2017. május 17., 16:58

Május 15-én a Püspökmajor-lakótelepen folytatódott az utcafórumok sorozata, a Széchenyi téren összegyűlt lakók kérdéseire Verseghi-Nagy Miklós polgármester válaszolt. Horváth Győző képviselő körzetében még egy fórum lesz, május 22-én, hétfőn, a szokásos 17 órai kezdéssel.

Kutyafuttató

A lakók már korábban is jelezték a városvezetésnek, hogy szeretnének egy hivatalosan kijelölt, körbekerített kutyafuttatót a lakótelepen. A válaszban elhangzott, hogy városunkban hivatalos kutyafuttató a Sziget utcában van kijelölve. Horváth Győző szerint a lakótelepen magától kialakult a kutyasétáltatás útvonala, például a Harkály utcai lépcsőtől lefele, vagy a közösségi kert és a játszótér körül. Sok lakó szóvá tette, hogy a kutyatulajdonosok kulturálatlanul tartják az állatokat, sokan szabadon engedik őket, és nem takarítanak utánuk. Jelezték, hogy az állomástól a lakótelepig nincs szemetes edény.

 

Faültetés

A lakók szerint a korzóról áttelepített fák ültetése nem volt szakszerű, nem ástak elég mély gödröket. A polgármester elmondta, hogy ez a telepítést végző vállalkozó felelőssége, és garanciában kicseréli az elszáradt növényeket.

 

Építkezés

A Szmolnyica és Radnóti utcai lakók kérdezték, hogy a velük szemben épülő társasház hogyan illeszkedik majd a környezetbe, mert attól tartanak, hogy elveszi előlük a panorámát, a napfényt. Hiányolták, hogy erről korábban nem kaptak információt. Kérdezték, hogy van-e szabály a deponálásra, mert jelenleg öt méter magasan áll a kiásott föld, amitől nagy a por a környéken.

A polgármester elmondta, hogy voltak megkeresések a lakók részéről az épülő társasház paramétereiről, ezekre válaszoltak is. Kolozs János városi főmérnök hozzátette, hogy kérik az építésfelügyelet vizsgálatát, hogy minden szabályosan történik-e.

A lakók kérték a vízelvezetés szakszerű megoldását. Szóba került a Nevelési Tanácsadó környékének rendbetétele és a játszótér bekerítése. A Széchenyi tér 25-ben lakók kérték, hogy az ő épületükben is legyen mindkét oldalon lépcső, mint a többi társasháznál. Jelezték, hogy az iskola melletti járda alá van mosva, üreges, nagy baj történne, ha beszakadna.

A fűtőrendszer csöveit nemrégiben felújították, és a lakosság kérte terület helyreállításának ellenőrzését, melyre az önkormányzat ígéretet tett.

 

Építési szabályzat

A Helyi Építési Szabályzatra vonatkozó kérdésre a polgármester elmondta, hogy a partnerségi egyeztetés még nem zárult le. Megnyugtatta a lakókat, hogy a Radnóti és Pomázi úttól délre eső területet nem akarják belterületté nyilvánítani, tehát nem lehet rá építési engedélyt kiadni. A kérdésre, hogy a szerkezeti és a szabályozási terv hogyan módosítható, elmondta, hogy ahhoz új szabályozási folyamatot kell indítani.

A lakótelepi zöldterület védelme érdekében a lakók garanciát kértek a polgármestertől, hogy a városvezetés célja a zöldterület fenntartása. A polgármester biztosította a lakókat, hogy a városvezetésnek nem szándéka a zöldfelületek beépítése, de a szabályozások valóban módosíthatóak, olyan szabályozás nincs, amit soha ne lehetne megváltoztatni.

 

Köztisztaság

A lakók szerint nem volt hóeltakarítás a lakótelep egyes részein. Javasolták, hogy a nyárfákról hulló vattákat a nőivarú fák visszavágásával szüntessék meg. Tavaly bejelentették, hogy nagy terület parlagfűvel fertőzött, s bár lekaszálták, de nem végeztek alapos munkát. Panaszolták, hogy a szelektívgyűjtő szigetet sokan kommunális hulladéklerakónak használják, és kérték a megszüntetését. Felvetődött ötletként, hogy lépcsőházanként kellene ingyenes konténert biztosítani a lakóknak. Kérdezték, hogy mit tud tenni a városvezetés az illegális szemétlerakás ellen a Kőhegy felé vezető úton.

A polgármester elmondta, hogy jövőre bővítik a hóeltakarítás kapacitását. A hulladékgyűjtő sziget mellé hamarosan térfigyelő kamerát helyeznek el, a tapasztalatok szerint ennek van visszatartó ereje. A kőhegyi úton reménytelen a szemetelés megakadályozása, mert mindenhova nem lehet kamerát állítani, a helyszíni tettenérésre pedig kevés az esély.

 

Közlekedés

A lakók elmondták, hogy korábban már indítványozták a Hamvas Béla út egyirányúsítását, de akkor levettek a napirendről, mert néhány lakó ellenezte. Kérték, hogy újból vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Felhívták a figyelmet, hogy az egyik forgalmas utcában fekvőrendőr kellene, illetve csak az út egyik végén van kitéve a sebességkorlátozó tábla. Mint mondták, a lakótelep egy részén nagy gond a parkolás, van, hogy órákig nem tudnak beállni a házuk elé, a problémát az uszodába, illetve a gimnázium sportrendezvényeire érkezők okozzák. Szerintük a fizető parkolást nagyobb körzetre kellene kiterjeszteni, illetve a gimnázium mögötti területre legalább a sportrendezvények idején be kellene fogadni az autókat.

A lakók nehezményezték, hogy tavaly év végén csökkent a városba menő buszjáratok számát, és úgy tudják, hogy az önkormányzat nem véleményezte a tervezetet. Aláírásokat kezdtek gyűjteni annak érdekében, hogy a déli időszakban is legyen buszjárat. Horváth Győző szerint többször beszéltek a Homm Kft. illetékeseivel a járat érdekében, de ők arra hivatkoztak, hogy 0-1 fő az utasforgalom.

 

Egyéb témák

A lakók panaszolták, hogy rossz a fűtőmű szabályozása, a városi főmérnök megígérte, hogy utánanéz.

A kispostával kapcsolatban Horváth Győző elmondta, hogy már több alkalommal kérték a postától, hogy két ablakot üzemeltessenek. Szóba került, hogy a törvény alapján mi a teendő, ha a közös képviselő nem jól látja el a feladatát.

Érvek és ellenérvek hangoztak el a közösségi kert mellett tervezett pihenőhely kapcsán. Sokak szívesen kimennének oda, ha lenne egy pad asztalokkal, mások szerint az alkoholisták gyülekezőhelye lenne, mint ahogy korábban is volt erre példa. Végül abban maradtak, hogy jó lenne legalább néhány pad, és a körzeti megbízottnak kellene ellenőriznie a rendet.

 

A fórum végén a polgármester és munkatársai a lakókkal együtt megtekintették a Radnóti utcai építkezést, illetve a lakók által jelzett problémás területeket.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 08

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 08

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 08
hét 08

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 08
hét 08
hét 08
ked 09

Dunavirágmentés Szentendrén

augusztus 9.. 19:00 - 22:00
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26