2020. július 23., 15:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Minden esély megvan arra, hogy megkezdődik és 2023-ra be is fejeződik a Regionális Déli Vízbázist veszélyeztető, a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területén lévő klórozott szénhidrogén-szennyezés kármentesítése – tájékoztatott Fülöp Zsolt polgármester a belügyminisztérium vízügyi helyettes államtitkárának levele alapján.

A közelmúltban Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei mielőbbi tájékoztatás kértek belügyminisztertől, hogy mikor kezdődik el a kármentesítés, a talaj- és a felszín alatti vizek szennyezettségének felszámolása.

Bár a kormányzati jóváhagyás még nem történt meg, de dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár levele biztató. A Belügyminisztérium kezdeményezte a legutóbbi Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP ) éves fejlesztési keretén belül a kármentesítési projekt nevesítését, 5,50 milliárd forint javasolt támogatási összeggel – mondta a polgármester.

A helyettes államtitkár úgy ítéli meg, hogy a projekt jól előkészített, és összhangban van a KEHOP „Hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztések” c. program prioritásaival.  Elkészült a Projekt Megalapozó Tanulmány és Megvalósíthatósági Tanulmány, és a közbeszerzési dokumentációk is rendelkezésre állnak. A kormányzati szintű jóváhagyás folyamatban van – olvasható a levélben.