2022. augusztus 25., 13:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kúria közelmúltban hozott ítélete helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hozott döntését. Ennek értelmében a volt szovjet laktanya és a mintegy 22 hektáros ingatlan visszakerült a Magyar Állam tulajdonába. Fülöp Zsolt polgármester Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében kezdeményezte, hogy a terület jövőbeni sorsát a város önkormányzatát bevonva közösen határozzák meg.

A Dunáig húzódó, jobb sorsra érdemes, rendkívül értékes terület lehangoló állapotát az elmúlt évtizedekben vissza-visszatérően a városvezetésen kérték számon, holott a városnak semmi befolyása nem volt az itt kialakult helyzetre. A szovjet helyőrség által használt építményeket ugyanis 1991-ben a kormány térítésmentesen átadta a Nemzeti Egészségmegőrző és Rákellenes Központ Alapítványnak (NEREK, Alapítvány) azért, hogy ott kórházat, rákmegelőzési centrumot építsen. Később az alapítvány megszerezte az egész területet.

Az Alapítvány a nagyszabású terveit befektetők segítségévvel kívánta megvalósítani, ezek az elképzelések azonban sorra kudarcot vallottak, és végül pereskedés indult az Alapítvány és partnerei, valamint a város között. A vagyonjuttatás célja – a centrum megépítése – azonban soha nem valósult meg, erre hivatkozva a Magyar Állam 2012 októberében nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez, s tíz év után, 2022-ben a bíróság ítélete szerint a terület visszakerült az állam tulajdonába.

A Kúria június végén hozott ítéletével új fejezet kezdődhet a volt szovjet laktanya és az azt körülvevő ingatlan sorsának rendezésében. Ahogy azt korábban megírtuk Szentendre Építési Szabályzata (SZÉSZ) értelmében a volt szovjet laktanya több ingatlanrészre osztott 22 hektáros területén jelenleg nem építhető semmi. A majdani befektetővel, építtetővel egyeztetve a városnak kell döntenie arról, hogyan és milyen feltételek mellett módosítsa a területre vonatkozó SZÉSZ-előírásokat.

A polgármester levelében azt kezdeményezte, hogy kezdjék meg az egyeztetéseket a terület további sorsával kapcsolatban, alakítsanak ki közös álláspontot a terület fejlesztéséről, hogy mielőbb felszámolható legyen a terület városképhez méltatlan állapota.

(Borítókép forrása: Medveczki Tamás / SzeVi)