2015. május 7., 14:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepélyes keretek között írták alá május 6-án a Városháza dísztermében a szentendrei szennyvíztisztító kapacitásbővítési feladatok elvégzésére szóló kivitelezői szerződést. A dokumentumokat a kivitelező Penta Kft. részéről Nagy Gábor Lajos ügyvezető, az A-HÍD részéről Dr. Csohány András ügyvezető igazgató és Hodula Nándor vállalkozási főmérnök, a Dunakanyari Csatornázási Társulás részéről Németh Miklós elnök írta alá. Az ünnepségen jelen volt Bornemisza Miklós, a DCST projektiroda vezetője. Az ünnepi esemény elé Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere mondott köszöntőt.

A „Szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatának bővítése” c., KEOP-1.2.0/B/10-2010-0061 azonosítószámú, több mint 3 milliárd Ft uniós támogatásban részesülő beruházás öt település – Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor – fejlesztéséhez járul hozzá.

A Dunakanyar-Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása (DPÖTKT) 2009 márciusában döntött a kistérségi csatornázási pályázat beadásáról EU-s források elnyerése céljából (KEOP 1.2.0. Szennyvízelvezetés és tisztítás kétfordulós pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatására). A csatornázási pályázathoz a kistérség 13 települése közül öt – Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor – csatlakozott.

Szentendre Város, Leányfalu Nagyközség, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor Község Önkormányzatai Dunakanyari Csatornázási Társulás (DCST) néven önkormányzati társulást alapítottak 2010 szeptemberében. Az öt település által benyújtott pályázat pozitív döntésben részesült, a Támogatási Szerződést 2011. december 19-én írták alá, ennek alapján több mint 3 milliárd Ft uniós támogatásban részesült a projekt.

Az előkészítési munkák 2009-ben kezdődtek meg, melynek költségeit az érintett települések biztosították, az érdekelt ingatlanok számának arányában. A csatornázásban részt vevő lakosok vízgazdálkodási társulatot (Dunakanyari Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat) alapítottak. A társulat gondoskodik a lakossági befizetések összegyűjtéséről.

A várhatóan 2015 őszén befejeződő projekt során mintegy 64 km hosszú csővezeték kerül lefektetésre. A beruházásban 3049 támogatott és 791 nem támogatott bekötés valósul meg.

A szentendrei szennyvíztisztító kapacitásbővítési feladatainak elvégzésére szóló kivitelezői szerződés aláírása a megvalósuló projekt egyik fontos állomása.

„Amit most itt ünnepelünk, az egy további sikertörténet, a projekten egy újabb korona: a szennyvíztisztító telep felújítása. A DMRV Zrt. kezelésében levő szennyvíztisztító telep – fogalmazzunk finoman – nem kielégítő állapota azt indokolta, hogy a nagy projekt kíséreteképpen a telep is az EU-s normáknak, a 21. sz. elvárásainak megfelelő színvonalú legyen. Ehhez további forrásokra volt szükség, és a Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyásának köszönhetően egy újabb 340 milliót tartalmazó szerződésmódosítás lépett életbe. A csatornázással és a szennyvíztisztítóval kapcsolatos munkálatok befejezésének határideje egy és ugyanaz, a mostani szerződés aláírása után el is kezdődhet a kapacitásbővítési feladatok elvégzése. Köszönet mindezért a DCST részéről Németh Miklós elnöknek és Bornemisza Miklós projektiroda vezetőnek, és gratulálunk a Penta Kft. részéről Nagy Gábor Lajos ügyvezetőnek és az A-HÍD részéről Dr. Csohány András ügyvezető igazgatónak és Hodula Nándor vállalkozási főmérnöknek.” – fogalmazott az ünnepségen Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere.

 

DSCF6034

DSCF6042

DSCF6070

DSCF6058

DSCF6074

DSCF6067

DSCF6083