2022. március 1., 16:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A városvezetés elismerését és köszönetét fejezi ki a szentendrei szervezeteknek, egyházi és civil csoportoknak, magánszemélyeknek, mindazoknak, akik kezdeményezően léptek fel a háború sújtotta szomszédos országból menekülők megsegítése érdekében. A menekültek elhelyezését – beleértve a Szentendre által felajánlott férőhelyek kihasználását – a magyar állam koordinálja.

Szentendre a háborús konfliktus kirobbanásának másnapján megkezdte a felkészülést arra, hogy harminc fő részére átmeneti menedéket biztosítson a V8 uszodában. A menekültek állami regisztrációja folyamatos, az egyéni és családi élethelyzetek alapján határozzák meg a további segítségnyújtás kereteit. Ebben a segítségnyújtásban minden bizonnyal Szentendrének is szerepe lesz, az állami szervek visszajelzését követően a részletekről azonnal tájékoztatjuk a lakosságot.

A menedéknyújtással járó karitatív feladataink ellátásához szükséges források biztosításához a Szentendréért Közalapítvány számlaszámára (11742087-20073857 – IBAN szám: HU50 1174 2087 2007 3857 0000 0000) utalással járulhatnak hozzá. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Felajánlás az ukrajnai menekültek megsegítésére”.

A Szentendrén és környékén élők nem pénzbeli adományait a Dunakanyari Család-és Gyermekjóléti Intézmény (Szentendre, Szentlászlói út 89.) és a Szentendrei Kulturális Központ, Dunaparti Művelődési Ház, Barlang (Szentendre, Duna korzó 18.) fogadja. Az adományokat munkanapokon 8 és 16 óra között adhatják le. A Dunaparti Művelődési Házban (a Barlangban) március 5-én, szombaton is várják az adományokat 10 és 17 óra között.

Jelenleg az alábbiakra van leginkább szükség:

– tiszta takarók (mosva), polifoamok, hálózsákok, felfújható matracok, izolációs fóliák,

– tartósélelmiszerek, melyek magukban is elfogyaszthatók: konzerv, csokoládé, energiaszelet, müzliszelet, tápszer, bébiétel, gyümölcslé, termoszok,

– babaápolási szerek (pelenka, nedves törlőkendő, krém),

– kézfertőtlenítő, higiénés törlőkendő, tisztálkodási szerek,

– nem lejárt szavatossági idejű gyógyszerek, bontatlan csomagolásban gyógyászati kiegészítő eszközök (fásli, géz, ragtapasz, kötszer).

 

(Borítóképünkön a szentendrei Városháza látható 2022. február 28-án este, a homlokzatra vetített ukrán zászlóval.)