2023. július 11., 12:16

A márciusban megnyílt szentendrei RenoPont iroda egész évben várja a lakásuk energetikai felújítására készülőket. A szolgáltatást – előzetes regisztrációt követően – személyesen a városi ügyfélszolgálat épületében található RenoPont irodában lehet igénybe venni, de akinek kényelmesebb, annak online tanácsadásra is lehetősége nyílik.

Ilyenkor, a nyaralási szezon idején talán kevesen gondolnak a hidegebb őszi, téli napokra, amikor újra kell indítani a fűtési rendszereket. Tavaly őszig ez nem jelentett komolyabb gondot a családoknak, hiszen a rezsicsökkentés védelmében kedvezően juthattak földgázhoz, áramhoz. Miután azonban a kormány tavalyi döntésével részlegesen kivezették a rezsicsökkentést, sok családnak okoznak gondot a magas fűtésszámlák.

Bár jelenleg sem az Otthonfelújítási Támogatás maximum 50 százalékos, 3 millió forintos állami támogatása, sem az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), röviden helyreállítási alap pénzeire épített 100 százalékos energetikai felújítási támogatás nem érhető el, érdemes elgondolkodni az energiapazarló házak felújításának lehetőségén. Amennyiben ugyanis a magyar kormánynak sikerül teljesíteni az EU által elvárt, a jogállamisággal kapcsolatos uniós előírásokat, ismét érkeznek majd az uniós pénzek, és valamilyen formában újraindulhatnak az energiatakarékossági pályázatok.

Az előzetes gondolkodásban, a tervezésben nyújthat segítséget a Szentendrén idén márciustól működő RenoPont iroda. A Duna korzó 25. szám alatt, a városi ügyfélszolgálat épületében működő kirendeltségen csütörtökönként, délután kettő és este nyolc óra között szakképzett tanácsadó várja azokat, akik lakásuk energetikai korszerűsítésére készülnek.

Az érdeklődők választ kaphatnak az energetikai felújításokkal kapcsolatos általános kérdéseikre, de akár energetikai fejlesztéssel, átépítéssel kapcsolatos elképzeléseikkel kapcsolatosan is tanácsokra számíthatnak. Nagy segítséget jelent a konkrét kérdések megválaszolásában, ha a tanácsért folyamodó magával hozza az épület terveit, esetleg a gépészeti rendszer leírását, illetve fényképet készít az érintett területről.

Ahhoz, hogy valaki igénybe tudja venni az iroda ingyenes tanácsadási szolgáltatását, az iroda online felületen lehet jelentkezni, ahol online, de akár személyes találkozó is kérhető. Az időpontfoglaláshoz először regisztrálni kell a RenoPont központi oldalán, majd – a név, az e-mail cím és telefonszám megadását követően – választhat az érdeklődő, hogy a szentendrei vagy esetleg egy másik irodában, illetve hogy milyen ügyben, inkább online vagy személyesen szeretne információt kapni az irodában.

A RenoPont iroda megnyitása része az önkormányzat energetikai koncepciójának, amely már az energiaválság előtt, az energiatakarékosság szem előtt tartásával született. A program részeként a válság kitörését követően jelentősen csökkentették az önkormányzat, intézményei és vállalkozásai energiafogyasztását.