2016. augusztus 30., 19:03

Nyitott kapukkal várt mindenkit Szentendre – és el is jöttek! Tömegeket vonzott városunkba a XI. Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál az elmúlt hétvégén. Három napon át nonstop szólt a zene, nyitva álltak a házak, udvarok kapui, zajlottak a performanszok, a városi séták, a bor- és gasztronómiai bemutatók, irodalmi és színházi előadások, könyvbemutatók, gyerekprogramok, nyíltak a kiállítások. A fesztivál idején indult a Ferenczy Múzeumi Centrum Art Capital sorozata is, melyben őszig 20 kiállításon és 60 programban 90 alkotó mutatkozik be.

Az idei évben újdonság volt a fesztiválon a  Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén sorozat. Gyürk Dorottya alpolgármester ötlete nyomán a város lelkes lokálpatriótái egyedi programjaikkal gazdagították a műsort.

A Városi Vendégházban neves helyi művészek ételfesték-performanszát láthattuk a házigazdák, a Lakástárlat Alapítvány tagjai meghívására. A merített papírra vörösbor-tintával készült művek szombaton ugyanitt árverésre kerültek, hazavihették a látogatók a vidám nyárestén készült alkotásokat.

„Ragadd meg a pillanatot!” címmel izgalmas dadaista irodalmi estet rendeztek Széchenyi egykori vadászkastélyában, az este’r partners belsőépítészeti bemutatóterem és Apáti Galéria kertjében.

Rendhagyó kiállítás nyílt a Palmetta Design Galériában „Csizma az asztalon” címmel. Helyi művészek kölcsönözték kedvenc lábbelijüket a kiállításhoz  a hozzájuk fűződő frappáns történetekkel együtt.

Kertbemutató előadás várta az érdeklődőket a nemrég megnyílt Japánkertben.

szen_pentek (19)

A Szántó Emlék- és Imaházban Vajda János és vendégei irodalmi és zenei estje Izrael jelenléte címmel.

 

A Péter-Pál Galériában fiatal textilművészek nívós diplomamunkáiból nyílt tárlat.

Gubóprojekt: az Art6 Szalon udvarán nyílt kiállítás Verebélyi Dia és Papp Ildikó játékos installációiból.

St. Martin a város egyik ritkán látható, varázslatos helyszínén, Ferenczy Károly festőművész műteremházának kertjében adott koncertet Kanyó Erika meghívására. A hangulatos este csodás zene, jóféle Heimann bor, frissítő kávé társaságában telt, a Ferenczyt ihlető háztetők és a Duna látványával fűszerezve.

„Egy falat Szentendre” címmel, eredeti helyi ízek felvonultatásával, pompás gasztronómiai különlegességekkel megrakott asztalokkal várta Pelle Csilla a vendégeit.

A „Kóstoljon bele Szentendrébe!” programban igazi kőhegyi borral, mediterrán ízekkel, zenével várták a vendégeket a Szentendre Barátai Egyesület tagjai a Városi Vendégházban. Az egyesület hétvégi tanszer-adományozási akciójával a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete vezetőinek 100 ezer forint értékben adományoztak tanszereket.

Egy különleges hangszer, a handpan volt a főszereplője a „Mana-hang-utazásnak” Szilágyi Sándor csendkováccsal a Mana Ékszerstúdióban.

Improvizációs színház a Patak színpadon, az Apor hídnál az Ittésmost Társulattal.

0O3A3042

„Kóstolom!” – szentendrei borászok, szentendrei kertekben. A Szeresd Szentendrét Egyesület hétvégére szervezett öt sétájának egyike.

A nagy átkelés. Hajókázás át, a szigetre, naplemente-nézés irodalmi szemelvényekkel a Szeresd Szentendrét Egyesület szervezésében.

Szeresd Szentendrét séta: mélyből magasba, pincékből tornyokba vezetett az út.

Szombaton indult számos kiállítással az Art Capital nulladik éve. Szövegek bárhol – van, aki ingyen pszichedelikus címmel feLugossy László projektje, Időtlen jelenlét címmel Igor Minárik, Véletlen találkozások címmel Diénes Attila köztéri alkotása, Felújított emlékezet címmel Asztalos Zsolt, Utolsó ítélet címmel Anna Margit újragondolt kiállítása nyílt meg ezen a napon.

Szerb táncház a Fő téren.

szen_pentek (37)

…egy kígyóbűvölő is feltűnt.

SZEN_szombat (2)

Szombaton átadták a könyvtárban az úja baba-mama sarkot, utána retro könyvvásár, író-olvasó találkozó és gyerekfoglalkozás várta az olvasókat.

Art6 virágvarázs divatbemutató az Alkotmány utcában.

Koncertek a pódiumszínpadon a Voice&Strings, a Gypsy Swing, Demeter Erik, a Valami Swing duó, a Strings Of The Streets közreműködésével.

Az ElevenKert is teltházas volt a fesztiválhétvégén. Színpadra állt a Fantom Funk, a Kistehén, az Esti Kornél, a Császári Pillanatművek, a Presszó Tangó Libidó zenekar, a Halál;orgazmus, a Búcsúkoncert, a Djüm Djüm, a MOHA zenekar, a Lions of suburbia, a Pörkölt Projekt, a Manitou love, az 5 vagy sárkány és a Korinn akusztik.

A Borszínpadon fergeteges koncertet adott az Oti Voice Bass, a Gyps’n’Rips, a BG 5, The Bits – Beatles Emlékzenekar, Jónás Vera, a Besh’o’droM, a Coquette Jazz Band, a Hello Kids és a Volvox.

Igazi szentendrei kuriózum volt a Kacsakő bisztrónál a „Hely szelleme koncert és performance” szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel.

Könyvbemutató és kézműveskedés a Tourinform udvarán.

Kreatív alkotás a kicsiknek is: kőfestés Kyruval a Kacsakőnél, mindhárom napon.

A változatos zenei felhozatalban katonazenekari koncert is volt a Borkorzón.

A Hajózni jó! kiállítás megnyitója az Erdész Galériában.

hajozni jo

Színpadi műsorok gyerekeknek a Fő téren.

Most is nagyon sokan vettek részt a Rotary Club Szentendre hagyományos kacsaúsztató versenyén. A nevezési díjakat idén is jótékony célra fordítják.

Fantasztikus buli volt a Mondvacsinált utcában, a Teddy Beer előtt és a Dorothea Cafénál, fényfüzérekkel, dj-kkel, koncertekkel.

Vasárnap a Fényfőtér varázslatos fényei búcsúztatták a háromnapos fesztivált és az idei nyarat.

Fotók: Deim Balázs, Pelle Csilla, Fekete János, Szondy György, Bugner Szilvia, Sárady Regina, Erdész László

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.