2013. október 9., 20:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

FELHÍVÁS az ingatlantulajdonosok részére!

 A vaddisznók előfordulása az utóbbi időszakban egyre gyakoribbá vált Szentendre belterületén, az emberek közelebb költöztek az erdőhöz és egyre több olyan közbeékelt erdős belterületi árok került a lakóövezetekbe, amelyek remek búvóhelyet biztosítanak a vaddisznók számára, továbbá ezt felerősítő hatású az elbokrosodott telkek elszaporodása is. Sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy a lakosság egy része a zöldhulladékot, háztartási hulladékot az elhanyagolt árkokba, telkekre helyezi el, amivel tulajdonképpen odacsalogatják a vaddisznót. Ismerünk olyan eseteket is, amikor az ingatlantulajdonosok etetik a vaddisznókat, például azért, hogy megleshessék a csíkos kismalacokat a szomszédban.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a vadászterületén (külterületen) folyamatosan apasztja a vaddisznók számát, azonban a belterület nem a vadászterület része, ott vadászati tevékenységet nem végez. A belterületi vadelejtést speciális feladat, amelyet az illetékes rendőrhatóság engedélyez.

A valódi megoldást közösen, Önökkel együtt találhatjuk meg, ezért a segítségüket kérjükAz erdő közelében élők sokat tehetnek a probléma kezelésének érdekében megfelelő kerítések építésével, az elhanyagolt telkeken a bozótosok felszámolásával, a területek lekaszálásával, rendbetételével. Fontos, hogy a vadat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa belterületrea kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljék és ne az erdős, bokros, elhanyagolt területekre vigyék, mivel a hulladékkupacok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó táplálékául szolgál.

A belterületen kárt okozó vadak speciális elejtéséhez, számuk apasztásához a Hivatal szakembereket vesz igénybe, végrehajtása a közeljövőben fog megkezdődni, melyről a Város hivatalos honlapján és az újságban is tájékoztatást fogunk adni. Amennyiben Ön is észlel vaddisznó(ka)t környezetében, azt bejelentheti pontos cím megjelöléssel az Ügyfélszolgálaton a 06-26-300-407-es telefonszámon, melyet továbbítunk az eljáró szervezet felé.

Dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző