2017. október 3., 15:40

Testvérvárosainkkal idén is meghirdettük a közös ifjúsági programot középiskolás diákjaink számára a művészetek és kultúra témakörben.

A Gubbióból érkező olasz gyerekeket és tanáraikat a szentendrei gimnáziumok diákjai fogadták, és közösen vettek részt a négy napos, intenzív programon.

Érkezéskor az Off-line Centerben ismerkedtek a fiatalok és „törték meg a jeget” pizza és közös játékok mellett.

A fesztivál első napján, a „MÚLT”-tal foglalkoztak a Szentendrei Szabadtéri múzeum, a Skanzen segítségével. A foglalkozásokon a kenyérsütés, a korabeli házkörnyéki munkák és játékok aktív megismerése segítségével valós képet kaphattak elődeink életéről, mindennapjairól. A délutáni szabadidős program a V8 közreműködésével bowling és billiárdbajnokság volt. Ugyanide érkezett Mogyorósi Hunor, a Ferences Gimnázium Rubik-kocka bajnoka, aki közvetlen hangulatú bemutatót tartott a világhírű magyar találmányról.

Második nap, a „JELEN”, a napjainkban zajló ART CAPITAL kiállításaiban kalauzolta el a fiatalokat. A Ferenczy Múzeumi Centrum két múzeumpedagógusa, Csillag Edina és György Gabriella érdekes, interaktív feladatokon keresztül vezette be a gyerekeket a kortárs művészetek világába, és tette igazán érthetővé, élvezhető, maradandó élménnyé a város több pontján található kiállításokat. Délután a fiatalok egy része Budapestre látogatott egy diáktársuk, Árki Imre (Református Gimnázium) lelkes kalauzolásával, a többek pedig a P’art Moziban nézték meg az aznapi premier vetítésen a KINGSMAN2 című filmet, természetesen angolul. Este a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesülete tartott a diák és felnőtt vendégek részére vacsorát a Városháza dísztermében. A vacsorán fellépett az egyesület utcaszínház társulata, és a „Happiness” (Boldogság) témát interpretálták univerzálisan érthető némaszínházi eszközökkel.

Az utolsó nap, a „JÖVŐ”, a jövő művészei, a kreatív ifjúság napja volt. A gyerekek szabadon választható, CREATOR foglalkozásokon vehettek részt, művészekkel találkoztak, festettek, alkottak, főztek és csokoládét gyártottak. Délután versengésre is volt alkalmuk, és láthatták Szentendre legjellemzőbb látványát a Duna felől, hisz sárkányhajókban evezve mérték össze ereiket a fiatalok.

A napot a Városházán szervezett gálaprogram zárta, ahol fellépett a Fireworks együttes (Sólyom Panna, Pap Gergely, Dócs Krisztián, Kocsis Gergely és Gergely Domonkos), a magyar diákcsapat két tagja Hoffmann Máté és Geyer Csongor, végül a ViGaD Quartett (Eredics Vince, Zeteleky Dániel és Gáspár és Csőke Dániel). Minden résztvevő gyerek és segítő névre szóló oklevelet vehetett át a város polgármesterétől. Verseghi-Nagy Miklós köszöntőjében a fiatalság és a nemzetközi kapcsolatok illetve a diákcsere programok fontosságát emelte ki. Minden résztvevő kapott emlékbe egy Rubik kockát és az Art Capital kitűzőjét a programokra, Magyarországra és Szentendrére emlékeztetve őket.

A diákprogrammal párhuzamosan zajlott több város felnőtt képviselőjével a szokásos éves egyeztetés a jövőbeli programokról a Business Meeting keretein belül. Városunkat megtisztelte Sarah Conboy, Godmanchester polgármestere illetve Jay Dyne, Huntingdon polgármestere családjával együtt, valamint Salon-de Provance, Wetheim és természetesen Gubbio testvérvárosi képviselői is. A megbeszélésen túl a felnőttek a gyerekekhez hasonló programokon vettek részt a Skanzenben, az Art Capital kiállításain és a CREATOR foglalkozásokon.

A magyar csapat tagjai voltak: Árki Imre, Béres Virág, Birgés Bettina, Bokori Kata, Buzás Dorina, Dankovics Enikő, Debre Kata, Döbrönte Zsófia, Fügedi Zsófia, Geyer Csongor, Hoffmann Máté, Hortobágyi Cecília, Juhász Bianka, Kasza Kristóf, Lukács Bence, Marynowski Patrik, Miklós Andrea, Ökrös Dániel, Öreg Kinga, Pellicano Gabriel, Prónai Sára, Szentgyörgyi Máté, Zajácz Lili és Zetelaky Dániel a Református Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium illetve II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Tanáraik: Fühlné Szabó Eszter a Rákócziból és Csigéné Vármai Judit illetve Dálnoki Gabriella a Móricz Gimnáziumból.

A megvalósításban köszönet illeti a helyi középiskolák vezetőit, tanárait és diákjait, az összes közreműködő segítőt, programgazdát és vendéglátó helyet: Pap-szigeti Kemping, Off-line Center, SKANZEN, V8, Ferenczy Múzeumi Centrum, MANK, Creator foglalkozás vezetők: Siptár Réka, Somody Bea és Bagdi Kata, Pelle Csilla, Kovács Krisztina, Korona Vendéglő – a teljesség igény nélkül.

Jövőre, októberben várják a diákokat az angol városokban rendezendő sportfesztiválon, ahol atlétika, foci, evezés és játékos kihívások várják majd a résztvevőket.

 

 

 

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.