2021. június 25., 10:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az érvényben lévő hőségriadót meghosszabbították június 25. péntek éjfélig.  A harmadfokú hőségriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése indokolta, ami szerint a napi középhőmérséklet napok óta meghaladja a 27 Celsius fokot, egyes helyeken 37, 39 fok is mértek.  A városban három helyen működnek a párafüggönyök – a HÉV-állomásnál, a Lázár cár téren és a Dumtsa Jenő utcában –, a belvárosi csobogóknál is lehet hűsölni, 13 ivókútnál olthatjuk szomjunkat.

A Gondozási Központ fél nyolctól du. fél négyig fogadja azokat, akik egy kicsit szeretnének lehűlni és hűvösebb klímára vágynak, biztosítanak számukra ivóvizet is. A hajléktalanszálló várja azokat, akik nem bírják az utcai forróságot, igény szerint le is zuhanyozhatnak, de étkezést biztosítani nem tudnak.
A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért ha úgy véljük, hogy egy utcán élő ember ellátásra szorul, rosszul van, akkor hívja a Vöröskereszt Utcai Gondozói Szolgálatát (hétfőtől péntekig 8–16 óra között), vagy a 24 órás szolgálati rendben dolgozó Menhely Pest Megyei diszpécser szolgálatot 06-1-338-4186) 
Egyéb esetekben a mentőszolgálatot: 104 vagy a 112-es segélyhívó számot.

A V8-ban a hőségriadó ideje alatt (június 24. 19 óráig) a szentendrei lakcímmel rendelkezők 50%-os kedvezményes jeggyel vehetik igénybe az uszoda szolgáltatásait.

A Postás strandon június 15-től lehet fürdeni, a vízminőségi vizsgálat szerint a Duna vize a strandnál fürdésre megfelelő. Budapest Főváros Kormányhivatal (BPFKH) Népegészségügyi Főosztálya június 21-én ellenőrző bejárást tartott, minden rendben találtak.

Felelős vízfogyasztásra figyelmeztet a DMRV Zrt.
A DMRV szolgáltatási területén rendkívüli módon megnövekedett a vízfogyasztás. Az ivóvíz kitermelése és szállítása teljes kapacitással működik, ugyanakkor sajnos nem minden esetben tudják tartani a lépést a drasztikusan megemelkedett felhasználással. Ennek következtében előfordulhat, hogy a magasabban fekvő területeken nyomáscsökkenés, esetenként vízhiány alakulhat ki.

A tartós hőségben különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegek, de a magas hőmérséklet az egészséges szervezetet is megviseli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Néhány javaslat, mire figyeljünk oda a nagy melegben.

Minimum 2–2,5 liter víz naponta
Kánikulában az ajánlott folyadékfogyasztás minimum a napi 2–2,5 liter felnőtteknek, ehhez kellene még napi plusz 1-2 liter attól függően, hogy milyen tevékenységet végzünk. A gyermekek folyadékigénye minimum 1,5–2 liter. Elsősorban vizet, ásványvizet ajánlott fogyasztani. Olyan palackos vizet válasszunk, amelynek nátrium tartalma egy literre legalább 50 milligramm, mert ilyenkor sok sót veszít a szervezetünk. A cukros üdítőket, az alkoholos, koffein tartalmú italokat kerüljük.

Ne tartózkodjon a napon délelőtt 10/11 és délután 3 óra között!
Délelőtt 10–11 órától, délután 3-ig ne tartózkodjunk napsütötte helyen, medence mellett, vízparton is kerüljük ebben a napszakban a napsütést. Idősebbek, krónikus betegek, pedig ebben az időszakban semmiképpen ne menjenek napra. Csecsemőket, kisgyerekeket csak árnyékban levegőztessünk kora reggel vagy napnyugta után. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A környékünkön bárki által igénybe vehető klimatizált helyiségek (a Pest Megyei és a Fővárosi Katasztrófavédelem által közzétett lista): >>

Gyereket, állatot ne hagyjunk parkoló autóban!
Ha valaki autóban hagyott gyereket vagy házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Bőrvédelem: használjon fényvédő krémet!
Ma már bizonyított tény, hogy az UVA-sugarak szerepet játszanak a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. Ezért a ruházattal nem fedett bőrfelületet, a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémmel naponta többször is be kell kenni, akkor is, ha csak az utcán közlekedünk. Vízparton, strandon meg mindenképpen ajánlatos a fényvédő krém használata.

Étkezés: sok zöldség, hal és csirke
Könnyű, kalóriaszegény ételeket fogyasszunk. Sok zöldségsalátát, sok friss zöldséget, például lédús paradicsomot, uborkát. Húsok közül a hal és a csirke ajánlott kánikulában.

Öltözködés: csak lazán, szellősen!
Laza, bő szabású, jól szellőző, világos színű, természetes anyagból készült ruházatot viseljünk, kerüljük a műszálas holmikat. A magas UV-sugárzás miatt célszerű jó minőségű napszemüveget viselni.

Közlekedés: ha nem muszáj, ne üljünk kocsiba
A kánikulától fáradtabbak, kimerültebbek, emiatt pedig türelmetlenebbek, ingerültebbek vagyunk, ettől pedig a baleset kockázata nő. Ha nem muszáj, a legmelegebb időszakokban ne üljünk kocsiba. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert meggyulladhatnak a felforrósodott kocsiban.

Hűtsük otthonunkat
Árnyékoljunk, redőnnyel, sötétítővel, és ha van, légkondicionálóval. Amikor este lehűl a levegő szellőztessük át a lakást.

A háziállatokra is veszélyes a hőség
A háziállatok is szenvednek a hőségtől, sokkal több vízre van szükségük. Biztosítsunk számukra hűvös búvóhelyet, vagy engedjük be a hűvös lakásba. Szentendrei kutyatartók figyelmébe! A macskakő a tartós hőségben nagyon felforrósodik, ami megégetheti a kutyák talpát.

Tűzgyújtás, grillezés
A hőség miatt az aljnövényzet gyorsan szárad és könnyen lángra kap, ezért ilyen melegben inkább ne grillezzünk a kertben, a kijelölt tűzrakóhelyeken se gyújtsunk tüzet.

Ivókutak és párakapuk a városban >>