2021. április 8., 16:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mihez várják javaslatainkat? Miben dönthetünk? Hogyan zajlik az április 12-én induló Városrészi Költségvetés? Pilis Dániel általános alpolgármestert és Kiss Barnát, a projekt koordinátorát kérdeztük.

 

 

Pilis Dániel alpolgármester

Városrészenként kisebb fejlesztéseket tudunk idén elkezdeni a lakosság bevonásával, azaz a városrészekben élők döntik el, hogy a városrészi költségvetést mire fordítjuk. A szentendrei önkormányzat fontos célkitűzése, hogy a részvételi demokrácia működjön a városban. Az idei szűkös költségvetés ellenére mindenképpen szerettük volna, hogy az Ábrányi Emil program legelső pontja, a Városrészi Költségvetés projekt idén elinduljon. Ebben az évben 50 millió forintot különítettünk el a tíz városrész fejlesztésére. A most bevezetett gyakorlatot a következő években is folytatjuk, s az idei próbaévben az itt élők és az önkormányzat is megtanulja ennek lépéseit. Reméljük, hogy 2022-ben már az ehhez szükséges pénzügyi keret is növekedhet. A Városrészi Költségvetéshez április 12-től várjuk a javaslatokat, júniusban lehet szavazni a javaslatokra, júliusban pedig közzétesszük, hogy milyen fejlesztések indulhatnak el a városrészekben.

  • Mikor kezdődhetnek el a kiválasztott beruházások?

A fejlesztések jellegétől függően nyilván változó, hogy mikor lesz az „első kapavágás” és mikor fejeződik be a beruházás. Döntő lesz, hogy az adott fejlesztéshez milyen tervezési, engedélyezési folyamat kapcsolódik. Azoknál az egyszerűbb beruházásoknál, ahol például új utcabútorok, padok beszerzése a feladat, már ősszel láthatjuk az eredményt. A megvalósulás a nagyobb beruházásoknál áthúzódhat a 2022-es évre.

  • Mi a sorsa azoknak az ötleteknek, javaslatoknak, amelyek idén nem kerülnek sorra?

A javaslatok kiválasztásánál határt szab az idei költségkeretünk, illetve az is, hogy mennyi idő alatt lehet azokat megvalósítani. Amire 2021-ben nem jut keret, azt igyekszünk más konstrukcióban megvalósítani: pályázati forrást keresve, a városfejlesztési költségvetési tervbe beépítve. Optimisták vagyunk és számítunk az itt élők konstruktív véleményére. Tehát minden javaslatot, ötletet várunk a szentendreiektől.

 

Kiss Barna projekt koordinátor

A részvételi demokrácia eszközeit számos országban régóta, sikerrel használják. Magyarországon tavaly több budapesti kerületben és vidéki városban indult el részvételi demokrácián alapuló, helyi költségvetés-tervezés. Számunkra is fontos, hogy az önkormányzás újra azt jelentse: a település polgárai közös ügyeikről autonóm módon, de közösen döntenek. Hatással vannak azokra a folyamatokra, és döntésekre, amelyek alakítják életüket, környezetüket. Az önkormányzat a képviseleti demokrácia alapvető intézménye, de a „részvételi demokrácia” eszközei közelebb hozzák a polgárokhoz azt, hogy sajátjuknak érezzék településüket. A város lakói az őket érintő döntésekbe beleszólhatnak, azokat ellenőrizhetik, a folyamatokat pedig alakíthatják. Ez visszahat az önkormányzatra is, amely ezáltal érzékenyebben, több tudás birtokában tudja a feladatát ellátni. Az állampolgári részvétel nagyon sokféle mélységben, erősséggel és formában valósulhat meg egy városban – a „részvétel” nem egy meghatározott módszer vagy folyamat, hanem valójában a hatalmi viszonyok átalakítása az állampolgárok és a közhatalom között. A „részvétel” tehát együttműködést jelent. Az együttműködés lehetőségét kell megteremtenünk, közelebb kell hoznunk a döntéseket az emberekhez.

  • Hogyan alakult ki a Városrészi Költségvetés projekt formája?

A jó példákat alapul véve állítottuk össze a szentendreieknek a programot. Kapcsolatot kerestünk és találtunk olyan önkormányzatokkal, ahol már sikerrel lebonyolítottak egy közösségi javaslatgyűjtést, s az ötleteket a költségvetésbe beépítve elkezdődhettek a beruházások, mint például Óbudán, Terézvárosban, Lipótvárosban, Budafokon, Józsefvárosban. A fővárosban többnyire online felületeken lehet javaslatot tenni, mi azonban fontosnak tartottuk, hogy Szentendrén mindenkihez eljusson a projekt.

  • Hol és hogyan gyűjtik a javaslatokat?

Az online javaslatokat április 12-től a www.varosreszi.szentendre.hu honlapra várjuk. Aki papíron szeretné kitölteni, a postaládákba kézbesített javaslattételi lapot vagy a Szentendre és Vidéke áprilisi számának mellékleteként megjelent javaslattételi lapot töltheti ki és dobhatja be a városrészi gyűjtőhelyeken kihelyezett gyűjtőládákba.