2013. február 9., 14:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

www.szentendreihirek.hu valamint a www.szentendre1000ev.hu oldalakon rendszeresen beszámolunk a gátépítés aktuális állásáról, a történésekről és a várható munkákról, ugyanúgy, ahogyan tesszük ezt a SZEVI hasábjain is. A Szentendrei Kulturális Központ a fentieken túl is mindent megtesz a lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében. Mindezek ellenére előfordul, hogy szárnyra kapnak bizonyos pletykák, vagy téves információk alapján a lakosság hibás következtetéseket von le. Az aggodalmak és a kételyek eloszlatása érdekében, íme, néhány olyan pont, mely talán részletes kifejtést igényel.

A „Beton fal”

Természetesen szó sincs arról, hogy a Napórás ház előtt most látható úgynevezett látszóbeton támfal a jelenlegi állapotban marad. A támfal funkciója pontosan az, hogy megtartsa azt a töltést, mely a mentett – tehát a város felőli –, oldalon visszaépítésre kerül. A töltés funkciója pedig pontosan ugyanaz lesz, mint ami 1965-től 2012-ig volt, azzal a különbséggel, hogy végre végig lehet majd sétálni a tetején a kerékpárútig, a beruházás végére pedig mindennemű árvízvédelmi előírásnak tökéletesen megfelel majd. Tehát a sokak által csak „ronda beton falként” emlegetett építmény egy támfal, mely mellé töltés épül, és átmeneti, építkezés közbeni állapot, és természetesen nem marad ebben a formában. A Péter Pál és a Bem utca között mobil árvízvédelmi fal létesül, mely kizárólag árvízi védekezés esetén kerül felállításra. A Péter Pál utcától pedig a jelenlegi töltés kerül felújításra, korszerűsítésre. A sétány végig a part mentén kiépítésre kerül, és a szintkülönbségek ellenére is megfelel majd az akadálymentesítés kritériumainak.

Ha a régi fák útban voltak, az újak nem lesznek?

Természetesen lesznek újra fák a korzón. A töltésből kivágásra került 5 fa, azon túl, hogy növelte a szivárgást, tényleges életveszélyt jelentett, ahogyan ez 2012 augusztusában láthatóvá is vált, mikor kidőlt az egyik. A kivitelező kötelessége 80 fát telepíteni a szakaszon, azonban ezeket úgy helyezik el, hogy sem az árvízi védekezést nem gátolják majd, sem pedig a töltés szivárgását nem növelik. Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy a 80 fa helyett kevesebb, ellenben nagyobb méretűek kerüljenek majd elültetésre. Ami azonban sokkal fontosabb, tereprendezés, zöldfelület kialakítás kötelező pályázati elem, így a Dunakorzó és a sétány továbbra is a meghitt beszélgetések, a pezsgő, szabadtéri közösségi élet színtere marad, úgy, ahogyan eddig is.

Hogyan fog valójában kinézni a korzó, ha elkészül a gát?

2012 decemberében a Szentendrei Kulturális Központ a megszokott kooperációs értekezlet keretében kérte a tervezőt, hogy készítsen olyan látványterveket, melyek a várható, 2013. szeptember végi állapotot rögzítik, ahogyan a kivitelező átadja majd a beruházást a városnak. Még decemberben megkezdték a tervhez szükséges fotók elkészítését, február folyamán pedig várhatóan olyan látványterveket tudunk bemutatni, melyek a gátépítés lezárultával elénk táruló látványt mutatják majd be. Azt gondoljuk, erre égető szükség van, és ez a lakosság részéről is köszönetre méltó észrevétel.

Mit teszünk, ha hirtelen hatalmas áradás vonul le a Dunán?

Először is olyan, hogy hirtelen áradás és árvíz, nincs! A vízügyi szakemberek több hétre előre meg tudják mondani, hogy mikor, milyen mértékben emelkedik majd meg a vízszint. A Duna felsőbb szakaszaiban folyamatos jelentéseket kapunk a vízállásról, hiszen ez országos és uniós előírás is egyaránt. Így tehát, ha nagyobb árhullám vonulna le, esőzés, olvadás, stb. miatt, bőven lenne idő a felkészülésre és a védekezésre. A gáttest szakaszos elbontása és visszaépítése is a biztonságot segíti. A kivitelező minden helyi hatóság által elfogadott, ún. havaria tervvel rendelkezik, melyben pontosan rögzítik, mit kell tenni a Duna áradása esetén, ha az építkezés még tart. Szerződés szerint 24 órán belül védekezésre alkalmas állapotba hozzák az építési szakaszt. Ezt a depóniákban elhelyezett havaria anyagok segítségével teszik, többek közt kővel való feltöltéssel, fóliázással, támasztással. Így egy esetleges áradás esetén is biztonságban tudható az óváros.

A következő időszakban várható munkák

  • 6-os szakasz: lábazati kőszórás építése a szervizút alatt és az elkészült résfalra épül a mobil árvízvédelmi fal befogadó szerkezete, melynek jelenleg a ötödik részén a dolgoznak

A gátépítés januári munkái

 [fbphotos id=519333224767564]