2022. március 2., 16:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A napokban megjelent kormányrendelet értelmében Szentendre joggal számít arra, hogy 844 milliós kormányzati elvonás legnagyobb tételét, az iparűzési adóból a központi költségvetésbe került 416 millió forintot visszakapja. Az utalásra két tételben, júniusban és októberben kerül majd sor.

Ahogy a veszélyhelyzet bevezetése óta született minden szentendrei költségvetést, úgy az ideit is meghatározták a kormányzati elvonások. Ebben az esztendőben összesen 844 millió forintot vont el a központi költségvetés Szentendrétől.

A szolidaritási hozzájárulás 137,6 millió forint, a gépjármű adó elvonás 118,8 millió forinttal, a parkolási díjemelés tilalma 38,3 millió forinttal, a közterülethasználat díjmentességének kötelezettsége 20,9 millió forinttal, az önkormányzati helyiségekre vonatkozó díjemelési tilalom 17,9 millió forinttal rövidítette meg a szentendrei költségvetést. Mindehhez hozzá kell számolni azt a 94 millió forintot, amit azért kell az önkormányzat saját bevételeiből finanszírozni, mert a minimálbér és garantált bérminimum emelését nem minden intézmény esetében kompenzálta teljes mértékben a kormány.

Nem beszéltünk azonban még egy tételről, a legfontosabbról, a helyi iparűzési adóból elvont 416 millió forintról, amellyel azonban a tavalyi tapasztalatok alapján mégis csak számolt a Szentendre 2022-es költségvetése. Az előző évben ugyanis a kormányzat teljes egészében kompenzálta az iparűzési adóból kieső önkormányzati bevételt.

A február 23-án tartott testületi ülésen – ahol a képviselők többek között az idei költségvetésről szóló rendeletet is elfogadták – egyöntetű volt a vélemény, megalapozott a költségvetés, bátran lehet lehet számolni a 416 millió forintos összeggel, mert annak megtérítése több mint valószínű.

A február 28-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében valóban visszajár Szentendrének az iparűzési adóból elvont összeg. A jogszabály ugyanis kimondja, a 25 ezer fő feletti állandó lakossal rendelkező települések akkor jogosultak az elvont összeg teljes kompenzációjára, ha a 2022. évi egy főre jutó úgynevezett iparűzési adóerő-képessége nem éri el a mutató országos átlagának – ami 67 622 forint/fő – 70 százalékát.

Miután Szentendre esetében az adóerő-képesség 39 246 forint, joggal számíthatunk a teljes 416 millió forint utalására. Az összeg kifizetésére két lépcsőben, júniusban és októberben kerül majd sor.

Korábbi cikkeink az idei költségvetésről:

Fülöp Zsolt: Véget kell vetni az önkormányzatok ellehetetlenítésének

Költségvetés 2022: Korlátok közé szorítva is jut a fejlesztésekre

Elfogadta Szentendre költségvetését a testület

„A cél, hogy a kormányzati elvonások ellenére fejlesszük a várost”

Közel egymilliárdot hozna Szentendrének a megyei jogú városok javaslata