2020. február 7., 22:06

Az új városvezetés választási ígéretében szerepelt, hogy bevonja a szentendreieket az őket érintő döntésekbe. A döntéselőkészítési folyamatba bevonás kulcseleme az volt, hogy feltártuk és feldolgoztuk a híd ügy előzményeit, mindezt igyekeztünk a lehető legközérthetőbb formában közzétenni. Előbb tájékoztattunk tehát, és csak ezt követően kérjük ki a szentendreiek véleményt.

A véleménynyilvánító szavazás az emberek véleményének megkérdezése, de több mint pl. egy kétmillió forintba kerülő reprezentatív közvélemény-kutatás. Sőt, annál erősebb, azért is, mert nem véletlenszerűen kérdezzük meg – egy reprezentatív minta alapján – a város lakóit, hanem lehetőséget biztosítunk arra, hogy mindenki, aki véleményt akar nyilvánítani és beleszólni a közügyek eldöntésébe, az megtehesse ezt.

A véleménynyilvánító szavazás nem ügydöntő népszavazás, ami jogszabályban meghatározott keretek között, jól körül határolható és egyszerű döntési helyzetekre alkalmazható. A városvezetés azért kezdeményezte ezt a véleménynyilvánítási formát, hogy lehetőséget adjon a szentendreieknek arra, hogy a lehetséges híd helyekről állást foglalhassanak. A városvezetés, a véleménynyilvánító szavazás lezárása után, ennek figyelembevételével kíván dönteni.