2023. április 6., 12:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A tavaszi munkák része az őszről, télről megmaradt kerti zöldhulladék, avar és a tavaszi metszéssel keletkező nyesedékek összegyűjtése. Ideális esetben az erre alkalmas kerti hulladékot komposztálással hasznosítják, esetleg a szervezett zöldhulladék-elszállítás vagy a hulladékudvar szolgáltatásait veszik igénybe. A zöld javak, a kerti hulladék – ahogy minden más hulladék – égetése is tilos!

A levegőszennyezés korunk egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája, a tiszta levegőhöz jutás joga a legalapvetőbb jogok egyike. Ezért, ahogy az ország egész területén, úgy Szentendrén is jogsértő és tilos a hulladékégetés. A tilalom a hulladék fűtésre való felhasználására, illetve a háztartási hulladék és a kerti zöldhulladék égetéssel történő megsemmisítésére is vonatkozik. A részletekről ebben a cikkünkben írtunk.

A korszerűtlen, vegyes tüzelőberendezések tulajdonosai számára időről időre állami támogatások állnak rendelkezésre. A fűtés-korszerűsítési pályázatok, vissza nem térítendő támogatások mellett 2021 őszétől igénybe vehető a hatósági áras tűzifaprogram.

A fűtés-korszerűsítési lehetőségekkel kapcsolatban – egyéb hasznos témák mellett – ingyenes tanácsadást lehet igénybe venni a ma már Szentendrén is elérhető energetikai tanácsadó irodában, a RenoPontban. Az irodával kapcsolatos információkról itt írtunk.

Szervezett segítségnyújtás a kerti zöldhulladék hasznosításához Szentendrén is rendelkezésre áll: A Városi Szolgáltató márciusban már megkezdte a házhoz menő zöldhulladék-begyűjtést, amiről szintén hírt adtunk.

Ezen túl a hulladékszállítási szerződéssel rendelkező felhasználók számára a Hulladékudvar kínál lehetőséget a zöldhulladék környezetbarát, jogszerű hasznosítására.