2023. május 9., 15:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az orosz agresszió nyomán sokszorosukra emelkedő energiaárak, az ennek nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok, valamint  az elhúzódó infláció lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Ennek megoldására készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet, az önkormányzati szövetségekkel együttműködésben. Sorozatunk negyedik, befejező részében az energiaszegénység felszámolásával kapcsolatos javaslatokat tekintjük át.

Az elmúlt másfél történései arra utalnak, hogy a jövőben is számítani lehet energetikai válsághelyzetek kialakulására, ami a legsúlyosabban az energiaszegénységben élőket érinti. Az Egyensúly Intézet javaslata szerint – a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva – az önkormányzatok tudnak leghatékonyabb támogatást nyújtani az energiaszegénységben élőknek. Az államnak külön erre a célra dedikált forrással kellene segíteni az önkormányzatok ezirányú erőfeszítéseit. Sokat segítene az is, ha a válság idejére megemelnék a szociális normatívákat, hogy abból jusson az energiaszegénységben élőknek is. Praktikus lenne az is, ha a lakásfelújítási támogatásoknál nagyobb összegben részesülhetnének az energiaszegénységben élők.

Miután a szegénység, energiaszegénység nemcsak az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken jellemző, a javaslat szerint érdemes lenne a szociális tűzifa támogatásra vonatkozó létszámlimitet eltörölni. Ezen túlmenően érdemes lenne állami tűzifatárolási programot létrehozni, amelynek keretében minden önkormányzat tárolhatja és lekérheti a tűzifát.

Az alacsony jövedelmű családoknál – különösen a mintegy félmillió, százezer forint alatti nyugdíjjal rendelkező időskorúnál – komoly gondot jelent, hogy amennyiben a jelenlegi előfizetős, kártyás feltöltőrendszerben valakinek kifogy a feltöltött összeg, akkor arra sem marad lehetőség, hogy akár egyetlen szobát fűtsön/világítson az illető. Ezért kötelezővé kellene tenni egy „energetikai minimumcsomag” biztosítását, amely lehetővé tenné az emberi életkörülményeket a legszegényebbek számára is. Az is üdvös lenne, ha az energiaszolgáltatókat az önkormányzatokkal való szorosabb együttműködésre köteleznék annak érdekében, hogy azok időben megtudják, ha valaki fizetésképtelenné válik. Végül szociálisan rászorulók esetében el kellene törölni a visszakötési díjat.

(Borítóképünk illusztráció, a kép forrása: Freepik.com)