2016. november 15., 11:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre helytörténeti öröksége újabb elemmel gazdagodott a nemzetközi sportvilágban közismert, dr. Szymiczek Ottó (1909-1990) most felavatott emléktáblája miatt, mivel e kiváló sportember Szentendrén született 1909-ben. Jelentős munkássága annak keretében került most a reflektorfénybe, hogy október 20-án a Testnevelési Egyetem dísztermében egy kiemelkedő fontosságú rendezvényre került sor prof. dr. Mocsai Lajos rektor  elnökletével.

A Testnevelési Egyetem és az ELTE Eötvös József Collegium együttműködő szervezésében avattak emléktáblát az olimpiai mozgalomban kiemelkedő tevékenységet folytató két személyiség, dr. Szymiczek Ottó és Kleanthisz Paleologosz emlékének megőrzéséért. Az olimpiai eszmének nemzetközi szinten is méltó képviselői voltak ők ketten, akik meghatározó szerepet töltöttek be a Nemzetközi Olimpiai Akadémia működésében, ráadásul kiváló jellemű sportemberekként és sportvezetőként voltak közismertek a sport világában.

Dr. Szymiczek Ottó és Kleanthisz Paleologosz már 1981-ben díszdoktoraivá lettek a Testnevelési Főiskolának. Legendás barátságuk még abban az időben kezdődött, amikor mindketten a (Budapesten 1925-ben megalapított) főiskola hallgatói voltak. Egyik kiváló oktatójuk a korszak legnevesebb sportvezetői közé tartozó Malaky Mihály (1878-1932) volt, aki már a kezdetektől a „sportszerű játékok” tanáraként tevékenykedett főiskolán: személye kiváló példakép lehetett a két ifjú számára, hiszen három olimpián is részt vett.

Az ünnepségen elhangzott az is, hogy a Szentendrén született Szymiczek Ottó a Testnevelési Főiskolán szerzett oklevelet, majd a berlini sportakadémián folytatta tanulmányait. Magyar anyanyelve mellett megtanult angolul, németül, franciául és görögül. Évtizedekig állt a görög atlétaválogatott élén (e tevékenysége egészen 1967-ig tartott). Az 1961-ben Olümpia székhellyel megalapított Nemzetközi Olimpiai Akadémia első dékánja lett. Az atlétikáért kifejtett eredményes és köztiszteletben álló, nemzetközileg is jegyzett tevékenysége révén lett az Atlétaedzők Világszervezetének elnöke.

 

Dr. Diószegi György Antal