2024. június 7., 16:59

Az elmúlt napokban több Városrészi Költségvetési projekt átadójára került sor. A Lászlótelep, Angol házak városrészben a Bubán téri játszó- és közösségi tér mellett elkészült a Katona József utca burkolatfelújítása, Felső-Pismány, Sztaravoda és Szarvashegy városrészben pedig a Forrás utcai játszótér fejlesztése fejeződött be. Átadták a Vasúti villasor dr. Nagy Lajos utcánál a gyalogátkelőt, a járdát és a parkolót.

A Bubán tér környékén lakók közösségi tervezésben találták ki a tér funkcióit, a játszótér fejlesztését. A terepelőkészítés után megérkeztek az új játékok, a padok és a sakkasztal.

Bubán tér – közösségi tér közösségi tervezésben

A rendelkezésre álló keretből telepítettek egy csúszdatornyot, alatta nagy homok talajborítással, kialakítottak egy homokozót árnyékoló napvitorlával, az ifjabb és idősebb sakkozók pedig a kültéri sakkasztal mellett vívhatnak sakkcsatákat. A két fa közötti padot áthelyezték, hogy a fák közé felszerelhető legyen az egyensúlyérzéket fejlesztő slackline heveder. A tér környékén hamarosan kihelyeznek két utcai szemétgyűjtőt is.

A tér melletti Katona József utca burkolata is elkészült. A felújítás a betonalapra húzott dolomitköves bitumneszórással történt.

Az esőre álló idő ellenére több környékbéli is megjelent az átadón, volt, aki örömmel köszönte a felújításokat, volt, aki hiányolta a közösségi tervezésen javasolt húzódzkodót. A teret önkéntesként gondozó egyik lakó viszont azt javasolta, hogy ne telepítsenek ide több eszközt, mert azzal a zöldfelületet, újabb növényzet ültetésének lehetőségét csökkentik. A Katona József utca burkolatfelújításával kapcsolatban megállapították, hogy sokkal jobb, mint volt, de az aszfaltburkolat jobb lenne. Mivel aszfaltburkolat kialakításának előírásai szerint a csapadékvíz-elvezetést is meg kell oldani, ezért ennek költsége a Városrészi Költségvetés program kertébe nem fér bele – hangzott el a magyarázat.

A játszó- és közösségi tér fejlesztése közel négymillió forint volt, a Katona József utca burkolatfelújításának költsége pedig 7,5 millió forint.

Körbe ért a kerítés a Forrás utcai játszótéren

A játszótér biztonságosabbá vált azzal, hogy megépült a hiányzó kerítésszakasz, gyerekbiztos kaput is építettek, valamint egy kétszárnyú kaput is kialakítottak, hogy területgondozáshoz szükséges munkagépek bejárását is biztosítsák. Fejlesztették a játszótér melletti világítást is, két napelemes kandelábert telepítettek a Skanzen felőli oldalon. Rendezték a buszmegálló környékét is. Már megrendelés alatt van két játék is, egy mérleghinta és egy egyensúlyozó lépegető.

A Felső-Pismány, Sztaravoda és Szarvashegy városrészben tavaly a legtöbb szavazatot kapott fejlesztési javaslat kivitelezése költsége a még telepítésre kerülő játékokkal együtt 6,4 millió forint volt.

Gyalogátkelő a dr. Nagy Lajos utcánál

A Vasúti villasor és környéke városrészben többször előforduló javaslat volt a dr. Nagy Lajos utcánál a gyalogátkelő kialakítása. Mivel egy zebra létesítésének előírt szabályai szerint az átkelő mindkét oldalán járdát és közvilágítást kell kiépíteni, ezért ehhez a Városrészi Költségvetés kerete kevés lett volna. Így a gyalogátkelő kiépítése a SPAR Magyarország Kft.-vel együttműködésben valósult meg.

A fejlesztés során megújult a Vasúti villasor parkolósávja a Dr. Nagy Lajos és Szabadkai utca közötti szakaszon, gyalogátkelő létesült a Dr. Nagy Lajos utcai csomópontban, továbbá a járda melletti sávban cserjéket, fákat telepítettek.