2022. január 28., 18:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A volt szovjet laktanya területén a kármentesítési folyamat előkészítéseként a közbeszerzési eljárásban nyertes Békés Drén Kft. január 28-án elkezdte az egy hónapig tartó tesztszivattyúzást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) ma érkezett tájékoztatása szerint: a megtisztított talajvizet a Dera-patakba vezetik a tűzoltóság környékén lévő csőzsilipen keresztül, a patakba való vízbevezetés tervezett, és szennyezést nem okozó tevékenység.

A pump and treat  (szivattyúzás és kezelés) mentesítési eljárás hatékonyságának vizsgálatára egy hónapos szivattyúzási tesztet kell végezni a Laktanya területén. A teszt során a mentesítés hatásfokát, annak időbeli változását kell vizsgálni, a termelt víz szennyezőanyag koncentrációjának nyomon követésével. A kitermelt, majd a sztrippertorony (levegőztető) segítségével folyamatosan tisztított vizet a Dera-patakba vezetik, a jobb parti védvonal 0+312 tkm szelvényében lévő csőzsilipen keresztül, hozzávetőleg a  tűzoltóparancsnokság vonalában.

 A patakba való vízbevezetés tervezett, és szennyezést nem okozó tevékenység – hangsúlyozta a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A sztrippelő egység a kútból kitermelt vizet tisztítja meg úgy, hogy az abban oldott illékony klórozott szénhidrogének – a területen feltárt szennyezőanyagok – a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM rendeletben megadott (B) szennyezettségi határértékek alá csökkenjenek a Dera-patak vízminőségének védelme érdekében.

A kármentesítést a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. végzi, a tavaly év elején kiírt közbeszerzési eljárásra csak ők nyújtottak be ajánlatot. A több mint ötmillárd forint összértékű kármentesítést az Európai Unió által biztosított forrásból finanszírozzák. 2021. 06. 14-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megkötött szerződést tavaly 2021. december 13-án módosították, az eredeti harminc hónapos vállalási időt 26 és fél hónapra csökkentették.

A folyamat részletes leírásáról a Műszaki beavatkozási terv/102. oldalán  kezdődő fejezetből tájékozódhatnak.

Korábbi cikkeink a témában:

(Borítókép forrása: Index.hu)