2015. május 1., 15:54

Újra teljes élményt kínálnak a Dobogókő környéki turistautak

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület összefogásának köszönhetően megnyílt a kirándulók előtt a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonala, a Thirring-körút. Így az enyhe időjárás beköszöntével már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható.

Az elmúlt hónapokban számos látogató érdeklődött már a Parkerdőnél arról, hogy mikor lesz ismét bejárható a Dobogókő térségében lévő híres Thirring-körút. Örömmel közöljük, hogy a természet szeretete ismét civil összefogást tudott kialakítani: a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete és a Magyar Turista Egyesület önkéntesek segítségével a téli jégkár után kitakarította és helyreállította a nyomvonalat. A közérdekű munkában az Egyesület mintegy 30 önkéntese vett részt április 25-én, szombaton. Az erdészeti szakemberek irányítása melletti megfeszített munkának köszönhetően, az önkéntesek a nap végén levághatták a lezárást jelző sárga szalagot.

Az Erdészet a 2014. decemberi jégkárt követően nagy erőkkel igyekezett járhatóvá tenni az érintett túraútvonalakat, melyeket néhány kivétellel felszabadítottak már a tél folyamán. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai összesen mintegy 500 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól. A legtöbb helyen néhány hét alatt sikerült felszámolni a károkat, azonban a Dobogókőhöz csatlakozó Thirring-körút helyreállítását a jelentős károsodás, az időjárási tényezők és a nehéz megközelíthetőség miatt tavaszra kellett ütemezni. Ezen a turistaúton nem csak nagyszámú kidőlt, illetve több helyen fennakadt, veszélyes fát kellett eltakarítani, hanem a kifordult, méretes gyökértányérok miatt az ösvény nyomvonalának helyreállítására is szükség volt. Az előmunkálatokat – veszélyelhárítás, földön fekvő fák feldarabolása – az Erdészet már korábban elvégezte. A hétvégi társadalmi munka keretében visszaállították a nyomvonalon a jégkár előtti állapotokat és az útvonal mellett már nincs veszélyes fa, így az szabadon használható. További fejlesztések, jelzésfestés és a nyomvonal állapotának javítása a nyár elején várható. A Thirring–körút bejárását gyakorlott túrázóknak ajánljuk, a jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos!

A Thirring-körutat az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével. Az útvonalat Thirring Gusztáv földrajztudósról, a természetjárás népszerűsítésének egyik jeles alakjáról nevezték el.

A vadregényes útvonal menti kirándulások során, hatalmas méretű sziklaformációkkal (Thirring-szikla, Palócz-Peitler-szikla, Eötvös-szikla) találkozhatunk. A pilisi legendakörhöz szorosan hozzátartoznak ezek titokzatos sziklák, melyek eredetére nincs egyértelmű magyarázat. A hivatalos, tudományos indoklás szerint ezek vulkanikus eredetű kövek, mások szerint egykori erődítmények nyomait őrzik. Úgy tartják, a lepusztult falmaradványok és sáncok a korai középkorból, a népvándorlás korából, esetleg még régebbről származnak, de források és módszeres ásatások hiányában tág tere nyílik a fantáziának.

A Dobogókőről a Makovecz Zsindelyes Vendégháztól induló 2,5 kilométer hosszú, 160 méteres szintemelkedésű – bár egyes részein meglehetősen meredek – körút másfél óra alatt bejárható. Az útvonalról pazar kilátás nyílik a Dunára és a Rám-hegyre is. A körút gyermekek számára szülői segédlettel járható, a kicsikre azonban érdemes figyelni, az útvonal közelében ugyanis több veszélyes sziklameredély található.

A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány megfelelő időjárás esetén minden szombaton 10 órától spirituális zarándoklatot szervez a Thirring-körúton. Az alapítvány a környéken hat fűtött jurtát is felállított, hogy szálláslehetőséget biztosítson a látogatóknak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. további heti hírei: 

Fontos környezeti fejlesztések zárultak le

A „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” nevű Európai Uniós támogatású projekt a Pilis Komárom-Esztergom megyei védett területeit érintette, összesen tizenegy város és község határában. Ezzel három erdészet területén mintegy nettó 231,8 millió forintnyi összköltséggel komplex természetvédelmi beavatkozás valósult meg. A projekt keretében rekonstruálták a Miklós-deák-völgyi tavakat: hordalékfogó funkciót is ellátó erdei vízfelületet hoztak létre és vízi élőlények mozgását lehetővé tévő vízrendszert építettek ki. A tudatos vízgazdálkodásnak köszönhető a sok ritka és védett kétéltű, hüllő- és madárfaj, például a kövi rák, az erdei és a gyepi béka, valamint a fekete gólya stabil jelenléte a Pilisben.

A projekten belül a biodiverzitás védelmezése és növelése érdekében 158,3 hektáros közvetlen beavatkozási területen zajlott az invazív, agresszívan terjedő fajok – elsősorban a bálványfa – visszaszorítása. Ezzel már mintegy 400 hektárra tehető a megtisztított terület aránya.

Az illegális hulladéklerakás megakadályozására 11 sorompó került az erdőbe vezető utak bejáratához. Emellett Nyergesújfalu határában, értékes természeti területen elhagyott, tönkrement vasbeton szerkezetű épületeket bontottak le.

A KEOP program befejezésével 2008 és 2015 között az erdőgazdaság természetvédelmi oltalom alatt álló kezelési területén közel 1,1 milliárd forintot fordított az aktív természetvédelemre.

Idén is Vackor Tábor!

A Budakeszi Vadaspark 2015 nyarán is napközis tábort szervez olyan általános iskolás gyermekek részére, akik érdeklődve fordulnak a természetismeret, az állatvilág, és az erdei kalandok felé. A táborban részt vevő gyerekek betekinthetnek a vadaspark életébe, megnézhetik, mi zajlik a kulisszák mögött, kipróbálhatják magukat vadasparki gondozóként, etethetnek, gondozhatnak, simogathatnak olyan állatokat is, amiket mások nem.

További kalandok és izgalmak várnak a táborozókra a Kalandpark kötélpályáin, a fennmaradó időben pedig egyéb hasznos és érdekes programmal, közös foglalkozásokkal, játékokkal vezetjük rá a gyerekeket a környezettudatos szemlélet elsajátítására, az egészséges életmódra, a természet-, és az állatvilág tiszteletére, környezetünk védelmének fontosságára.

A tábor részletes programját és a jelentkezési lapot ezen a linken lehet elérni:

http://bit.ly/1z9FxgL

Korlátozások a Kalicsa-pataknál

A Tahitótfalu és Dunabogdány közötti Kalicsa-patak hídját a Visegrádi Erdészet felújítja, ezért a híd várhatóan május 31-ig nem használható, átkelni gyalogosan sem lehet rajta. A korlátozás a Tahitótfalut Dunabogdánnyal összekötő zöld kerékpáros jelzést érinti, gyalogos turistaútra nem vonatkozik.

Május elsejétől újraindul a Fellegvár-Kisvillám-Bobpálya buszjárat

  1. május 1-szeptember 30. között minden hétvégén és ünnepnapokon (május 1.; május 25.; augusztus 20-21.) újra közlekedik a menetrend szerinti buszjárat.

Fellegvár irányába:

Visegrád Nagymarosi rév megállónál:

09:30 (Budapestről indul)

10:35 (Visegrádról indul)

11:30 (Budapestről indul)

15:30 (Szentendréről indul)

17:30 (Budapestről indul)

Szentendre és Budapest irányába:

Kisvillám buszforduló megállónál:

10:00 (Visegrádig jön – átszállással lehet tovább közlekedni)

12:00 (Szentendréig megy)

14:00 (Szentendréig megy)

16:00 (Budapestig megy)

18:00 (Budapestig megy)

Túrára fel!

A hosszú hétvége kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy legalább egy napunkat a természetben való feltöltődésre szánjuk. A kellemes időben érdemes látogatást tenni a „legendák szurdokában”, a vadregényes, kanyonszerű Holdvilág-árokban. A lenyűgöző helyszín a Pomáz-Dobogókő útról közelíthető meg. A kultikus helyként is ismert árokban csordogáló patakon gázlók és fatörzsek vezetnek át több helyen, és egy hosszabb vaslétrán is át kell kelnünk. A szűk kanyonba nyugodtan elvihetjük a 10 éves kor feletti kalandvágyó gyerekeket is, de közlekedjünk óvatosan, szeles időben inkább ne induljunk útnak. Az árok csak száraz időben járható biztonsággal!

Különös és lenyűgöző látványt nyújtanak Dobogókő és a Dunakanyar között a Prédikálószék gerincén elhelyezkedő Vadálló-kövek, amelyek szinte természetes szobornak tűnnek. Az Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony és Nagytuskó nevű sziklaóriásoktól igen szép kilátás kínálkozik mind a Dunára és a Börzsöny-hegységre, valamint Dobogókőre is.

A Dera (Kovács)-patak mélyítette Pilisszentkereszti Szurdok a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A parkolóban és a szurdok felső végén tűzrakó helyek és padok várják a látogatókat. A szurdokban hangulatos fahidakon vezet a turistaút, a Pilisszentkereszti Önkormányzat által készített tanösvény pedig a szurdok geológiai történetét és élővilágát mutatja be.

Megközelítése: a pomázi HÉV-állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz-Dobogókői útról a falu előtt található.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.