2018. június 21., 07:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2018. június 23-án rendhagyó tárlatvezetésekkel, Gergye Krisztián performanszával, felolvasószínházzal, Méhes Csaba pantomim előadásával és további színes programokkal várnak mindenkit a szentendrei múzeumok! Múzeumok Éjszakája a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen is kertmozival, múzeumpedagógiai programokkal!

Programok:

https://www.facebook.com/events/1843103782665349/

 

Múzeumok Éjszakája a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen

2018. június 23., szombat
Vass László a saját gyűjteményének darabjait mutatja be az érdeklődő közönségnek a Múzeumok Éjszakáján, előtte pedig számos más izgalmas programmal, múzeumpedagógiai foglalkozással, kertmozival várjuk az érdeklődőket, akik a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe is bekukkanthatnak!
17:00-tól folyamatosan
Műtermek bejárása, beszélgetés a Szentendrei Régi Művésztelep művészeivel
Kukkants be velünk a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és ismerkedj meg kötetlen beszélgetés keretében a művészekkel!
15:00 – 17:00

Múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek
A geometria szépsége – Városok gyermeki szemmel újraalkotva
• Vass László magyar és nemzetközi gyűjteményéből kiindulva alkotunk együtt a gyerekekkel és szüleikkel
• A gyerekekkel megfigyeljük a kiállításban leggyakrabban előforduló színeket, anyagokat, formákat.
• Megbeszéljük ezek kultúrtörténeti gyökereit, az alkotók viszonyát a természeti formákhoz, a rendhez, a ritmushoz, a nonfiguratív, elképzelt világhoz.
• A tapasztalatokat tárgyalkotással mélyítjük el: színes dobozok, hengerek felhasználásával mindenki felépítheti saját „városát”.
A foglalkozásokat Krizbai Éva múzeumpedagógus tartja.
17:00 – 19:00
A város művészeti életének megismerése vezetett túra segítségével, amely a Szentendrei Régi Művésztelepen indul és a Szentendrei Főtéren ér véget.
A Művésztelepen kiderül, hogy itt valaha nem ilyen katonás rendben sorakozó műtermek voltak láthatók. A művészek a volt tüdőszanatórium – már akkor is gyönyörű – kertjében elszórtan elhelyezkedő régi házacskákat takarították ki maguknak, némi bútort hoztak, hogy aludni tudjanak. Többnyire nem is a házakban, hanem a kertben, szabad ég alatt festettek.
Vezető: Krizbai Éva múzeumpedagógus
19:00 – 22:00
MANK Kertmozi – Művészeti tematikájú filmvetítés a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében annak múltjáról.
20:00 – 22:00
Exkluzív tárlatvezetés Vass László műgyűjtővel, aki a tulajdonában álló alkotásokból nyílt A geometria szépsége című kiállítás darabjai között mutatja be azt az izgalmas életutat, amelynek eredményeként létre jött a magyar és nemzetközi hírű műalkotásokat felvonultató gyűjteménye. Megtudhatjuk, hogy a cipész mesterségű gyűjtő hogyan cserélt már lábbelit festményre vagy miként kapott festményeket jó barátjától, Barcsay Jenőtől.