2013. szeptember 12., 15:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Forrás: Napi Gazdaság
www.napi.hu

A 3−5 milliárd forint állami mankó ellenére sem vette át minden település az önkormányzata területén működő megyei múzeumot saját fenntartásába, a bizonytalansági faktor erősebbnek bizonyult − derült ki a Napi Gazdaság körkérdéséből. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke azt mondta, az átvételt eleve nem tette kötelezővé jogszabály, ugyanakkor egy-egy városnak (de inkább csak a kulturális központoknak) megérte megtenni ezt a lépést. Az önkormányzatok adósságkonszolidációja során ugyanis a Belügyminisztérium 50 milliárd forint keretet különített el, amelyből első körben a nyár folyamán 17 milliárdot már folyósított a városoknak négy különböző célra. Ezen célok egyike volt a múzeumok átvétele.

Gödöllőn − bár turisztikai központ − a bizonytalansági tényező miatt a régészeti raktárbázis és látványtár állami fenntartásban maradt, hiszen a múzeumok jövő évi működése már kérdésessé válik − mondta Gémesi. Az önkormányzatok bizonytalanok a 2014-es büdzséjüket illetően.

Gödöllőn a megyei múzeum állami kezelését az is indokolja, hogy a tárlat nem kapcsolódik szorosan az önkormányzat életéhez, az ott őrzött régészeti anyag az országos folyamatokról ad látleletet. Ellenpéldául szolgálhat viszont Szentendre, ahol az évi 50 millió forint önkormányzati támogatással működő Ferenczy Múzeum, valamint a további 10 milliós városi finanszírozással segített Pest Megyei Könyvtár is az önkormányzat fennhatósága alá került. Dietz Ferenc polgármester, a TÖOSZ társelnöke hozzátette, Szentendre Pest megye kulturális fővárosaként nem is tehetett volna mást, nem beszélve a kulturális értékeken alapuló megyei jogú cím elnyerésére tett erőfeszítésekről. A város maga is súlyos forráshiánnyal küzdött, ezért az önkormányzat saját erőből reorganizációt hajtott végre, az adósságkonszolidáció pedig tovább enyhített a gazdasági helyzeten, amelynek során 70 százalékos, több mint 3 milliárd forint támogatásban részesült a település. Ezt követően hosszú távon jobban lehet tervezni − tette hozzá a polgármester.