2012. december 3., 14:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelt Utazóközönség!

A szentendrei buszközlekedés megváltozott 2012. december 1-től. Ezentúl a Volánbusz kizárólag a helyközi közlekedést látja el, míg a HOMM Kft. a helyi közlekedést. Ennek eredményeképp jelentősen csökkentek a város – és az adófizetők – évek óta egyre növekvő kiadásai, melyet Szentendre már nem tudott finanszírozni, ugyanis Volánbusz a korábbi 40 millió körüli összegről fokozatosan körülbelül 60 millióra, majd az idei évben 85 millió Forintra emelte a helyi közlekedés ellátásáért cserébe kért városi hozzájárulást. Ezért kellett megoldást találni a költségek csökkentésére. Közbeszerzési pályázat keretében a város októberben a HOMM Kft. pályázatát – 40 millió forintos összeggel – fogadta el, mely nagyjából 45 millió forintos megtakarítást jelent évente úgy, hogy a korábbi 600.000 km-es városi futásteljesítmény mindössze 5%-kal 570.000 km-re csökken.

A változás természetesen kellemetlenségekkel jár, hiszen csökkenteni kellett a helyi járatok számát a gyengén kihasznált időszakokban, illetve az utazóknak egyes viszonylatokon figyelniük kell, hogy helyi vagy helyközi buszra szállnak fel, mely eddig nem okozott problémát, hiszen mindkét szolgáltatást a Volánbusz látta el. A változások könnyebb áttekintésére az alábbi táblázat szolgál:

A MENETREND VÁLTOZÁS ÁLTAL ÉRINTETT FŐBB VISZONYLATOK ÁTTEKINTŐ TÁBLÁZATA

A december 1-én bevezetett módosítások a főbb helyi útirányokat a következőképp érintik:

  • a 11-es úton Leányfalu irányába nincs változás a mentetrendben, a szolgáltatást továbbra is a Volánbusz látja el, helyközi jegy és bérlet váltásával vehető igénybe
  • a Püspökmajorra tartó járatok nagy részét – 60 járatot – továbbra is a Volánbusz üzemelteti, helyközi jegy és bérlet váltásával vehető igénybe – a fenti táblázatban szereplő 8 járatot viszont a HOMM Kft. üzemelteti, melyek helyi jegy és bérlet váltásával használható
  • Izbégen viszont teljes mértékben vegyes a közlekedés, ugyanis nagyjából fele-fele arányban a Volánbusz és a HOMM Kft. közlekedteti a buszokat, tehát az itt lakóknak kell leginkább figyelniük mely járatot választják, ugyanis a HOMM Kft. a helyi jegy és bérletárakat, míg a Volánbusz a helyközi tarifákat alkalmazza – az önkormányzat novemberben döntött az izbégi lakosok terheit csökkentő átmeneti kedvezményrendszerről, melyet a Változik a buszközlekedés című cikkünkben olvashatnak
  • a Pismányban élők a HOMM Kft. járatait használhatják helyi jegy és bérlet vásárlásával

Az önkormányzat tárgyal a Volánbusszal egy olyan megállapodásról, mely visszaállítaná a korábbi tarifaegységet, mellyel nem kellene majd figyelni, hogy az utazó a helyi vagy a helyközi buszt választja, erről természetesen beszámolunk az oldalunkon.

Novemberben a változások által leginkább érintett izbégi szakaszon módosításra került a menetrend és kedvezményrendszert vezetett be a város. A lakosság véleményének figyelembevételével szakembereink dolgoznak a többi viszonylattal kapcsolatos problémák orvoslásán is, ezért köszönettel vesszük további észrevételeiket!

ÉRVÉNYES MENETRENDEK

HÁLÓZATI TÉRKÉP

A HOMM helyi járatai:

HOMM – 873 Szentendre, aut. áll. – Pismány

HOMM – 873 Pismány – Szentendre, aut. áll.

HOMM – 875 Szentendre, sportpálya – Püspökmajori ltp. – Pismány

HOMM – 874, 876–879 Szentendre, aut. áll. – Izbég – Skanzen – Szentendre, aut. áll.

HOMM – 874, 876–879 Szentendre, aut. áll. – Skanzen – Izbég – Szentendre, aut. áll.

A Volánbusz helyközi járatai változatlanul közlekednek:

869 Budapest, Heltai Jenő tér–Szentendre, aut. áll.

870 Szentendre–Izbég–Pilisszentlászló/Dömörkapu

871 Leányfalu – Szentendre – Pilisszentlászló

872 Budapest–Szentendre, Püspökmajori ltp.

880-889 Budapest–Szentendre–Visegrád–Esztergom

890 Budapest–Szentendre–Tahitótfalu–Váci rév

893-895 Budapest–Szentendre–Surány–Szigetmonostor

898 Szentendre–Tahitótfalu–Kisoroszi 

A korábban beérkezett kérdésekre az alábbiakban válaszolunk vonalszakaszonként csoportosítva a rövidített kérdéseket és a válaszokat. A kérdéseiket teljes körűen kívántuk megválaszolni pontos adatokkal, ezért elnézést kérünk a csúszásért, köszönjük türelmüket és hozzászólásukat!

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

Teberi Zsóka: „… Az érintett lakókat miért nem szóró lapokon értesítik a változásról ? …”

STamás: „… Jobb és olcsóbb közlekedés? Ez önmagában ellentmondás, a mai világban. A járatcsökkentéstől miért jobb az ellátottság? … Ha az önkormányzat nem volt képes eddig sem fizetni a szolgáltatásért, ezután miből fog? Ráadásul, mivel a Volán állami cégként le is tudta “nyelni” ezt a veszteséget, mi a garancia arra, hogy a Homm kft egy ilyen esetben nem állítja le egyik napról a másikra a szolgáltatást? … Miért nem lehet egy korrekt megállapodást kötni a Volánnal, ami jó a lakosságnak is?”

S. József:A “racionalizálás” miatti problémák egy részét feltehetően megoldaná, ha a “Homm”-féle bérlet érvényes lenne a Volán távolsági járataira is, Szentendre városhatáron belül….”

TNÉ Gyöngyi:Tisztázzunk v.mit, kinek a költségei csökkennek? Ugyanis már előbb LEJJEBB említettem, hogy a helyi bérleteket a Munkáltató nem téríti. A városnak esetleg csökkennek a költségei, mert ritkább járatokhoz kevesebb hozzájárulás kell, a színvonalat, pontosságokat, meg majd használat közben megtudjuk…”

Gabriella: „Nem tudom mire jó a drágáb bérlet,és akár dupla bérletet rákényszeriteni az amúgy is csoró utasokra?”

Sos Patrik: „Ha valaki látta a kimutatást a reggeli járatról 1-2 megvásárolt jegy de inkább egy-se (többi a levesbe ) nem kellene csodálkozni ezen a változtatáson a kedves utasnak akkor kellet volna gondolkodni amikor rissztelt a sofőrrel”

A lakosságot a megállókban kihelyezett tájékoztatókkal, a honlapokon elérhető részletes információkkal, valamint a minden háztartásba eljutó, ingyenes Szentendre és Vidéke lapba elhelyezett szórólapon tájékoztatta a város.

A változtatással a város költségei – melyeket a lakosság adóiból fizet – körülbelül 45 millió Forinttal közel 50%-kal csökkenek úgy, hogy mindössze 5%-os járatritkítás következik be, így lett olcsóbb és hatékonyabb a városi buszközlekedés. A Volánbusz hiába állami cég – mely információink szerint egyébként nem veszteséges – évről évre nagymértékben növelte a város terheit, ezt Szentendre már nem tudta vállalni.

A helyi viszonylatokon bekövetkező járatszám csökkentést a korábbi jegyvásárlási adatok alapján vezette be a város (ezért van igazság abban, hogy a korábbi ’elcsalt’ jegyek miatt tévesek voltak a számok), ugyanis a HOMM Kft-nek újabb buszt kellene beszereznie, ha a korábbi menetrendet szeretné tartani, ez aránytalanul növelné a város terheit.

Az önkormányzat mindent megtesz a Volánbusszal való mielőbbi megállapodás érdekében, hogy ismét megszülessen a tarifaegység és a bérletek kölcsönös elfogadása. Megállapodás esetén senki sem kényszerülne dupla bérlet vásárlására.

IZBÉG

Beck László: „Kérdésem: Decembertől a Szentendre HÉV áll. – Dömörkapu járat menetrendje változik , vagy marad a régi menetrend? …”

Sárai József: Eddig naponta közlekedett egy járat (870-es?), amely 06.31-kor ment tovább a Templom utcai megállóból a HÉV állomás felé. Ez most úgy tűnik, hogy nem fog tovább közlekedni. Marad a Templom utcai megállóból a 06.12-kor és 06.41-kor a HÉV állomás felé tovább közlekedő két járat, azaz egyharmadával csökken ebben az egy órában a járatszám. …”

TNÉ Gyöngyi:Hurrá, olcsóbb lett és Praktikusabb a helyi közlekedés????? Megtudja-e v.ki mondani, hogy pl. aki dolgozni jár Izbégről a bíróságra, vagy a Cement gyárba, vagy a papírgyárba, vízműhöz, pomáz határi SPÁR-ba, az milyen bérleteket vásároljon, mert ezt eddig távolsági bérlettel meg lehetett oldani esetleg, de dec. 1.-től 2 bérlet kell hozzá, melyből a munkáltató csak a távolságit fizeti ki, ugyanis helyi járat ezután sem fog közlekedni erre felé. …”

T. Ágnes:… Mitől hatékonyabb? Hatékonyságnak számít mondjuk a járatsűrítés. De azt ne nevezzük hatékonynak, hogy pl. az eddigi, reggel 7 és 8 óra között a Sportpályát is érintő 4 járat (7.08, 7. 18, 7.33 és 7.34) helyett mostantól 2 járat lesz (7.33 és 7.34), és az utóbbi P. szentlászlóról jön (egy perc követési idővel!!), tehát más tarifájú, más bérlet kell hozzá. Sok gyereknek van nulladik órája, akiknek 7.30-ra kell beérnie valamelyik városi iskolába. Hogy oldja meg, ha csak a 7.33-as buszt hagyták meg? Ráadásul sokszor olyan tömött a 7.33-as busz, hogy csak a 7.34-esre lehet felszállni. …”

Császár Éva: „Csatlakozom az előttem szólokhoz: Izbégről reggel a skanzen körjárattal jövök a HÉV-hez. Este pedig vagy a pilisszentlászói, vagy a dömörkapui járattal megyek hoza. Eddig egy bérlettel ez megoldható volt, akkor most hány bérletet is kell vegyek? Mitől is jó ez a rendszer? Továbbá az új bérlethez, majd új igazolvány is kell?”

T. Ágnes:Tisztelt Szentendrei Hírek! Legyenek szívesek, tegyék fel a Szentendre, Sportpálya (Izbég) – Szte, Autóbuszállomás között közlekedő buszok menetrendjét is, mert ez hiányzik a felsorolásból.”

Marsi Marietta: „Megszűntek az Izbég és Püspökmajor közötti “iskolajáratok”. Felháborítónak tartom, hogy sokkal drágábban, sokkal hosszabb időt kell eltölteni gyerekeinknek utazással mint eddig egy kis városban. Lehet, hogy az sem egyéni probléma (csak az én környezetemben többen vannak így), hogy ha budapesti iskolába jár a gyerek, akkor mostantól három helyett négy bérletet kel megvennünk!…”

A december 1-i változások, menetrend módosítások kezdeményezője az Önkormányzat, ettől függetlenül az országosan egységes időpontban, december 9-én végrehajtott menetrend módosításokkal összhangban lehet a szentendrei helyközi közlekedést érintő változás. Ennek okáról, indokáról a szolgáltató Volánbusz tud felvilágosítást adni.

Dömörkapura változatlanul közlekednek a Volánbusz helyközi járatai.

Az Izbégről Püspökmajorra közlekedő un. „iskolajáratok” nem szűntek meg. Reggel 7:22 órakor a Templom u-tól, 7:33 órakor a sportpályától helyi járat, továbbá Dömörkaputól 7:07 órakor  indul (sportpályánál van 7:22 órakor) helyközi járat. Délután Püspökmajor lakótelepről (János u. Barcsay iskola) 13:34, 15:34, 17:34 órakor indul helyi járat, továbbá 14:34 és 18:34 órakor helyközi járat. Így mind helyi, mind helyközi járatokkal el lehet jutni egyik városrészből a másikba úgy, hogy nem kell órákat várni. Az utazás december 1-én egyáltalán nem lett drágább, ha gyermeke számára a helyi járatok a megfelelőek akkor változatlanul 2 100 Ft-os áron vásárolhatja meg a helyi bérletet. Ha úgy dönt, hogy a helyközi járatok a megfelelőek akkor a lakóhelye és az iskola közötti távolságtól függően 5 km-ig, vagy 10 km-ig érvényes bérletet kell vásárolni  595 Ft/hó, ill. 960 Ft/hó áron.

Budapestre történő iskolába járás esetén eddig is és a jövőben is 2 db bérlet vásárlása elegendő. Budapest területére megvásárolja az un. BKSZ bérletet, mely a MÁV, a BKV és a Volánbusz járatain jogosít utazásra. Szentendre Izbégtől Budapest BKSZ határig pedig egy helyközi bérlet vásárlására van lehetőség.

A kényelmetlenségek részbeni ellensúlyozására hozta az Önkormányzat azt a döntését, hogy szentendrei állandó lakcímmel és helyi bérlettel rendelkező Izbégi lakosok számára havonta 10 db helyközi menetjegy árának 70 %-át megtéríti. Erről bővebb felvilágosítást az Ügyfélszolgálati Iroda ad Önnek. A tárgyalások még mindig folyamatban vannak a helyi bérletek elfogadásáról a helyközi járatokon ezen szakaszon. Tájékoztatunk továbbá arról, hogy ha úgy dönt, hogy a jövőben helyközi bérletet vásárol, akkor új bérletigazolványt is kell csináltatnia, ha továbbra is helyi bérlettel kíván utazni, akkor nem kell új igazolványt csináltatnia.

PISMÁNY

B. Dániel: „…A 873-as pismányi járaton eddig sem közlekedtek túl sűrűn a buszok, de legalább megoldható volt, hogy a nap nagy részében óránként közlekedő járatokkal az ember lejuthasson a városba. Most sikerült legalább három járatot is törölni, így napközben 2 órát kell majd várni, mire jön a busz. … Ezt csak azért említettem, mert nem egy helyről hallottam már, hogy azért nem sűrítik a pismányi buszt, mert erre gazdagabbak laknak, így aki teheti autóval jár. Elég gyenge érv.”

Réka Péterbencze: Egyetértek az előttem szólóval. Rengeteg ember ingázik Szentendre és Budapest között, többségük a helyi és a helyközi járatokat is igénybe veszi minden nap. Tehát ahhoz, hogy valahogy eljussanak Budapestre, az iskolába, vagy a munkahelyükre összesen 3 db bérlet vásárlására kényszerítik őket. Ráadásul az új szolgáltató az általa üzemeltetett helyi járatok menetrendjét jól megritkította (pl. Pismányi). Ezzel az intézkedéssel nem leegyszerűsítik, hanem jelentősen megnehezítik és még drágábbá is teszik a tömegközlekedést…. Kinek lenne ez “olcsóbb és hatékonyabb” az önkormányzaton kívül? Remélem akkor is találnak más megoldást, ha a tárgyalásokon esetleg nem tudna megegyezni a két szolgáltató a bérletek ügyében.

Pismány: „…Hogy tud az 15-20 ember haza menni, akik évek óta ugyanazzal a járattal közlekednek, ha kiveszik a 18:45-ös pismányi buszt??? Nem is beszélve a fél 9-es járatról ami szinte MINDIG TELE volt lefele a városba…”

P.Réka: „…Az állomásról 9:25-kor induló busz lefelé mindig tele volt munkába, főiskolába, iskolába stb. induló emberekkel. Az állomásról 14:05-kor induló ISKOLAI busz főleg iskolából hazatérő gyerekekkel volt tele, az állomásról induló 18:45.kor induló buszon pedig munkából hazatérő embereket lehetett találni. Szerintem rajtam kívül rengeteg olyan pismányi lakos van, aki nem tudja máshogy megoldani a közlekedést, csak busszal. Az lenne a kérdésem, hogy mi alapján ritkították meg a menterendeket és miért nem végeztek előzetes felmérést ez ügyben? Örömmel értesültem arról, hogy az izbégi lakosok észrevételeit figyelembe vették. A tömegközlekedést igénybe vevő pismányi lakosok észrevételeit, sérelmeit miért nem lehet napirendre tűzni?”

B. Dániel: „…Nincs lehetőség arra, hogy a december 1-ig érvényes menetrend maradjon érvényben?”

Laca69: A kérdésem az lenne vajon jó ötlet volt az első Pismányi járatot megszüntetni….? Ezzel a busszal még betudtam, érni szentendrei munkahelyemre. Nincs esély ennek az elindítására? …”

Budapesti iskolába járás esetén általában 2 db bérlet (1 db Bp területére, 1 db Szentendre és Bp között) elegendő. Harmadik bérletre akkor van szükség, ha az utas Szentendrén belüli utazásának egy szakaszát csak helyi bérlettel tudja megoldani Pismányból. A menetrend módosítását gazdasági okok tették szükségessé és elsődlegesen a kihasználatlan járatokat érintette, nem az ott lakók anyagi helyzetét vette figyelembe a város.

A járatritkításokkal kapcsolatban: Nem jellemző, hogy 9:25 órakor Pismányból tömegek utaznak munkába, iskolába stb. A menetrend módosítására egyértelműen gazdaságossági okok miatt került sor. A 14:05 órás járatra több észrevétel is érkezett, ennek felülvizsgálata folyamatban van. A Pismányi lakosnak csak helyi bérletet (vagy menetjegyet) kell vennie, helyközi menetjegyet, bérletet Pismányba nem tud venni, mert ide helyközi járat nem közlekedik. Buszok visszaállítására nincs lehetőség, mert akkor újabb buszt kellene beszereznie a HOMM Kft-nek, viszont a menetrend módosításra van lehetőség.

A helyi buszközlekedési szolgáltatást a jegyet, bérletet vásároló utas, valamint az önkormányzat fizeti meg közösen. Mindenkinek a megfelelő színvonalú, teljesen kihasznált buszok közlekedtetése a cél.

PÜSPÖKMAJOR

Marcell: „Arról már ne is beszéljünk, hogy a Püspökmajori lakóteleptől a 7:20-kor induló busz, (ami Izbég, Sportpálya felé ment, és a Bükkös patakhoz, izbégi elágazáshoz vitte a lakótelepi gyerekeket reggel iskolába, mert a Szent Andrásba, vagy a Ferencesbe, vagy a Reformátusba járnak ) megszűnik. És csak úgy tudja megoldani a gyerek, ha lemegy a 872-essel az állomásra, onnan pedig a 890-essel az iskolájához. Így reggelente szálljon át, és vegyen Volán bérletet, délután pedig a Homm jár és délutánra meg Homm bérletet vegyen, vagy mi a fene?”

Szirony Erzsébet:Jól értem, hogy a Püspökmajori lakóteleptől a HÉV állomásig az eddigi 3650 Ft-os bérlet helyett 5940 Ft-ost kell vennem? Ezzel utazhatok a 869-es és 872-es járatokon, de nem utazhatok a helyinek minősülő 874-esen? Vagyis sokkal drágábban kevesebb járatot vehetek igénybe?…”

Hajnal: Az én kérdésem az lenne, hogy a 15 km-es bérlet, amit eddig vásároltam, Megyeri-híd – Püspökmajor viszonylatban, az továbbra is vásárolható lesz, csak drágábban?? Ha jól értem, ezzel viszont a Püspökmajorról a Bükkös patakig nem utazhatok majd, oda jegyet kellene vennem?…”

Imre: Ha jól értem, akkor a Megyer-híd-Püspökmajor lakótelep viszonylatra ugyanúgy és ugyanannyiért vásárolható továbbra is helyközi bérlet, csak ez a 13:25, 15:25, 17:25, 20:25-kor induló (helyi) járatokra nem lesz érvényes. Valamint megszűnik a 7:10, 7:40, 8:15, 9:15, 10:15, 19:20 és 22:10-kor induló lakótelepi járat, és csak tanítási napokon közlekedik a 13:25, valamint a 15:25-kor induló.”

Kyky: „Egy Püspökmajor lakótelepi nyugdíjas a korábbi helyi 2100 Ft-os bérlet helyett ugyanazt az utazási lehetőséget a Volán 10 km-es (9580 Ft) + a Homm helyi nyugdíjas bérletével (2100 Ft) olcsón (11680 Ft) megoldhatja. Ha visszafogja magát, és csak a lakótelep és a HÉV-állomás között közlekedik busszal, már 5940 Ft-os bérlettel is megteheti…”

Zoltán:Bár félek, ezt az oldalt az illetékesek már nem nagyon nézik, mégis megkérdezem, azon gyermekek, akik a Pannóniatelepről járnak a lakótelepre iskolába, azokról nem is beszélve, akiket a szülei visznek bölcsödébe, óvodába, dec. 9-től hogyan tudnak majd járni? Ha jól látom a “menetrendi kínálat ésszerűsítésének” köszönhetően sikerült az összes p. major lakótelepre induló buszt 7 óra előtt indítani…”

A december 9-i változások az országosan egységes időpontban meghirdetett menetrend változtatással vannak összefüggésben, függetlenek a Szentendre helyi közlekedésben december 1-vel bevezetendő változásoktól. A kifogásolt időpontokban 7:10 és 7:25 órakor indulnak járatok a Püspökmajor Ltp-re.

A Püspökmajor Ltp-ről Békásmegyer Heltai Jenő térre, vagy Újpest Városkapuhoz közlekednek helyközi járatok. A helyközi járatok közlekedésében, díjszabásában nincs változás, ha eddig valamelyik megállóhelyről a Püspökmajor lakótelepre 15 km-es bérletszelvénnyel utazott (így szerepel a bérletigazolványán), akkor december 1 után is változatlan feltételekkel tudja használni. Amennyiben bérletigazolványa a fenti viszonylatra van kiállítva, akkor azzal eddig sem utazhatott a Bükkös patak irányába.

A Püspökmajor Ltp-ről Békásmegyer Heltai Jenő térre, vagy Újpest Városkapuhoz közlekednek helyközi járatok. A helyközi járatok közlekedésében, díjszabásában nincs változás, kivéve a 7:10 órakor induló járat megszűnését. 7:10 órakor iskolai előadások napján viszont továbbra is közlekedik helyi járat. A következő 7:25 órakor indul a lakótelepre, mely helyközi járat.

Az autóbusz-állomás – Püspökmajor lakótelep viszonylatban közlekedő járatok kb 85-90 %-a helyközi járat, azaz helyközi bérlettel a közlekedő járatok döntő többsége igénybe vehető, melyhez elegendő az 5 km-es bérletszelvény megvásárlása is 5 940 Ft-ért. Ha a város más településrészébe kíván utazni, akkor településrészenként eltérő lehet a helyzet. Szigetmonostori révhez 10 km-es helyközi bérletet kell váltani, mert ebbe az irányba csak helyközi járatok közlekednek és a távolság meghaladja az 5 km-t. Pismány városrész esetében helyi bérletet kell vásárolnia, mert ide viszont csak helyi járatok közlekednek. A helyi, vagy helyközi utazás megítélése nem attól függ, hogy az utas mettől-meddig utazik, hanem attól, hogy az autóbusz mettől-meddig közlekedik.

A 869 és 872 sz vonalakon közlekedik a Püspökmajori lakótelep járatainak kb 85-90 %-a (továbbá a 870 sz helyközi vonal néhány járata). Amennyiben bérletét munkába járásra használja és munkahelye nem Szentendrén van, akkor munkáltatója élhet a bérlet árának 86 %-ának megtérítésével, azaz Önt csak832 Ftterheli. Ha munkahelye Szentendrén van, akkor munkáltatója nem köteles a bérlet árának részbeni megtérítésére, de megteheti azt.

11-ES ÚT LEÁNYFALU FELÉ

Aranyos Judit:Szigetmonostori rév és Szentendre autóbusz állomás között közlekedőknek ezentúl a helyközi díjszabásnak megfelelő bérletet kell megvenniük annak ellenére, hogy itt nincs más alternatíva? (Az eddigi 3650 Ft helyett 5 km-ig 5940 Ft…)”

Drahos Éva: „Tisztelt Cím! Szentendre, Szigetmonostori rév és Szentendre, autóbusz-állomás között Homm járat nem fog közlekedni. Ebben a helyi viszonylatban lehet majd a Volánbuszon diákbérletet venni? Ha igen, mennyibe kerül majd? … Más: A novemberi helyi diákbérletet a Volánbusz december 5-ig elfogadja?”

Tóth Júlia:…Az iránt szeretnék érdeklődni, hogyha valaki Pap-sziget és Határcsárda közötti szakaszon kíván fel- illetve leszállni, ő melyik helyi járatra tud felszállni a helyi bérletével vagy jegyével? Ugyanis ezen a szakaszon a kiírás szerint csak helyközi járatok közlekednek. Én szivesen megvenném gyermekemnek Leányfaluig a diákbérletet, hiszen így még olcsóbban közlekedhetne, de a bérletpénztár szigorúan ellenőrzi a lakhelyet és hosszabb távra nem ad ki bérletet. Kérdésem még, hogy ezen a szakaszon az előre váltott sárga tömbjegy nem használható? A határcsárdáig nem indul esetleg helyi járat? Iskolaidőben a reggeli órákban pont innentől szinte lehetetlenség felszállni a helyközi buszokra…”

Drahos Éva:Örömmel vettem, hogy az izbégiek problémáját megpróbálják valamelyest orvosolni. De mi van a Petyinán, Tyukosdűlőn, Boldogtanyán, Pap-szigetnél lakókkal? Számunkra megszűnt a helyi közlekedés! Azoknak akik itt laknak és Szentendrén tanulnak, dolgoznak megszűnt a bérletvásárlási lehetőség!…”

Petyinán, Tyukosdűlőn, Boldogtanyán eddig sem volt autóbusz-közlekedés, a jelenlegi változtatás nem erről szól. Az autóbusz-közlekedés bevezetésének a gazdasági szempontokon túl egyéb feltételei is vannak (szilárd burkolatú, megfelelő szélességű út, végállomáson tolatás nélküli visszafordulási lehetőség, nem lehet veszélyes mértékű lejtő, emelkedő, stb), melynek a megjelölt területek jelenleg nem felelnek meg.

A Pap-sziget környékén lakók számára a közlekedés (menetrend) nem változott. Jelenleg is helyközi buszok közlekednek. Itt változott a díjszabás, mely a tarifa mértéke és a széleskörű kedvezmények igénybevételi lehetősége miatt többeknek kedvezőek is lehetnek.

A helyközi viszonylatban lehet diák bérletet vásárolni, ára 595 Ft/hó. A novemberi helyi diákbérlet december 5-én 24 óráig érvényes, a Volánbusz eddig az időpontig elfogadja. A december hónapra váltott bérlet december 1-én 00 órától érvényes, az esetleges viták elkerülése érdekében javasoljuk a december havi bérletet még november hónapban megvásárolni.

Kedvezmények nélkül a városon belüli közlekedéshez az 5940 Ft-os helyközi bérletet kell megvásárolni, mert ebben a viszonylatban csak helyközi járatok közlekednek. Ha bérletét munkába járásra használja és munkahelye nem Szentendrén van, akkor munkáltatója köteles a bérlet árának 86 %-át megtéríteni, azaz csak832 Ftterheli. Ha munkahelye Szentendrén van (és Ön is szentendrei lakos), akkor munkáltatója nem köteles a bérlet árának részbeni megtérítésére, de megteheti.