Művészet Malom

ÉPÍTÉSI ADATOK
Telek területe: 2612 m2
Meglévő, megmaradó épületek beépített területe:
282 + 770 + 91 nm = 1143 m2
Új épületrészek beépített területe:
142 + 389 = 531 m2
Meglévő, megmaradó épületek beépített szintterülete:
1143 + 770 + 770 + 680 nm = 3363 m2
Új épületrészek beépített szintterülete:
531 + 389 + 297 + 78 nm = 1295 m2

A Bogdányi u. 32. szám alatt álló egykori ipari épület jelenleg  egyedileg jegyzett műemlék, városszerkezeti és városképi szempontból kiemelt terület.

A jelenlegi Bogdányi utcai nyitott kapualj zárt térré válik, ezzel kialakul egy összefüggő előcsarnok-tér, melynek funkció a következőek lesznek: előcsarnok, recepció, pénztár, információ, múzeumi bolt, kávéházi fogyasztótér, társalgó. A meglévő utcai szárnyban a kávézó kiszolgáló része és az intézményt működtető Szentendrei Kulturális Központ irodái kapnak helyet.
A kávézó feladata a napi látogatók kiszolgálása és az alkalmi rendezvények fogadásainak kiszolgálása. Elhelyezése lehetővé teszi a múzeumtól független használatát is.
A múzeumépületet akadálymentes használatra tervezték: a mozgásukban és a hallásukban korlátozottak igényeit figyelembe véve.

Az új szárny (D-épület) helyiséglistája

  • földszint: bejárat, közlekedő, lépcső, többfunkciós kiállítótér,raktár
  • galériaszint: galéria, lépcsőtér, előtér, raktár, kiszolgáló helyiségek
  • I. emelet: kiállítótér, előtér, közlekedő, lépcsőtér, kiszolgáló helyiségek
  • II. emelet: gépészeti helyiség, előtér, közlekedő, lépcsőtér + tetőterasz

A régi szárnyban gépészeti, elektromos felújítások folynak majd. A Bogdányi utcai szárny pedig teljes belső átépítésen esik át, figyelembe véve az előkerült művészettörténeti emlékeket. A homlokzat megjelenésében és színeiben változatlan marad, de új, festett beton lábazatot kap.
Az épület udvari homlokzatának nagy része elé toldalék épül, itt vakolt falfelületeket terveztek.
Az új udvari szárny Malom utcai megjelenését meghatározza a megmaradt épületfal, melyet homlokzati felületként tartanak meg.
A két befalazott nyílást kibontják: az alsó a személyzeti bejárat lesz, a felső az első szinti terek utcai, alternatív megközelítést biztosítja.
A korábban felújított északi szárnyhoz igazodóan az épület külső falai vakolatdörzsöléssel ellátott téglafelületek lesznek, melyet szürke, acélszerkezetű nyílászárók, sötétszürke titáncink-lemez szerkezetek és cserépfedés egészít ki.
Az új épületszárny homlokzati falai teljes magasságban fagyálló, kisméretű tömör téglaburkolattal készülnek, telehézagolva és festve.

A Művészet Malom udvara és tetőkertje

Jelenleg a kert kikopott gyeppel és térkővel borított, a Malom utca felől épületmaradványokkal és vadon növő cserjékkel, kúszócserjékkel körülvéve. A tervezési terület egy épületekkel határolt, mintegy 880 m2-es kert, amely nyitvatartási időben közterületként működik. Megközelítése a Malom utca felőli kapun és a Bogdányi utca felől az épületen keresztül biztosított. Az udvar időszakosan kiállítótérként is üzemel. E funkciók figyelembe vételével a kert jelentős felületen, 621 m2-en burkolatot kap. A Malom utca felől érkezve a malom udvarába benyúlik az utcakő, az udvar burkolatát pedig térkő és budakalászi terméskő felhasználásával alakítják ki.
Ülőfelületként padok helyett budakalászi mészkőből készült tömbköveket helyeznek el, melyek mintha szobortalapzatok lennének, utalnak a szoborkiállításra.

Öt új fa telepítését tervezik, illetve cserjefelületet alakítanak ki a déli és keleti oldalon, az épület által kissé beárnyékolt területen és az épület északnyugati sarkában.
Az új épületrész emeletén a Malom utcából is megközelíthető tetőteraszt alakítanak ki, melynek jelentős része térkő burkolatot kap. A kb. 50 cm vastag földfeltöltés (tetőkerti földkeverék) kisebb fás szárú növények telepítését is lehetővé teszi. Nyugati oldalán alacsony támfallal kiemelt növényágyat hoznak létre, amelybe a támfalról lelógó, talajtakaró cserjéket, illetve évelőket telepítenek, valamint kúszócserjéket futtatnak az épület falára.