2023. november 30., 15:11

A kedvezőtlen időjárás ugyan megnehezíti a SPAR beruházás területén zajló régészeti feltárást, de az önkormányzat, az áruházlánc és a régészek folyamatos egyeztetésekkel igyekeznek kezelni a helyzetet. A későbbi munkák egy részét előrehozták, illetve szakaszosan adják át a helyszínt a beruházónak. 

A beruházást lassító kedvezőtlen időjárási körülményeket ellensúlyozandó folyamatosan kapcsolatot tartunk a SPAR illetékeseivel és a régészekkel annak érdekében, hogy miként lehet ellensúlyozni a csapadékos időjárás okozta időveszteséget – mondta a Szentendre.h-unak Fülöp Zsolt polgármester. – Legutóbb azt kértük a beruházótól, hogy hozzanak előre olyan munkafolyamatokat, amelyeket eredetileg későbbre terveztek. Így a tervezettnél hamarabb kezdik el a volt üvegvisszaváltó épületének bontását. A feltárást vezető régészek pedig azzal segítik a munkálatokat, hogy a MOL-benzinkúthoz közel eső területekre összpontosítják a munkálatokat, hogy azt a területet mihamarabb át tudják adni a kivitelezőnek. Az egyeztetések folyamatosak, többek között az ideiglenes parkolók, illetve a közlekedés változásai ügyében is.

Molnár Fábián, a SPAR beruházásért felelős munkatársa szintén arról beszélt, hogy a csapadékos időjárás, illetve a síroknak a vártnál nagyobb száma megnyújtja a régészeti feltárás idejét. – November utolsó napjáig 244 sírt találtak az avarkori temetőben, és még nincs vége a feltárásnak – mondta Molnár Fábián. Az áruház építésének koordinálásáért felelős szakember szerint így van esély arra, hogy a régészek csak a jövő év elején tudják átadni a beruházónak a munkaterületet, ahol majd az áruház, illetve az építkezés első fázisában a mélygarázs felépül majd.

Rajna András régész, az FMC osztályvezetője a részletekről elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek nyári próbafeltárásából arra lehetett következteni, hogy viszonylag ritkás avarkori temető található a felszín alatt. Ez alapján 40-50 sírra számítottak, az őszi feltárás során azonban kiderült, hogy az építendő áruház alatt igen sok, 250-nél is több sír található. Nehezíti a régészeti munkát, hogy igencsak csapadékos az időjárás, hiszen az esős időben szinte lehetetlenné válik a munka.

– Szerencsére a SPAR rendelkezésünkre bocsátott egy sátrat, amely alatt dolgozni tudunk. Ezzel együtt lassabban megy a munka, mint száraz, napsütéses időben. A sátor alatt ugyanis először hőlégbefúvással ki kell szárítani a talajt, és csak ezt követően tudunk nekilátni a feltárásnak. Az ásatási területről drónfelvétel készül, illetve minden egyes leletet lefotózunk, a sírról rajzot készítünk, ami a nedves időjárásban kicsit nehézkes. További gondot jelent, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt több a megbetegedés, így többen kiestek munkából – ecsetelte a nehézségeket Rajna András.

Hozzátette, a sátor alatti terület feltárásával általában egy hét alatt végeznek, majd újabb területre helyezik át a sátrat. Mostanáig a síroknak mintegy felét dolgozták fel. A talált csontokat, valamint egyéb leleteket elszállítják a múzeum raktárába, ahol megtisztítják, majd rendszerezik, osztályozzák azokat. A régész arról is beszélt, hogy a sírok döntő többségét nem sokkal a temetést követően kirabolták, így viszonylag kevés ékszert és értékes tárgyat találnak. A napokban viszont egy olyan sírt tártak fel, ahol az egykori település egyik tekintélyes alakja nyugodhatott. Erre az utal, hogy a sír mellé az illető lovát is berogyasztották, majd eltemették.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)