Hatósági Iroda: hivatali ügyek

A vendéglátó üzletek üzlettípusának bejelentési kötelezettsége
ÜGYINTÉZŐ: Fényes Erika | Tel.: +36 26/300 407

A 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek legkésőbb 2021. március 31-ig kötelesek bejelenteni a jegyzőnek a meghatározott üzlettípusokat, például étterem, büfé, kávézó, mozgó vagy alkalmi vendéglátóhely.
A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 31.§-a értelmében: „A 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.”
Kérjük, hogy a fenti jogszabály alapján szíveskedjenek a mellékletben található üzlettípust megjelölni, valamint feltüntetni a kereskedő nevét, valamint a nyilvántartási számát és azt a Hatósági Irodára visszajuttatni 2021. március 31-ig az adatszolgáltatásra kötelezett alábbi adataival: név, cím, adószám, nyilvántartási szám.
……………………………………………………………………….
Vendéglátóhely üzlettípusok és azok jellemzői:

1. Étterem:
Fő terméktípusa: Melegétel Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

2. Büfé:
Fő terméktípusa
: Melegétel/hidegétel Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

3. Cukrászda:
Fő terméktípusa
: Cukrászati készítmény, édesipari termék Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely:
Fő terméktípusa
: Kávéital, alkoholmentes ital Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

5. Italüzlet, bár:
Fő terméktípusa:
Szeszes ital Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

6. Zenés-táncos szórakozóhely:
Fő terméktípusa:
Szeszes ital Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.). Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely:
Fő terméktípusa:
Melegétel/hidegétel Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

8. Gyorsétterem:
Fő terméktípusa:
Melegétel/hidegétel Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

9. Rendezvényi étkeztetés:
Fő terméktípusa:
Melegétel/hidegétel Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés Üzemeltetés típusa Alkalmi Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania. Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

10. Alkalmi vendéglátóhely:
Fő terméktípusa:
Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Alkalmi Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon, konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

11. Mozgó vendéglátóhely:
Fő terméktípusa:
Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás Üzemeltetés típusa Alkalmi Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.