csillagszeműek Táncegyüttes fellépése

Szentendre Város Díszpolgára cím és a Pro Urbe Emlékérmek átadása

Szigethy Ildikó meséje a Paraszt Bibliából

Ökumenikus kenyér szentelés

19:00 Fellép az Mc Masters zenekar

21:00 PASO – Pannonia Allstars Ska Orchestra

22:30 Tűzijáték

20:00 A Szentendrei Teátrum és Nyár keretében koncertet ad Boban Marković Orkestar, a világhíres szerb trombitaművész. A belépődíjas előadás a Városháza udvarán kerül megrendezésre.

kísérő programok:

10:00–18:00 Magyar Hagyományőrző Faművesekbemutatója és kreatív családi játszóház

11:00–20:00 Szittya Pita Kenyérsütő Játszóház

14:00–19:00  Kontyoló és Pingáló / Karzat SzínházHajfonás régi szokás szerint és testfestés autentikus magyar hímzésmintákkal

18:30 Új Szentendrei Kamarazenekar ünnepi koncertje – Fő tér

A rendezvény ingyenes.