2013. május 15., 18:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A hosszú, hideg, szürke tél után végre itt a tavasz, kisütött a nap, minden virágba borult. Az örömbe azonban üröm is vegyül, hiszen ezzel megkezdődött az allergiaszezon is. Dr. Gaál Andrea fül-, orr-, gégész szakorvossal beszélgetünk erről az életünket megkeserítő problémáról.

 

Mi okozza azt, hogy a jó idővel együtt megszaporodik a tüsszögő, torokfájós, orrukat, szemüket dörzsölő emberek látványa?
A virágzó fákkal, a nyíló virágokkal megjelennek a pollenek a levegőben, ezek  okozzák a tavaszi allergiát. Igen nagy ilyenkor a pollenkoncentráció.

Beszélhetünk egyfajta szezonalitásról az allergia terén?
Természetesen. Létezik egy pollennaptár, amelyben nyomon lehet követni, hogy milyen növények okoznak allergiát a különböző évszakokban.  A mostani, a tavaszi virágzást a pázsitfűfélék követik, majd a nyár végén a parlagfűvirágzás. A  szezonális allergiák közé tartozik a szénanátha, az allergiás eredetű asztma – ezt a tüdőgyógyász kezeli. A nem szezonális allergia fő okozója elsősorban a házipor. Az allergia a felső- és az alsó légutak nyálkahártyáját egyaránt érinti. A csalánkiütés is egyfajta allergia, amelyet a bőrgyógyász kezel, s leggyakrabban bizonyos ételek fogyasztása után jelentkezik.

Ezek szerint a különböző allergiákat más és más szakorvos kezeli.
Az a véleményem, hogy a különféle allergiákat nem lehet szétválasztani, hiszen a tünetek átfedik egymást. Együtt kell kezelni ezeket.

Gyógyítható véglegesen az allergia?
Az erre való hajlam egy életre szól, csak a tünetek változnak idővel.

Beszéljünk akkor arról, hogy milyen tünetei vannak az allergiának?
Megkülönböztetünk típusos és atípusos tüneteket. A típusos tünetek az orrfolyás, a szemviszketés, az orrdugulás, a köhögés, a bőrkiütés. Az atípusos, vagyis a nem szokványos tünetek a hasfájás, a hasmenés, a fejfájás, a hőemelkedés. Ezek alapján csak kizárásos módon állapítható meg az allergia, hiszen más betegségek is produkálhatják ezeket a tüneteket.

A tapasztalatok szerint mikor fordul allergológushoz a beteg?
Először azt hiszi, hogy megfázott, csak amikor nem enyhülnek a tünetei, gondol arra, hogy ez valamilyen allergia lehet. Pedig érdemes rögtön szakemberhez fordulni, ha a  megfázásos panaszok évente mindig ugyanabban az időben jelentkeznek.

Mit tanácsol, mikor keresse fel a beteg a szakorvost?
Ha valakinek gyakran ismétlődő panaszai vannak, és azok 2-3 héten belül nem múlnak el, akkor menjen orvoshoz.  A fül-orr-gégészetre, a bőrgyógyászatra nem kell beutaló, csak a tüdőgyógyászatra.

Mi befolyásolja az allergia kialakulását?
Az allergia nem köthető életkorhoz, bármikor kialakulhat. Genetikai hajlamról beszélhetünk, ami örökletes. Ehhez még hozzájárul a környezetszennyezés és a táplálkozás változásai is. A stressz és a feszültség erősítik az allergia tüneteit.

Hogyan állapítható meg az, hogy mire allergiás valaki?
Az allergiát okozó anyag felfedezésére többfajta vizsgálati mód létezik. Az ún. intracután vizsgálat esetén az alkar bőrére helyezünk különféle allergén anyagokat. Ezt az eljárást főleg légúti allergia esetén alkalmazzuk. A vérből történő IGE-vizsgálat a légúti és ételallergiák kimutatására szolgál. Az Epicutan-teszt a háton elhelyezett tapaszokkal mutatja ki azt, hogy milyen anyagra érzékeny a beteg.

A tapasztalatok alapján milyen anyagok válthatnak ki allergiát?
A légúti allergiát okozó polleneken kívül leggyakrabban vegyszerek, tartósítószerek, illatszerek, festékek, a poratka, az állatszőr, a penészgomba – ezek orrdugulást, köhögést, krákogást, szemviszketést, szemkönnyezést okoznak. Ismerünk
foglalkozási allergiákat is – ilyen például a gumikesztyű okozta allergia is.

Hogyan kezelhető az allergia?
Gyógyszeres vagy alternatív kezelésekkel. A gyógyszeres kezelésnél különböző antihisztamin-készítményeket adunk a betegnek, a helyi kezelésnél pedig orrspray-ket és krémeket. Csak súlyos esetben írunk fel szteroid-származékokat. Léteznek alternatív terápiák is, amelyeknél akupunktúrás, homeopátiás és fényterápiás kezeléseket javaslunk a gyógyszerek mellé kiegészítésként. Kismamáknál ez a terápia különösen javallott.

Visszatérve a hirtelen érkezett tavaszra, hogyan védekezhetünk most az allergia ellen?
A ruhánkat ne tegyük ki szellőzni a szabadba, eső után szellőztessük ki a lakást, gyakran mossuk meg az arcunkat, szemünket hideg vízzel, ha kint tartózkodunk a szabadban.
Rappai Zsuzsa