2017. szeptember 29., 09:15

A Szentendreiek a csúcson plakát-sorozatban szeptemberben a Brains együttes tagjait láthatjuk. A Fonogram-díjas együttes huszonhárom évvel ezelőtt alakult Szentendrén. A zenekar tagjai: Kéri András (rap, vokál), Varga Norbert Jimbo (gitár), Vörösmarti Viktor (dobok), Endrei Dávid (basszusgitár) és Lukács Levente (billentyűk). A zenekar két dunakanyari tagjával, Norberttel és Dáviddal beszélgettünk.

Mint oly sok szentendrei zenekar, első koncerteteket a legendás Barlangban adtátok. Milyen koncepcióval alakult meg 1994-ben a banda?

Nem voltunk ott az alapításnál, emiatt nem tudjuk a pontos választ, de jóban vagyunk a volt tagokkal. Nagyon ritkán jön össze a világon, hogy több mint 20 évig, alapuló felállással játsszon változások nélkül egy zenekar. Persze lehet, hogy van ilyen, de fiatalon nem látszik még, hogy kiből lesz zenész, ki pedig csak a buli miatt van egy zenekarban.

A Szentendreiek a csúcson molinósorozathoz már hónapokkal ezelőtt elkészült rólatok a fotó, s mire kikerült a helyére, a dobok mögött Ujj Zoli helyett Vörösmarti Viktor ül. Az együttes életében volt már többször tagcsere. Miért?

Zoli hét éve jött a zenekarba, szerintünk ez nem kevés idő. Nincsenek sűrű tagcserék a zenekarban. Bár, ha korábban ismertük volna Viktort, lehet, hogy hamarabb váltunk. 🙂

Az elmúlt huszonhárom év alatt milyen zenei stílusok határozták meg a zenéteket? Miért nem a jellegzetesen szentendrei alter-vonalat követtétek?

Ez nagyon érdekes kérdés, és nagyon nehéz rá a válasz. Rendkívül aktívan részt vettünk az akkoriban nagyon pezsgő szentendrei éjszakai életben, minden zenészt ismertünk, állandóan telt házas koncertek voltak az azóta már nem is létező helyeken, de valamiért minket nem fogott meg az alternatív zene. Nem utáltuk, de mást, modernebbet, újabbat szerettünk volna. Ez az újdonságkeresés a mai napig jellemzője a zenekarnak.

Milyen stílusok határozzák meg a zenéteket?

A húsz éve újdonságnak számító hardcore -t lágyabb funk-os behatások érték, majd nagyon korán az elektronikus zene felé fordultunk. Speciálisan pedig az elektronikus zenei stílusok normál hangszerekkel való megszólaltatása érdekel minket a legjobban.

Hány albumotok jelent meg eddig?

Első lemezünk 1997-ben jelent meg Colours címmel, a nyolcadikat, a Keep Burning-et idén adtuk ki.

Balance című dalotok tavaly több elismerést is kapott: a Fonogram-díjat és Az év hangszerelése díjat is elnyertétek vele. Inspiráló vagy inkább sokkoló ez a siker?

Mindenképpen inspiráló, nagyon jól esett az elismerés, főleg úgy, hogy tényleg nem gondoltuk volna, hogy „felülről” is figyelnek arra, mit csinálunk. Nagyon meglepődtünk. Emellett persze nem csak az a cél, hogy minél több ilyen és hasonló díjunk legyen.

Milyen fellépésekre készültök jelenleg?

Egyik legnagyobb zenei kalandunkra készülünk: novemberben szimfonikus koncertet adunk a MÜPÁ-ban. Most készülnek az átiratok, Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki zenéjét jegyző zeneszerző és Meggyes Ádám, az Irie Maffia trombitása közreműködésével. Számunkra nagyon új és izgalmas ez a közeg, de egyelőre pozitívak az előjelek: a jegyek hónapokkal a koncert előtt elfogytak.

Mikor láthatunk titeket itthon, Szentendrén?

Szentendrén jelen pillanatban nincs olyan állandó szórakozóhely, amely paraméreteit, adottságait és arculatát tekintve passzolna hozzánk, de ha rendezvényekre hívnak, mindig szívesen megyünk, így voltunk tavalyelőtt szilveszterkor is a Fő tér nagyszínpadán.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
vas 24

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 24

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
vas 24

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.