2016. február 23., 09:16

levesJól vizsgázott a menza Szentendrén. A polgármesteri kabinet, élén Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel, két héten át a Közkonyhán ebédelt, ugyanazt a menüt fogyasztotta ebédre a városvezetés, amit a helyi iskolások és óvodások kaptak. A szándékot csak néhány nappal a tesztelés előtt jelezték a menüt biztosító Városi Szolgáltató Nzrt-nek, ekkora a következő két hét ételsorát már összeállították. A menüről ugyanis mindig két hónappal előre döntenek.

 

A polgármesteri kabinet saját tapasztalatokat szeretett volna gyűjteni az utóbbi időben többek által kritizált közétkeztetésről. A polgármester és közvetlen munkatársai két héten át fogyasztották ugyanazt a menüt, amit mintegy 3000 gyermek kapott ugyanakkor ebédre a városban. Tapasztalatairól blogjában többször is beszámolt a polgármester. A városvezetés megállapította: a menü átlagosnak, esetenként a városban elérhető ebédmenükhöz képest finomabbnak minősíthető. Az ételsor változatos, és az országosan bevezetett közétkeztetési reformintézkedések csak kevéssé érzékelhetők azokon. A legtöbbször hagyományos, magyaros ízvilágú, illetve itthon is kedvelt ételeket szolgáltak fel: leveseket, főzelékeket, húsokat körettel (volt frankfurti leves, spenót tojással, burgonyával, bolognai, paradicsomos káposzta, csirkemájrizottó, rántott szelet rizi-bizivel, palacsinta). Az ételek étvágygerjesztőek, színesek és ízletesek voltak, az ebédet gyakran zárta gyümölcs.

A Közkonyhán a polgármester és munkatársai a gyerekek között ebédeltek, így a kabinet tagjai saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a legtöbb gyerek kedvvel fogyasztotta az ebédet. Kivételek természetesen mindig vannak, nem lehet mindenki kedvére főzni ott, ahol ezrek számára készül az ebéd. A panaszok oka tehát valószínűleg az lehet, ami a gyermekétkeztetésben mindig is jelen volt: a gyerekek idegenkednek az új ízektől, s ha a menzán kapott étel eltér az otthoni ízesítéstől, tálalástól, sokan meg sem kóstolják azt.

A közétkeztetés reformja óvatosabb sózást, a felesleges cukrok kerülését, több zöldséget és több gyümölcsöt jelent, mindez pedig a felnövekvő nemzedék egészségét szolgálja. A városvezetés szeretné, ha a gyermekek és szüleik többet tudnának a menzareform hátteréről, céljairól, ezért arról döntött, hogy kampányt indít az egészséges étkezésről, közétkeztetésről. Ennek keretében ismeretterjesztő előadásokat, versenyeket terveznek az iskolákban, a szülőknek pedig lehetővé kívánják tenni, hogy kóstolással ismerkedhessenek a Közkonyha étkeivel. A részletekről a következő hetekben értesítik a lakosságot.