2013. február 11., 13:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A V8 Uszoda és Szabadidőközpont üzemeltetési költségeit enyhítheti hamarosan, hogy az eddig vezetékes vízzel töltött medencéket saját kútból nyert vízzel tölthetik fel a népszerű sportkomplexumban. Még az előző ügyvezető kezdeményezte a saját kút fúrását a tanmedence mögötti zöldterületen. Az engedélyeztetés a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen lett kezdeményezve 2012. június 6-án, melynek eredményeképpen a felügyelőség 2kútfúrás2012. december 17-én kiadta a vízjogi létesítési, vagyis kútfúrási engedélyt, amely 2013. január 23-án emelkedett jogerőre.

–  Természetesen mi már korábban a szakági tervezővel, illetve a majdani kivitelezővel egyeztettünk, és úgy állapodtunk meg, hogy amikor majd jogerőre emelkedik az engedély, akkor kezdjük meg a kivitelezést – teszi hozzá a V8 uszoda ügyvezető igazgatója, Balogh Zoltán.

– Ez idén január 24-én kezdődött meg; az első két napon csak a felvonulás, illetve az előkészítő munkálatok kezdődtek meg. Maga a fúrás január 28-án reggel, pontban 8 órakor kezdődött meg.

A szerződésben február 28. szerepel befejezési dátumként, de ez úgy tűnik, hogy bőven tartható. Ma délelőtt (február 11-én) érték el a próbafúrás 200 méteres mélységét, és éppen most zajlik a geofizikai bemérés a kút felszín alatti fizikai voltát illetően. A geofizikai mérések kiértékelése után, várhatóan a holnapi napon megkezdik a furat felbővítését, utána pedig a csövezését és a felszín alatti kútakna kialakítását. A megvalósítás pedig úgy néz ki a valóságban, hogy a zöldterületen csak egy terepszint alatti akna kerül kialakításra (melynek csak a fedele fog felülről látszani), a napozóterület zavartalanul fog tudni működni.

A függőleges csőben kerül elhelyezésre a kútszivattyú, melynek pontos elhelyezési mélységének meghatározására szolgál a geofizikai mérés, amely zárt csővezetéken szállítja a vizet az uszoda épületének belsejébe, a tanmedence alatti gépészeti térbe.

Mivel vízhozamot az új kutaknál szokásos 72 órás próbaszivattyúzás után lehet csak pontosan megállapítani, a pontos hasznosíthatóság ekkor derül ki.

A kútból nyert víz felhasználására alapvetően két lehetőség van: az egyik: kis vízhozamnál puffertárolóból és nyomásfokozó szivattyúk segítségével juttatjuk el a meglévő csőhálózaton keresztül a felhasználás helyére, illetve a másik: nagy vízhozamnál közvetlenül, a kútszivattyú segítségével juttatjuk el a meglévő csőhálózaton keresztül a felhasználás helyére. Mindkét esetben minden berendezés (még a puffertároló is) épületen belül, a gépészeti térben kerül elhelyezésre.

–       Mi nemcsak medence töltésére szeretnénk a kút vizét felhasználni, de „a medencék pótvizének is ivóvíz minőségűnek kell lennie” (37/1996 a fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló rendelet), ilyen módon a kútvíz minőségét nem szükséges a felhasználás módjától függő módon ellenőrizni. Természetesen a kút fizikai elkészültét követően még a vízjogi üzemeltetési engedélyeztetési eljárást is le kell folytatni, utána lehet csak a kitermelést és a felhasználást megkezdeni, melynek várható időpontja március 31. – összegezte a kútfúrással kapcsolatos kérdéseket Balogh Zoltán ügyvezető.

Remélhetőleg a tavaszi szél friss vizet áraszt majd a V8 új kútjából a szentendreiek uszodájának medencéibe. Bár kicsi az esélye, de az sem kizárt, hogy termálvizet találnak a püspökmajori domb gyomrában.