2023. március 14., 19:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Az elmúlt három évben – annak ellenére, hogy 2020-tól az egyik válság követte a másikat –, több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztés történt a városban. Az Ábrányi Emil program szellemében az önkormányzat elsősorban olyan infrastrukturális beruházásokra koncentrálta szűkös forrásait, amelyek élhetőbbé tették és teszik a város mindennapjait. Így egyebek mellett a belvárosi a szenny- és csapadékvíz-hálózat szétválasztására, több helyen a csapadékvíz-elvezetésre, a klímaváltozáshoz igazodó zöldfelületek megújítására, a közösségi döntésre épülő, a Városrészi Költségvetés keretében megvalósuló mikroberuházásokra fordították a legtöbbet.

A Képviselő-testület február 22-i ülésén Pilis Dániel alpolgármester tájékoztatta a Testületet az elmúlt három év fejlesztéseiről. Az alpolgármester bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a COVID-19 világjárvány gazdasági hatása, az energiaválság, a forint leértékelődése, a rezsiáremelkedés, az infláció, az építőipari anyagok és szolgáltatások jelentős mértékű emelkedése, és az a kormányzati politika, amely egyre nagyobb terheket ró az önkormányzatokra olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben beszűkültek az önerős beruházási lehetőségek. Így a beruházások finanszírozásában egyre fontosabbak lennének a pályázatok, de ezeket a lehetőségeket a kormány Európai Unióval szembeni szélmalomharca is kedvezőtlenül befolyásolja. Elég, ha csak 11-es számú főút rekonstrukciójának elhalasztására gondolunk, ami a 2022-es parlamenti választások egyik helyi kampányígérete volt – mondta az alpolgármester.

E kedvezőtlen körülmények ellenére több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztés történt a városban az elmúlt három évben, amelynek közel 60 százalékát önerőből oldotta meg az önkormányzat. A fejlesztések finanszírozásához jelentős támogatási forrásokat tudott szerezni a város, a fejlesztési források 41 százalékát az európai uniós és hazai pályázatok, közösségi támogatások tették ki.

A fejlesztési források közel kétharmadát infrastruktúrára, közel egynegyedét intézményekre, fennmaradó részét pedig ingatlanok fejlesztésére fordította az önkormányzat.A fejlesztések részleteiről Pilis Dániel alpolgármester tájékoztatójáról készült videófelvételen hallhat, illetve csatoljuk a testület elé került tájékoztatót.

TÁJÉKOZTATÓ Szentendre Város 2020 és 2022 közötti fejlesztéseiről, 2023. 02. 22. >>>