2012. december 14., 11:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

– Kívánom, hogy minden törekvés, mely a szentendrei művészek munkáinak népszerűsítését és megismertetését célozza, legyen olyan sikeres, mint amilyen az Adventi Lakástárlat és Vásár, és a jövőben gyakran találkozzunk hasonló rendezvényeken – mondta a rendezvény megnyitóján dr. Dietz Ferenc.
A lakástárlatok a kiállítótermek értő gondosságát és precizitását ötvözik az otthon melegével. A szakszerű tárlatvezetés olyan környezetben valósul meg, amely emberközeli, és azokat célozza, akik az értő műkedvelő szemével, vagy pedig a vásárlás szándékával látogatnak el erre a különleges eseményre. Örvendetes tény, hogy a zárt körben, meghívásos alapon működő lakástárlatok mellett a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány évente kétszer olyan programot is szervez, mely a széles közönség számára is elérhetővé teszi a kiállított alkotásokat, és közösségformáló, hagyományteremtő ereje van – idézte föl Dietz Ferenc a Lakástárlat sikereit.
Az 1000év+ program keretében felújított Szentendre Városi Vendégház elegáns helyszínéül szolgál az Adventi Lakástárlatnak és Vásárnak. Büszkén mondhatjuk ezentúl, hogy Szentendre Városa otthont ad a művészetnek – zárta köszöntőjét Szentendre polgármestere.
A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezésében, advent második hétvégéjén, Szentendre város vendégháza adott otthont az Adventi Lakástárlat és Vásár rendezvénynek. Bemutatásra kerültek mind-
azon művészek, akik az Alapítvány 2012-es évi lakástárlatain szerepeltek.
A lakástárlatok különleges szalonrendezvények, melyek meghívásos alapon magánlakásokban kerülnek megrendezésre. A meghívottak körét a házigazda határozza meg, akinek az otthonában elhelyezett műalkotások elérhető közelségbe kerülnek a közönség számára. A vásárló, a gyűjtő jobban el tudja képzelni, hogyan hat majd a kiválasztott mű saját lakásában. A műalkotások bemutatásának ezen újszerű, divatos formája segíti a mű és közönsége egymásra találását.
Ez alkalommal az egykori Dimcsics ház összes helyiségei: szalonja, ebédlője, lakószobái váltak három napra kiállítótérré. A polgári stílusban berendezett enteriőrök a lakástárlatok megszokott intim hangulatát idézték. A mostani nyitott tárlaton az érdeklődők bepillantást nyerhettek a Lakástárlatok világába. 14 képzőművész – Andrelli (Pap J. György), Bagdi Kata, Bálint Endre, Bihon Győző, Csíkszentmihályi Róbert, Gy.Molnár István, Haász István, fe Lugossy László, Korniss Dezső, Pistyur Imre, Tóth Eszter, Tzortzoglou Georgios, Végh Ildikó, efZámbó István – közel 150 alkotását tekinthette meg a közönség. A szalonban szóló kellemes zene, a kényelmes fotelek, a meleg italok és harapnivaló maradásra ösztönözték a látogatókat, akik beszédbe elegyedtek egymással és a jelenlévő művészekkel. Mert az alapítvány művésztalálkozókat is szervezett a három napban. A  ház ebédlőjében pedig a művészekről készült portréfilmeket tekinthette meg a nagyérdemű. A közönség szórakoztatására zenei programokra is sor
került, énekelt Szvorák Katalin népdalénekes, fellépett Träger Lili és a Balkán Fanatik, gitározott Móró László. Krizbai Éva muzeológus lebilincselő tárlatvezetéseket tartott, bemutatta a művészeket, méltatta a mű-alkotásokat.
Az alapítvány vállalt missziójához hűen ebben az adventi három napban is a szent-
endrei képzőművészetet népszerűsítette, a helyszínen sok műalkotás gazdára is talált.

Gyürk Dorottya – Kempf Károly Ignác