2015. május 6., 09:38

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra 2015. április 30-tól csak önkéntesek regisztrációját tudjuk fogadni. Ez azt jelenti, hogy belépés után új önkéntes csoportot lehet létrehozni, és azt lehet csatlakoztatni az önkéntes számára helyszín és időpont szempontjából is ideális találkozási ponthoz. A fenti időponttól új találkozási pont létrehozására logisztikai okokból nincs lehetőség. Az akcióra várjuk az egyéni és csoportos jelentkezőket a TeSzedd! önkénteseinek csapatába 2015. május 7-ig!

teszedd-header-2015
TESZEDD! LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár ötödik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett célunk az is, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére. A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre, és amelynek keretében idén szintén májusban szedik a szemetet egyszerre, egy hétvégén Európa polgárai.

Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj!

Ehhez csak egy e-mail cím és egy általad választott jelszó megadására van szükség aJelentkezem! menüpontban, a regisztráció gombra kattintva. Ha ez megtörtént, kapsz egy visszaigazoló levelet a megadott címre, kattints a benne lévő linkre, vagy másold be azt egy böngésző címsorába és ezzel erősítsd meg a regisztrációdat! Ha ezen is túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd! Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal.

Regisztráltam és beléptem! Hogyan tovább?

Első lépésként azt kell eldöntened, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) csatlakozol egy találkozási ponthoz, vagy helyi koordinátorként Te magad hozol létre egy találkozási pontot. Ha előbbiről van szó, akkor „Új önkéntes csoportot”, ha utóbbiról, akkor „Új találkozási pontot” kell létrehoznod. Ha választottál, az aktuális felületen add meg a Rád vonatkozó adatokat.  Ehhez találsz segítséget a kitöltendő mezők mellett.

Mikor menjek…

Idén három nap közül is választhatsz. Szedhetsz szemetet május 15-én, 16-án vagy 17-én is. Gondold át, mikor érsz rá! Ha szeretnél, önkéntesként és helyi koordinátorként is, akár mindhárom nap jöhetsz, de fontos, hogy lehetőleg egy nap csak egy helyszínre jelentkezz vagy hozz létre találkozási pontot!

… és hova?

Ha már tudod, mikor érsz rá, keresheted is a számodra megfelelő helyszínt. Ha önkéntes leszel, előzetesen a „Hol szedjem?” menüpont térképes keresőjében tudsz tájékozódni arról, hol vannak hozzád közeli Találkozási pontok. A találkozási pont azt a helyszínt jelöli, ahonnan elindultok majd együtt az akció keretében szemetet szedni. Ha eldöntötted, melyik találkozási ponthoz csatlakozol, azt a regisztráció után, az „Új önkéntes csoport” létrehozásánál tudod kiválasztani. Ha helyi koordinátor leszel, Te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol Te szeretnéd. Ehhez válaszolnod kell néhány kérdésre, és ha minden stimmel, és a rendszer jóváhagyja, a találkozási pontod felkerül a térképre. Ehhez találsz segítséget a kitöltendő mezők mellett.

Mettől meddig tart a „tavaszi nagytakarítás”?

Azt, hogy a kiválasztott napon mikor kezdődik a szemétszedés, minden esetben a helyi koordinátor határozza meg akkor, amikor létrehozza a találkozási pontot. Ha önkéntes vagy, ezt az információt már az önkéntes csoportod létrehozása közben is láthatod, amikor kiválasztod a számodra megfelelő találkozási pontot. Az itt megjelölt időpontban gyűlik össze az önkéntes csapat a találkozási ponton és indul el együtt szemetet szedni. Fontos, hogy ne késs el! Ha helyi koordinátor vagy, azért, mert nélküled nem tud elindulni a csapat szemetet szedni, ha pedig önkéntes vagy, akkor azért, mert ha a többiek elindultak nélküled, nem biztos, hogy egyedül megtalálod őket. Az akció minden egyes találkozási ponton addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

Esőnapra is gondolj!

Ha úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításotokat és például az ablakon kinézve reggel azt látod, hogy csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Akár helyi koordinátor, akár önkéntes vagy, lehetőség szerint menj el a találkozási pontra! Egyrészt azért, mert – amilyen kiszámíthatatlan az időjárás – egyáltalán nem biztos, hogy a szemétszedés helyszínén is esik. Másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd együtt (helyi koordinátor és önkéntesek közösen) eldöntitek, hogy bevállaljátok az adott napot a szemétszedésre, vagy kijelöltök közösen egy esőnapot. Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról! Keressétek egymást a helyi koordinátorral telefonon vagy e-mailben, és úgy egyeztessetek az esetleges esőnapról! Május 15-e esőnapja lehet május 16-a, vagy május 17-e. Május 16-e esőnapja csak május 17-e lehet. Május 17-e helyett viszont, ha aznap esik, nem tudtok máskor szemetet szedni, hiszen május 17-én véget ér az akció. Az évszám természetesen minden esetben 2015. 🙂

Merre szedhetek szemetet?

A szemétszedés pontos helyét a helyi koordinátor határozza meg. Az lehet magánterület és közterület is, bármilyen olyan szemetes hely, amely nincs körbevéve kerítéssel. Ha önkéntes vagy, ne mássz át kerítésen, ne akadályozd a forgalmat, és ha valami nem világos a számodra annak kapcsán, hol lehet „teszeddelni”és hol nem, kérdezd a helyi koordinátort! Ha helyi koordinátor vagy, ügyelj arra, hogy a szemétszedő csapatodban biztosan mindenki ismerje és tartsa is be a szabályokat!

Mit „teszeddhetek”?

Az első és legfontosabb tudnivaló e kérdés kapcsán, az, hogy nem lehet összeszedni bármilyen szemetet, amit találsz: azért, mert az veszélyeztetheti a testi épséged, esetleg az egészségre ártalmas, veszélyes anyagot tartalmazhat. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedniépítési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Szintén nem gyűjtünk zöldhulladékot, tehát ha levágott faágakra vagy fűre bukkansz valahol, azt azzal a lendülettel hagyd is ott… Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven! Bár találhatsz a parkban, erdőben, út mentén PET palackot, alu dobozt vagy karton papírt, ezek nem hasznosíthatóak, mert sárosak, olajosak, festékesek, tehát szennyezettek. Korábbi tapasztalataink alapján a TeSzedd! keretében összegyűjtött anyagoknak mindössze 3 százaléka hasznosítható újra. Mielőtt az önkéntesek elkezdik a „teszeddelést” a helyi koordinátor tart nekik egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben. A szedéshez az OKTF NHI, azaz mi biztosítunk eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Ezeket a szedés napja előtt eljuttatjuk a helyi koordinátoroknak. Ők viszik majd magukkal ezeket a találkozási pontjukra a szedés időpontjára. Minden önkéntes a helyi koordinátortól veszi át az eszközöket a Találkozási ponton, és a jelenléti ív aláírása után már indulhat is a „tavaszi nagytakarítás”! Ha önkéntes vagy, a zsákodat, amit megtöltöttél, lehetőleg ne olyan helyen hagyd, ahol senki más. Fontos, hogy olyan, jól látható helyre tedd, ahol már mások is hagyták a sajátjukat. Az is lényeges, hogy a zsákok ne akadályozzák a forgalmat! Ezzel nagyban megkönnyíthetitek a helyi koordinátorok és a szemét elszállítóinak dolgát. Ha ugyanis helyi koordinátor vagy, a TeSzedd! akció után Tőled kérdezzük majd meg, hol találjuk a szeméttel megtöltött zsákokat. Az akciót követően arra kérünk, lépj be újra a TeSzedd! Infopontba és ott jelezd majd, hol hagytátok az összeszedett szemetet. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról mi gondoskodunk, ezzel nincs dolgod, akár önkéntes, akár helyi koordinátor vagy!

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad! Fontos, hogy a ruhád zárt és többrétegű legyen, hogy védd a bőröd a sérülésektől, és meg ne fázz. Legyen nálad a biztonság kedvéért egy esőkabát is, hogy meg ne ázz, ha elered az eső.

Kivel szedhetek?

Bárkivel, akivel jól érzed magad! 🙂 Ha önkéntes szeretnél lenni, jelentkezhetsz egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztathatsz egy egész csoportot is, hozhatod a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, vagy akár egy egész iskolai csoportot! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning…

Zavar egy szemetes terület a környéken? Állj a sarkadra! Legyél helyi koordinátor és szervezd Te az akciót!

Ha tudsz olyan helyet, ahol sok a szemét és legalább 10 főt mozgósítani tudsz, hozz létre találkozási pontot! Legyél Te a Főnök! Pontosabban a helyi koordinátor… Létrehozhatsz nyílt és zárt találkozási pontot is. Előbbi azt jelenti, hogy bárki jelentkezhet a szemétszedő csapatodba, amíg a rendszer engedi. Utóbbi pedig azt jelenti, hogy csak az általad „csatlakoztatott” önkéntesek mehetnek szemetet szedni arra a helyre, amit Te választottál a szemétszedésre. Hogy pontosan mikor és hol szedtek szemetet, és, hány embert (külsőst) fogadsz, ha fogadsz, azt Te döntöd el. A Találkozási pont létrehozásához azt is meg kell adnod, milyen jellegű és mekkora mennyiségű szemét van azon helyszínen, amit meg akarsz tisztítani, tehát előzetesen „fel kell térképezned” a helyszínt! Ha helyi koordinátor leszel, meg kell adnod a szállítási címet, ahová az eszközöket vihetjük, amiket a szemétszedés elején a találkozási ponton kiosztasz az önkénteseidnek. A helyszínen Neked kell majd aláíratnod a jelenléti ívet az önkéntesekkel, majd összeírnod a megtelt zsákokat, és a TeSzedd! Infoponton keresztül jelezned, hol hagytátok őket, hogy el tudjuk szállítani azokat. Végezetül pedig, ha lelkes vagy és van még erőd, nagyon örülünk, ha írsz nekünk egy két-három bekezdésnyi publikálható összefoglalót és küldesz max. 5 képet arról, hogy sikerült Nálatok az akció.

Hogy jön ide a közösségi szolgálat?

Közösségi szolgálatot azoknak a középiskolás diákoknak kell teljesíteniük, akik  2016. január 1-je után kezdik meg az érettségijüket. Ettől az időponttól a közösségi szolgálat az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, amivel a diákok másoknak, egy közösségnek segítenek, miközben saját személyiségüket, készségeiket is fejlesztik. Ennek teljesítésére sok területen van lehetőség, olyanokon, mint az egészségügy, oktatás, szociális munka ÉS a környezetvédelem. Ez alapján biztosítunk lehetőséget arra, hogy a kötelező 50 órányi közösségi szolgálat egy részét a diákok teljesítsék a TeSzedd! keretében. Az akció során 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola határozza meg azt is, a három nap közül mikor bonyolítják a szemétszedést, és ott végzik a közösségi szolgálat kapcsán kötelező dokumentációt is: begyűjtik a jelentkezéseket a gyerekektől és a szülői hozzájárulásokat a szüleiktől. Az iskola a közösségi szolgálat igazolásához köthet az OKTF NHI-val megállapodást is, de ez nem törvényi kötelezettség. Részletek a közösségi szolgálat TeSzedd!-ben való részleges teljesítéséről aTöltsd le! menüpontban találhatóak, továbbá a Gyakran ismételt kérdések között. Ha további kérdésed van, a TeSzedd! Ügyfélszolgálata segít!

Bővebb információ: http://szelektalok.hu/teszedd/

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 15

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 15

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 15

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 15
hét 15

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 15
hét 15
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28